Menšinový podíl - definice, finanční výkaznictví a ocenění

Menšinový podíl znamená podíl ve společnosti, který představuje méně než 50% celkových akcií, pokud jde o hlasovací práva. Menšinoví investoři v zásadě nevykonávají kontrolu nad společností prostřednictvím hlasování. Proxy Vote A Proxy Vote je delegace hlasovacího orgánu na zástupce jménem původního držitele hlasu. Strana, která obdrží hlasovací oprávnění, je známá jako zmocněnec a původní držitel hlasu je známý jako zmocněnec. Tento koncept je důležitý na finančních trzích, zejména u veřejných společností, a ponechává jim tak malý vliv na celkový rozhodovací proces. Ve většině případů se podíly menšinových podílů pohybují mezi 20% a 30%.

Menšinový zájem

V rozvaze společnosti s rozhodujícím podílem se menšinové akcie obvykle zobrazují jako dlouhodobé závazky. Druhy závazků Existují tři hlavní typy závazků: ​​krátkodobé, dlouhodobé a podmíněné závazky. Závazky jsou právní závazky nebo dluhy vůči jiné osobě nebo společnosti. Jinými slovy, závazky jsou budoucími oběťmi ekonomických výhod, které účetní jednotka musí přinést, a představují část jejích menších společností vlastněných malými kontrolními podíly.

Pasivní vs. aktivní menšinový zájem

Menšinový podíl lze klasifikovat jako aktivní nebo pasivní. V pasivním zájmu je kontrolní podíl obvykle pod 20%. Pod pasivním zájmem nemá dceřiná společnost vliv na hlavní společnost. Na druhou stranu se kontrolní podíl aktivního podílu pohybuje mezi 21% až 49% a dceřiná společnost Dceřiná společnost Dceřiná společnost (pod) je obchodní subjekt nebo společnost, která je plně vlastněna nebo částečně ovládána jinou společností, označovanou jako mateřská nebo holdingová společnost. Vlastnictví je určeno procentem akcií držených mateřskou společností a vlastnický podíl musí činit alespoň 51%. , v tomto případě má hlasovací práva k ovlivnění hlavní společnosti.

Finanční výkaznictví

U menšinového podílu dochází k finančnímu výkaznictví pouze tehdy, když hlavní společnost sestavuje samostatnou sadu účetních závěrek a konsolidovaných finančních dokumentů. Úpravy menšinového podílu se provádějí, když majoritní společnost vlastní méně než 100% podíl v minoritní společnosti.

Pokud jde o účet zisků a ztrát, menšinový podíl je ta část konsolidovaného zisku a ztráty, která spadá pod běžnou činnost po zdanění. Podle IFRS předpisů IFRS standardy IFRS standardy jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se transakce a jiné účetní události mají vykazovat v účetní závěrce. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě, menšinový podíl spadá pod vlastní kapitál. V USA však GAAP ukládá mírně uvolněná pravidla pro podávání zpráv.

GAAP umožňuje zobrazovat menšinový podíl v sekci vlastního kapitálu nebo pasiv. V rozvaze je menšinový podíl zobrazen jako samostatná řádková položka. Takto mohou uživatelé účetní závěrky jasně vidět všechny kontrolní podíly v mateřské společnosti. Uživatelé mohou činit informovaná rozhodnutí na základě srovnání vzorů v různých menších společnostech.

Ocenění menšinového podílu

Ocenění společnosti vyžaduje správné předpovídání finančních výkazů, aby bylo možné pochopit budoucí trendy s využitím určitých parametrů a předpokladů. Téměř všechna čísla použitá v prognózách přímo souvisejí s čistým ziskem a výnosem. Vytváření předpovědí na základě těchto dvou parametrů bohužel může generovat data, která mohou být interpretována vícekrát. Analytici proto pro řešení problému vyvinuli čtyři metody, které lze použít k provádění přesných výpočtů.

1. Konstantní růst

Metoda konstantního růstu se používá jen zřídka, protože se předpokládá, že téměř nedojde k žádnému poklesu nebo růstu výkonnosti menší společnosti.

2. Numerický růst

V metodě numerického růstu jsou analyzovány předchozí údaje, aby se zjistily stávající trendy. Model předpovídá růst dceřiné společnosti jednotnou rychlostí na základě minulých trendů. Numerický růst, nazývaný také statistický růst, využívá k předpovídání trendů řadu důležitých nástrojů, jako je analýza časových řad, klouzavé průměry a regresní analýza. Metoda analýzy však není použitelná pro společnosti, které zažívají dynamický růst, jako je FMCG.

3. Individuální modelování dceřiných společností

Tato analytická metoda hodnotí každou dceřinou společnost samostatně a poté sčítá individuální zájmy každé menší společnosti, aby dosáhla konsolidované hodnoty. Tato metoda je mnohem flexibilnější a výsledky jsou velmi přesné. Bohužel to nefunguje ve všech případech, protože to vede k nákladovým a časovým omezením. Kromě toho nebude fungovat tam, kde je k hodnocení velmi mnoho dceřiných společností.

