Sklon směrem nahoru - definice, původ a způsob jeho použití

Sklon směrem nahoru je funkce v některých anglických jazykových variantách, kdy věty končí rostoucí intonací, jako by věta byla otázkou. odpovědi. Tazatel se obvykle na konci pohovoru zeptá kandidáta, pokud má na ně nějaké otázky. Tato příručka se bude zabývat příklady dobrých otázek, na které se tazatele můžete zeptat. Stoupající intonace může nastat jedna nebo více slabik za poslední slabikou s akcentem ke konci věty. Sklon směrem nahoru se také označuje jako výškový terminál (HRT), řeč děvčátek, vysoký tón nebo australská intonace otázek.

Sklon nahoru

Rostoucí intonace je v řeči mladých žen běžná a lze ji interpretovat jako formu konverzační slabosti Slabé projevy na veřejnosti Odpověď „Slabý projev na veřejnosti“ je skvělým způsobem, jak obejít otázku: „Jaká je vaše největší slabost? ". Pokud pro tuto práci není řeč na veřejnosti nutná, pak je to bezpečná odpověď, protože to ve skutečnosti neovlivní váš pracovní výkon, a přesto je to pro většinu lidí velmi častá a relativní slabost. Tato příručka, nejistota nebo nedůvěra. Vzestupný řečový vzor častěji používají úspěšné mladé ženy a méně často úspěšní mladí muži.

Původ vzestupné inflace

Přestože původ skloňování směrem vzhůru zůstává nejistý, většina lidí věří, že tento koncept pochází z amerického západního pobřeží v jižní Kalifornii. Předpokládá se, že vzorec se vyvinul mezi mladými ženami v údolí San Fernando.

V písni z roku 1982, kterou Frank Zappa a jeho dcera Moon Unit nazvali „Valley Girl“, existuje styl mluvení, kde věty končí jako otázka, když nemusí nutně být otázkou. Výsledkem bylo, že fanynky této hudby byly označeny jako narcistické, protože se zdálo, že vzor písně končící intonací vzhůru je vykresluje jako nejistý a bezmocný.

Skloňování nahoru je také vnímáno tak, že pochází z jižní polokoule, na Novém Zélandu nebo v Austrálii, ale většina Novozélanďanů tvrdí, že jazykový vzorec pochází z jejich země, a nikoli z Austrálie. Teorii původu na jižní polokouli podporují Britové, kteří tvrdí, že tento vzor mohl pocházet z Austrálie nebo Nového Zélandu během imigrace do Londýna.

Navrhují také, že britští emigranti cestující na jižní polokouli si tento koncept mohli vypůjčit a odvézt ho zpět do Spojeného království.

Jak se používá inflace směrem nahoru

Jedním ze způsobů, jak se skloňování směrem vzhůru používá, je ukázat autoritativní rysy rysy vedení Vlastnosti vedení se vztahují k osobním kvalitám, které definují efektivní vůdce. Vedení označuje schopnost jednotlivce nebo organizace vést jednotlivce, týmy nebo organizace k plnění cílů a záměrů. Vedení hraje důležitou funkci v řízení a vyvarujte se přerušení při mluvení. To je běžné u úspěšných nebo mocných lidí, zejména u žen, kteří chtějí prokázat svou postavu a dosáhnout konsensu. Když je používán mužskými reproduktory, skloňování nahoru se používá k zdůraznění mužské autoritativnosti a zdvořilosti.

Ukončení věty s vysokou intonací může reproduktoru pomoci odradit druhou stranu od kladení otázek nebo přerušení konverzace. Například při zahájení telefonického rozhovoru může mluvčí říct: „Dobrý den, jmenuji se Janet? A já jsem CEO CEO CEO, zkratka pro Chief Executive Officer, je nejvýše postaveným jednotlivcem ve společnosti nebo organizaci. Generální ředitel je zodpovědný za celkový úspěch organizace a za rozhodování na nejvyšší úrovni. Přečtěte si popis práce Simple Solutions? Volám, jestli potřebujete pomoc s finančními záznamy? “

Druhé použití skloňování směrem vzhůru je dělat prohlášení, ale se skrytým významem. Řečník může učinit prohlášení diktující jejich postup, ale stále očekávat názor na to, zda je správné to, co dělají.

