Tarif - definice, různé formy a jak to funguje

Tarif je forma daně uvalené na dovážené zboží nebo služby. Tarify jsou běžným prvkem mezinárodního obchodu. Mezi hlavní důvody pro zavedení cel patří (1) snížení dovozu zboží Normální zboží Normální zboží je druh zboží, jehož poptávka vykazuje přímý vztah k příjmu spotřebitele. Znamená to, že poptávka po takovém zboží roste a služby zvyšováním jejich cen a (2) ochranou domácích výrobců.

Tarif

formuláře

Tarify mají obvykle jednu ze dvou forem: charakteristický nebo podle hodnoty. Specifický tarif je tarif uvalený na jednu jednotku zboží (např. Tarif 1 000 $ na každé dovezené auto). Ad valorem Ad Valorem Tax Pojem „ad valorem“ je latinský pro „podle hodnoty“, což znamená, že je flexibilní a závisí na odhadované hodnotě aktiva, produktu nebo služby. tarif je tarif vybíraný jako určité procento hodnoty zboží (např. 10% hodnoty dováženého automobilu).

Jak fungují tarify?

Abychom pochopili, jak fungují tarify, zvažte následující příklad:

Tarif - graf

Světová cena dovážených počítačů v zemi je 1 000 USD. Je to nižší než rovnovážná cena 1 500 USD (cena domácí produkce), protože pokud je cena na dovážených počítačích vyšší než cena místně vyráběných počítačů, neexistuje žádný motiv k nákupu počítačů z jiných zemí.

Ve výše uvedeném grafu vidíte, že za světovou cenu 1 000 USD za počítač domácí výrobci vyrábějí 10 milionů počítačů, zatímco spotřebitelé nakupují 30 milionů počítačů. Nedostatek 20 milionů počítačů se dováží od zahraničních výrobců.

Vláda se však rozhodne podporovat domácí výrobce počítačů a zavádí celní sazbu 200 USD na jednotku dovážených počítačů. Díky novému tarifu se cena za počítač zvýší na 1 200 $.

Kvůli zvýšení cen spotřebitelé nakoupí méně počítačů (25 milionů), zatímco domácí výrobci zvýší svou produkci na 15 milionů. Množství dovezených počítačů následně poklesne na 10 milionů (25 milionů - 15 milionů).

Proč jsou uvalena cla?

Existuje několik důvodů, proč vlády ukládají cla na dovážené zboží. Mezi nejčastější důvody patří:

# 1 Chránit domácí výrobce

Vlády někdy chtějí chránit domácí výrobce a průmyslová odvětví, která mohou mít problémy s levným dováženým zbožím. Podpora domácích výrobců navíc brání možnému zvýšení nezaměstnanosti. Strukturální nezaměstnanost Strukturální nezaměstnanost je druh nezaměstnanosti způsobený rozporem mezi dovednostmi, které má nezaměstnaná populace, a dostupnými pracovními místy na trhu. Strukturální nezaměstnanost je dlouhodobá událost, která je způsobena zásadními změnami v ekonomice. .

# 2 Chránit domácí spotřebitele

Některé levné dovážené zboží mohou být pro spotřebitele nebezpečné. Například zboží může obsahovat prvky, které mohou poškodit spotřebitele. Vláda tím, že zboží zlevňuje, odrazuje od jeho nadměrné spotřeby.

# 3 Zachovat národní bezpečnost

Vláda může chtít chránit průmyslová odvětví se strategickým významem pro národní bezpečnost před nadměrnou závislostí na dovozu.

# 4 Chránit začínající průmyslová odvětví

Tarify mohou chránit rozvíjející se a rostoucí průmyslová odvětví. Přitahují více spotřebitelů k domácím výrobkům a stimuluje se růst společností v rozvíjejících se odvětvích.

Více zdrojů

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Fiskální politika Fiskální politika Fiskální politika se týká rozpočtové politiky vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky.
  • Regresivní daň Regresivní daň Regresivní daň je daň uplatňovaná takovým způsobem, že sazba daně klesá s nárůstem příjmu daňového poplatníka. Regresivní daňový systém klade větší zátěž na demografii s nízkými příjmy než na populaci s vysokými příjmy.
  • Náhradní produkty Náhradní produkty Náhradní produkty nabízejí spotřebitelům při rozhodování o nákupu možnosti volby, protože poskytují stejně dobré alternativy, čímž zvyšují užitnost. Z pohledu společnosti však náhradní produkty vytvářejí soupeření. Výsledkem je, že podnikům mohou při soutěžení vzniknout vysoké marketingové a propagační náklady
  • Překážky obchodu Překážky obchodu Překážky obchodu jsou zákonná opatření zavedená především k ochraně domácí ekonomiky národa. Obvykle snižují množství zboží a služeb, které lze importovat. Tyto obchodní překážky mají podobu cel nebo daní a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found