Tržní hodnota - přehled, jak vyjádřit, jak vypočítat

Tržní hodnota se obvykle používá k popisu toho, jak velká je hodnota aktiva nebo společnosti na finančním trhu. Je vzájemně určován účastníky trhu a je zaměnitelně používán pro tržní kapitalizaci při obchodování s aktivy a společnostmi.

Tržní hodnota

souhrn

  • Tržní hodnota se obvykle používá k popisu toho, jak velká je hodnota aktiva nebo společnosti na finančním trhu.
  • Tržní hodnota zboží je stejná jako jeho tržní cena, pouze pokud existuje spravedlivý trh.
  • Tržní hodnotu lze vyjádřit ve formě matematických poměrů, jako je poměr P / E, EPS, tržní hodnota na akcii, účetní hodnota na akcii atd.

Vztah mezi tržní hodnotou a tržní cenou

Na druhou stranu se tržní cena týká ceny, za kterou dochází k výměně zboží. Je určena čistě poptávkou a nabídkou Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. , což znamená, že částka, kterou je kupující ochoten zaplatit, se musí přesně rovnat částce, kterou je prodávající ochoten přijmout.

Tržní hodnota zboží je stejná jako jeho tržní cena, pouze pokud existuje spravedlivý trh. Aby trh fungoval za spravedlivých nebo účinných podmínek, je třeba dodržovat určitá kritéria:

1. Žádná úzkost

Žádná ze smluvních stran kupní smlouvy nesmí spěchat nebo potřebovat transakci dokončit. Kupující nebo prodávající v nouzi může obvykle učinit nesprávné rozhodnutí, které neodráží správně situaci na trhu.

2. Dostatečný čas, informace a tržní expozice

Kupující i prodávající mají dostatek času na to, aby provedli průzkum, porozuměli trhu, analyzovali alternativy a učinili informované rozhodnutí.

3. Vzájemně dohodnutá cena

Žádná ze zúčastněných stran nesmí být k transakci nucena a kupující i prodávající musí být dohodnuti na konečné ceně, o které se rozhodne.

Spravedlivý trh se však nemusí vždy projevit.

Jak je vyjádřena tržní hodnota?

Tržní hodnotu lze vyjádřit ve formě matematických poměrů, které vedení poskytnou náhled na to, co si investoři společnosti myslí o organizaci, a to jak v současnosti, tak v budoucnosti.

  • Zisk na akcii (EPS): EPS se počítá alokací části zisku společnosti na každý jednotlivý podíl na skladě. Vyšší EPS označuje vyšší ziskovost.
  • Účetní hodnota na akcii: Vypočítává se vydělením vlastního kapitálu společnosti celkovým počtem akcií v oběhu.
  • Tržní hodnota na akcii: Vypočítává se to tak, že se vezme v úvahu tržní hodnota společnosti vydělená celkovým počtem akcií v oběhu.
  • Poměr trhu / knihy: Poměr trh / kniha se používá k porovnání tržní hodnoty společnosti s její účetní hodnotou. Vypočítává se vydělením tržní hodnoty na akcii účetní hodnotou na akcii
  • Poměr cena / zisk (P / E) Poměr ceny a zisku Poměr ceny a zisku (P / E Ratio) je vztah mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. Hodnota P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku aktuálního (nebo budoucího) výdělku: Poměr P / E je aktuální cena akcie vydělená ziskem na akcii.

Jak se počítá tržní hodnota?

Existuje několik metod výpočtu tržní hodnoty. Jsou to následující:

Příjmový přístup

1. Diskontovaný peněžní tok (DCF)

Podle přístupu DCF je tržní hodnota funkcí odhadu současné hodnoty budoucích peněžních toků dané společnosti. To se provádí promítáním budoucích peněžních toků, které se poté diskontují, aby dosáhly své současné hodnoty. Diskontní sazba závisí na převládajících úrokových sazbách a míře rizika spojeného s oceňovanou společností.

2. Metoda kapitalizovaného výdělku

Metoda kapitalizovaného výdělku se používá pro výpočet hodnoty stabilního majetku produkujícího příjem. Čistý provozní příjem nashromážděný za určité časové období se dělí mírou kapitalizace Míra kapitalizace Míra kapitalizace (Cap Rate) se používá v oblasti nemovitostí, označuje míru návratnosti nemovitosti na základě čistého provozního výnosu nemovitosti, což je odhad potenciální návratnosti investice.

Přístup aktiv

Podle metody přístupu k aktivům se reálná tržní hodnota (FMV) vypočítá výpočtem upravených aktiv a závazků držených společností. Zohledňuje nehmotná aktiva, podrozvahová aktiva a nezaznamenané závazky. Rozdíl mezi FMV aktiv a pasiv je hodnota čistých upravených aktiv.

Tržní přístup

1. Veřejná společnost Srovnatelné

Hodnotu podniku lze vyhodnotit porovnáním všech podniků působících ve stejném měřítku ve stejném odvětví nebo regionu. Po založení srovnávací skupiny srovnatelných společností se při oceňování používají poměry jako EV / EBITDA EV / EBITDA EV / EBITDA k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich Enterprise Value (EV) na násobek EBITDA ve srovnání s průměrem. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na různé součásti a provedeme vás postupem, jak jej vypočítat krok za krokem, lze vypočítat poměr EV / výnosy, poměr P / E.

2. Předchozí transakce

Podle metody ocenění precedentních transakcí se jako referenční hodnota používá cena zaplacená za podobné společnosti v dřívějších transakcích. Tato metoda se nejčastěji používá před potenciální fúzí a akvizicí. Je velmi důležité identifikovat transakci v rámci stejného odvětví, podobného rozsahu operací a zahrnujícího stejný typ kupujícího.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Vzorec DCF se zlevněným peněžním tokem vzorec DCF Vzorec DCF se zlevněným peněžním tokem je součet peněžních toků v každém období dělený jedním plus diskontní sazba zvýšená k síle období #. Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty podniku
  • Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota vynikajících akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností
  • Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) ve vztahu k výnosům, rozvahovým aktivům, provozním nákladům a vlastnímu kapitálu akcionářů během určitého časového období . Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found