XLOOKUP - Jak používat a příklady ve financích Šablona zdarma

Funkce XLOOKUP v aplikaci Microsoft Excel nám umožňuje hledat konkrétní položky ve velkém množství dat. Funkce vyžaduje 3 vstupy, klíč, což je hodnota, kterou hledáte, pole hodnot, které klíč hledají

Společnost Microsoft představila funkci XLOOKUP v aktualizaci 2019, kde byla popsána jako nástupce VLOOKUP VLOOKUP aplikace Excel VLOOKUP Naučte se VLOOKUP snadnou cestou se snímky obrazovky, příklady a podrobným rozpisem toho, jak přesně funguje vzorec v aplikaci Excel. Funkce = VLOOKUP (vyhledávací hodnota, rozsah tabulky, číslo sloupce). Například „vyhledejte tuto informaci v následující oblasti a dejte mi odpovídající data do jiného sloupce“. a HLOOKUP HLOOKUP Funkce HLOOKUP znamená Horizontální vyhledávání a lze ji použít k načtení informací z tabulky prohledáním řádku pro odpovídající data a výstupem z odpovídajícího sloupce. Zatímco VLOOKUP hledá hodnotu ve sloupci, HLOOKUP hledá hodnotu v řádku. funkce.

Funkce VLOOKUP je jednou z nejpopulárnějších funkcí aplikace Excel a je široce používána ve finančním modelování Finanční modelování Zdroje a příručky pro finanční modelování zdarma, které vám pomohou naučit se nejdůležitější koncepty vlastním tempem. Tyto články vás naučí osvědčené postupy v oblasti finančního modelování se stovkami příkladů, šablon, průvodců, článků a dalších. Zjistěte, co je finanční modelování, jak sestavit model, dovednosti aplikace Excel, tipy a triky. XLOOKUP je určen k řešení některých omezení VLOOKUPu, jako je například neschopnost vyhledávat nalevo od vyhledávacího pole.

Co je XLOOKUP?

XLOOKUP je podobný VLOOKUP, až na to, že nám umožňuje vyhledávat data kdekoli v datovém poli a ne jen hledat data napravo od vyhledávacího pole. Kromě toho nám XLOOKUP umožňuje vyhledávat pole dat (VLOOKUP nám umožňuje vyhledávat pouze jednotlivé buňky). Funkce XLOOKUP přichází s následující syntaxí:

= XLOOKUP (lookup_value, lookup_array, return_array)

Co je VLOOKUP?

VLOOKUP nám umožňuje hledat konkrétní položky v řadě dat. Syntaxe funkce VLOOKUP je následující:

= VLOOKUP (lookup_value, table_array, col_index_num, [range_lookup])

VLOOKUP vyhledá vyhledávací hodnotu v prvním sloupci pole tabulky. Jakmile najde vyhledávací hodnotu, vrátí hodnotu, která je ve stejném řádku jako vyhledávací hodnota, ale ve sloupci „col_index_num“ pole. Zvažte následující příklad: = VLOOKUP (Charlie, A1: C4, 3, FALSE)

XLOOKUP Tabulka příkladů funkcí

V našem příkladu VLOOKUP hledá Charlie v prvním sloupci pole tabulky (A2: C5). Jakmile najde Charlieho, vyhledá buňku, která je ve stejném řádku jako Charlie (tj. Řádek 4) a ve třetím sloupci pole (tj. Sloupec C). Hodnota vyhledávání rozsahu FALSE znamená, že Excel vrátí pouze přesnou shodu.

Ilustrativní příklad - VLOOKUP vs. XLOOKUP vs. INDEX / MATCH

Finanční analytik obdrží tabulku, která obsahuje směnný kurz amerického dolaru různých zemí. Tabulka je poměrně velká a analytik chce najít rychlý způsob navigace v tabulce a nalezení příslušného směnného kurzu. Tabulka je uvedena níže:

VLOOKUP vs. XLOOKUP vs. shoda indexů - tabulka 1

VLOOKUP vs. XLOOKUP vs. shoda indexů - tabulka 2

VLOOKUP vs. XLOOKUP vs. shoda indexů - tabulka 3

Níže, VLOOKUP, XLOOKUP a INDEX / MATCH Vzorec pro shodu indexů Kombinace funkcí INDEX a MATCH je výkonnější vyhledávací vzorec než VLOOKUP. Naučte se používat INDEX MATCH v tomto výukovém programu Excel. Index vrací hodnotu buňky v tabulce na základě čísla sloupce a řádku a funkce Match vrací pozici buňky v řádku nebo sloupci. Naučte se, jak jim v této příručce dávají všichni stejný výsledek.

Výsledek VLOOKUP - chilské peso

Výsledek HLEDÁNÍ - euro

Omezení VLOOKUP a potřeba XLOOKUP - ilustrativní příklad

Druhý analytik chce udělat totéž. Analytik však dostane jinou tabulku, která je uvedena níže. Analytik nemůže smazat kód měny ani relativní sílu měny, protože jsou nezbytné pro budoucí analýzy.

Omezení VLOOKUP - tabulka 1

Omezení VLOOKUP - tabulka 3

Zde VLOOKUP selže, ale XLOOKUP a INDEX / MATCH oba dávají správný výsledek.

Omezení VLOOKUP - výsledky 1

Omezení VLOOKUP - výsledky 2

INDEX / OMEZENÍ Omezení a potřeba XLOOKUPU - ilustrativní příklad

Třetí analytik dostane stejnou tabulku jako druhý analytik. Analytik však chce najít směnný kurz dolaru i jeho inverzní kurz. Analytik může jednoduše použít XLOOKUP nebo INDEX / MATCH, aby nejprve našel směnný kurz dolaru a poté přímo našel jeho inverzní kurz. Vzhledem k tomu, že tabulka již obsahuje inverzní kurz směnného kurzu dolaru, může analytik použít XLOOKUP k vyhledání obou. Tento proces je méně chaotický z hlediska syntaxe a také snižuje množství paměti potřebné pro Excel.

INDEX / OMEZENÍ OMEZENÍ - Výsledky 1

OMEZENÍ INDEXU / ZÁPASU - výsledky 2

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Pokročilé vzorce aplikace Excel Pokročilé vzorce aplikace Excel je třeba znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel je důležité znát a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • LOOKUP vs. VLOOKUP LOOKUP vs VLOOKUP Znát rozdíl mezi LOOKUP a VLOOKUP Funkce v aplikaci Excel umožňují uživatelům plně využívat výhod plynoucích z používání jednotlivých funkcí. Funkce LOOKUP umožňuje uživateli vyhledat část dat v řádku nebo sloupci a vrátit odpovídající část dat v jiném řádku nebo sloupci. Funkce VLOOKUP je podobná
  • Typy finančních modelů Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: 3 výkazový model, DCF model, M&A model, LBO model, rozpočtový model. Objevte top 10 typů
  • Kompletní seznam funkcí aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found