Je třeba si pamatovat jednu důležitou věc, že ​​pokud jde o ocenění menšinového podílu, je třeba vzít v úvahu mnoho vnějších i vnitřních faktorů, které jsou použitelné pro společnost a její odvětví podnikání. Faktory je třeba pečlivě posoudit, protože jejich dopad je u každé společnosti odlišný.

4. Poměrová analýza menšinového podílu

Jednou z otázek, které se mnoho lidí ptá, je, zda je menšinový zájem relevantní, pokud jde o poměrovou analýzu. Krátká odpověď je ano, je velmi relevantní. Proč? Jakýkoli finanční poměr, který zahrnuje investiční struktury, by měl brát v úvahu důsledky menšinového podílu. Mezi ovlivněné poměry patří návratnost kapitálu, poměr dluhu k vlastnímu kapitálu a míra zadlužení.

Graf menšinových úroků

Menšinový podíl: Odpovědnost nebo aktivum?

Odpovědnost je nátlak společnosti v důsledku předchozích závazků, které vedou k odlivu zdrojů. Například rezervy na nezúčtované dluhy, mzdy zaměstnanců a příspěvky, stejně jako zůstatek věřitele. Příklady naznačují a zahrnují odliv zdrojů společnosti ve formě hotovosti nebo jiných ekvivalentů v pravý čas.

Vzhledem k tomu, že v hotovosti nebudou vyplaceny úroky z úroků, nejsou považovány za závazek. Na druhé straně je aktivem něco, s čím má spojenou hodnotu. Aktiva lze převést na hotovost nebo její ekvivalent. Zatímco aktivum má hodnotu, ovládající společnost nad touto hodnotou nevykonává žádnou kontrolu. Menšinový podíl je tedy nekontrolní podíl ve společnosti, což znamená, že nejde ani o závazek, ani o aktivum.

Menšinový podíl: vlastní kapitál nebo povinnost?

Menšinový podíl jistě není dluh, protože společnost není povinna splácet. Jinými slovy, neexistují žádné pevné ani závazné platby. Jelikož tedy menšinový podíl není splatné množství, nelze jej považovat za dluh. Ačkoli menšinový podíl nesplňuje předpoklady, které by jej kvalifikovaly jako vlastní kapitál, aktiva v konsolidované rozvaze dostávají určitou formu příspěvku z menšinových aktiv.

Menšinový podíl na výpočtu podnikové hodnoty

Hodnota podniku představuje ocenění společnosti. Ve většině případů je hodnota podniku obvykle vyšší než tržní kapitalizace společnosti, protože její součástí je dluh. Nicméně relevantní otázkou, na kterou se lidé nemohou shodnout, je, zda by měl být do výpočtu podnikové hodnoty společnosti zahrnut menšinový podíl. Ano, mělo by to být zahrnuto, protože hodnota podniku je významnou částí podílu společnosti na trhu. Menšinový podíl je tedy součástí hodnoty podniku.

Závěrečné slovo

Menšinový podíl poskytuje uživatelům důležité informace při čtení finančního výkazu. Pomáhá také uživatelům prozkoumat a učinit informovaná investiční rozhodnutí. Procentní podíl kontrolního podílu určuje vliv a hlasovací práva menšinových podílů na rozhodovací proces. V minulosti byl koncept menšinového podílu známý jako vlastní kapitál, závazek nebo někdy ani jeden z výše uvedených. Dnes je k dispozici velmi málo pokynů k prezentaci a zacházení s nekontrolním podílem.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení menšinového podílu. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Náklady na přednostní zásoby Náklady na přednostní zásoby Náklady na prioritní akcie společnosti jsou ve skutečnosti cenou, kterou platí na oplátku za příjem, který získá z emise a prodeje akcií. Vypočítávají náklady na preferované akcie vydělením roční preferované dividendy tržní cenou za akcii.
  • Hodnota podniku Hodnota podniku, hodnota podniku, nebo celková hodnota firmy, je celková hodnota firmy rovnající se její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakýkoli menšinový podíl použitý při ocenění. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu.
  • Zakladatelé Zakladatelé akcií Zakladatelé akcií Akcie se týkají vlastního kapitálu, který je dán počátečním zakladatelům organizace. Tento typ akcií se liší několika důležitými způsoby od běžných akcií prodávaných na sekundárním trhu. Klíčové rozdíly spočívají v tom, že (1) akcie zakladatelů mohou být vydávány pouze v nominální hodnotě a (2) je dodáván s časovým rozvrhem.
  • Návratnost kapitálu (ROE) Návratnost kapitálu (ROE) Návratnost kapitálu (ROE) je měřítkem ziskovosti společnosti, která bere roční výnos společnosti (čistý příjem) dělený hodnotou jejího celkového vlastního kapitálu (tj. 12%) . ROE kombinuje výkaz zisku a ztráty a rozvahu, protože čistý zisk nebo zisk se porovnává s vlastním kapitálem akcionářů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found