Řečník by například mohl říct: „Myslím, že bychom měli zítra ráno cestovat, abychom stihli let?“ I když řečník dělá prohlášení o plánech cestovat následující den ráno, implicitně si klade otázku „Myslíte si, že zítra ráno je nejlepší čas na cestu?“ Z prohlášení vyplývá, že řečník nedává v této věci konečné slovo a je místo toho otevřený druhé osobě, která pokračuje v rozhovoru.

Účinky vzestupné inflace

Existuje několik efektů použití intonace nahoru při ukončení věty. Jedním z těchto efektů je, že mluvčí může být vnímán jako nejistý ohledně prohlášení, které činí. Mark Liberman, profesor lingvistiky na Pensylvánské univerzitě, konstatuje, že díky skloňování směrem vzhůru mohou lidé vnímat vás jako nejistou, což podkopává efektivní mluvení. Během pracovních pohovorů může tazatel vnímat dotazovaného jako nejistého a méně sebevědomého.

Vzestupné skloňování mohou také využít vedoucí skupiny vrstevníků k prosazení své dominance. Používání rostoucí intonace při rozhovoru s juniory skupiny vrstevníků může způsobit, že prohlášení zní jako otázky a posiluje jejich důležitost. Studie Winnie Cheng a Martina Warrena z roku 2005 ukázala, že řečníci ve vedoucích pozicích, jako jsou akademičtí vedoucí a předsedové výborů, používají skloňování směrem vzhůru častěji než lidé, které vedou. Výzkum zjistil, že výběr tónu byl určen určenou rolí mluvčího a typem diskurzu.

Příklady vět využívajících inflexi nahoru

  • "Mami, včera jsme šli kempovat do lesa Bílé hory?" Všichni jsme se bavili a sdíleli jsme jídlo s rangers? “
  • "Myslím, že se musíš podívat na software, který kóduji?"
  • "Nový student dnes vypadá tak žoviálně?" Určitě dostal nějaké vzrušující zprávy? “
  • "Myslím, že bychom se měli vydat správnou cestou do kopce?"

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Komunikace Komunikace Být schopen efektivně komunikovat je jednou z nejdůležitějších životních dovedností, které se musíte naučit. Komunikace je definována jako přenos informací k lepšímu porozumění. Lze to provést hlasově (prostřednictvím slovních výměn), prostřednictvím písemných médií (knihy, webové stránky a časopisy), vizuálně (pomocí grafů, grafů a map) nebo neverbálně
  • Výška výtahu Výška výtahu Také se nazývá výtahová řeč, výška výtahu je krátká a výstižná řeč, která vypráví o tom, kdo jste, co děláte a čeho chcete dosáhnout. Je pojmenován jako takový, protože by měl být dostatečně krátký a poutavý, abyste se během jízdy výtahem mohli představit.
  • Teorie vedení Teorie vedení Teorie vedení jsou myšlenkové směry, které vysvětlují, jak a proč se někteří jednotlivci stávají vůdci. Teorie zdůrazňují rysy a chování, které si jednotlivci mohou osvojit pro posílení svých vůdčích schopností.
  • Sítě a budování vztahů Sítě a budování vztahů (část 2) Tento článek je součástí řady užitečných tipů, které vám pomohou najít úspěch ve své kariéře a souhrn vašich životních zkušeností. Zatímco technické dovednosti nás přimějí najmout na náš preferovaný post, měkké dovednosti nám pomáhají efektivně komunikovat a spolupracovat na pracovišti. Měkké dovednosti, jako je umět vyjít s ostatními lidmi

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found