Exponenciální klouzavý průměr (EMA) - přehled, jak vypočítat

Exponenciální klouzavý průměr (EMA) je technický indikátor používaný v obchodních praktikách, který ukazuje, jak cena aktiva nebo cenného papíru Zabezpečení Cenný papír je finanční nástroj, obvykle jakékoli finanční aktivum, s nímž lze obchodovat. Povaha toho, co lze a nelze nazývat cenným papírem, obecně závisí na jurisdikci, ve které se s aktivy obchoduje. změny za určité časové období. EMA se liší od jednoduchého klouzavého průměru tím, že klade větší důraz na nedávné datové body (tj. Nedávné ceny).

Cílem všech klouzavých průměrů je určit směr, kterým se cena cenného papíru pohybuje, na základě minulých cen. Proto jsou exponenciální klouzavé průměry indikátorem zpoždění. Nepředpovídají o budoucích cenách; jednoduše zdůrazňují trend, který sleduje cena akcií.

Níže uvedený graf ukazuje, jak se během šesti měsíců změnila cena akcií společnosti Apple (NASDAQ: AAPL). Každý japonský svícen Japonský svícen je technický analytický nástroj, který obchodníci používají ke zmapování a analýze cenového pohybu cenných papírů. Koncept mapování svíček vytvořil japonský obchodník s rýží Munehisa Homma. ukazuje, jak se cena akcie změnila během jednoho obchodního dne (v průměru je 21 obchodních dní za měsíc), přičemž zelené svícny označují růst ceny akcií a červené svícny představují poklesy ceny.

Exponenciální klouzavý průměr - Apple (AAPL)

Oranžová čára pod svícny je linie EMA, což naznačuje, že cena sleduje vzestupný trend v období červenec 2019 - leden 2020. 21denní linie EMA úzce souvisí s cenou akcií společnosti Apple a je citlivá na volatilitu Volatilita Volatilita je míra fluktuace ceny cenného papíru v čase. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru za účelem posouzení minulých výkyvů cen, což z něj činí užitečný ukazatel pro investory, kteří hledají vstup do nebo ukončení obchodů.

Důležitou poznámkou je, že EMA přijaté po kratší dobu jsou citlivější na ceny. 21denní linka EMA (oranžová) tedy ceny blíže sleduje ve srovnání se 100denní linkou EMA (žlutá), jak je uvedeno níže:

21denní linka EMA vs. 100denní linka EMA

Výpočet exponenciálního klouzavého průměru

Vzorec pro výpočet EMA je následující:

Exponenciální klouzavý průměr - vzorec

Jak je uvedeno v grafu výše, EMA vypočítané pro menší počet období (tj. Na základě novějších cen) vykazují vyšší váhu než ty, které se počítají pro delší období. To lze zobrazit výpočtem hodnoty „K“ pro dvě různá časová období:

21denní EMA klade na nejnovější cenu váhu 9,0%, zatímco 100denní EMA váží pouze 1,9%. Proto EMA vypočítané za kratší období reagují na změny cen lépe než ty, které se počítají za delší období.

Aplikace exponenciálního klouzavého průměru

1. Zvýraznění trendů

Zvýraznění a identifikace cenových trendů jsou jednou z nejdůležitějších funkcí EMA. Rostoucí EMA naznačuje, že ceny mají vzestupný trend a naopak. Pokud je cena nad hranicí EMA, je pravděpodobné, že poroste, a když je nižší, je pravděpodobné, že poklesne. Identifikací cenových směrů umožňuje EMA investorům a obchodníkům zjistit signály nákupu a prodeje na základě jejich obchodní strategie Směrové obchodní strategie Směrové opční strategie jsou obchody, které sázejí na pohyb trhu nahoru nebo dolů. Pokud se například investor domnívá, že trh roste,.

2. Pásma podpory a odporu

EMA a další typy klouzavých průměrů také fungují jako úrovně podpory a odolnosti cen. Úrovně podpory jsou také známé jako „minimální“ úrovně - fungují jako limit toho, jak daleko se očekává pokles cen během trendů. Je to znázorněno v níže uvedeném grafu, který ukazuje cenovou akci a 21denní EMA akcií společnosti Tesla (NASDAQ: TSLA) v období říjen 2019 - leden 2020:

Cenová akce společnosti Tesla a 21denní EMA

Na druhou stranu jsou úrovně odporu jako „stropy“ - neočekává se, že ceny překročí úrovně během klesajících trendů. Je to zvýrazněno v níže uvedeném grafu, který ukazuje cenovou akci a 21denní EMA akcií Snapchatu (NASDAQ: SNAP INC.) Za období srpen 2018 - leden 2019:

Cenová akce Snapchatu a 21denní EMA

Exponenciální klouzavý průměr vs jednoduchý klouzavý průměr

Exponenciální klouzavý průměr (EMA) a jednoduchý klouzavý průměr (SMA) jsou oba technické indikátory, které používají minulá data ke generování hladké trendové čáry ceny cenného papíru. Rozdíl mezi těmito dvěma klouzavými průměry spočívá v tom, že EMA klade větší důraz na nedávné ceny, zatímco SMA klade stejnou váhu na všechny datové body, a proto se linka EMA otáčí rychleji než linka SMA. Je to znázorněno v tabulce níže:

Exponenciální klouzavý průměr vs jednoduchý klouzavý průměr

Je však důležité si uvědomit, že žádný z klouzavých průměrů není lepším indikátorem než každý jiný. Například, ačkoli EMA je přesnější reprezentace nedávných cenových pohybů a pomáhá rychleji identifikovat trendy, zažívá také krátkodobější výkyvy než SMA. Optimální klouzavý průměr, který lze použít pro analýzu, závisí na obchodní strategii.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Jak číst burzovní grafy Jak číst burzovní grafy Pokud se chystáte aktivně obchodovat s akciemi jako investor na akciovém trhu, musíte vědět, jak číst akciové grafy. Dokonce i obchodníci, kteří primárně používají základní analýzu k výběru akcií, do kterých investují, stále často používají technickou analýzu pohybu cen akcií k určení konkrétního nákupu a prodeje, mapování akcií
  • Adaptivní klouzavý průměr společnosti Kaufman (KAMA) Adaptivní klouzavý průměr společnosti Kaufman (KAMA) Adaptivní klouzavý průměr společnosti Kaufman (KAMA) vyvinul americký kvantitativní finanční teoretik Perry J. Kaufman v roce 1998. Technika začala v roce 1972, ale Kaufman ji oficiálně představil veřejnosti prostřednictvím své knihy „Obchodní systémy a metody“. Na rozdíl od jiných klouzavých průměrů
  • Bodový a číselný (P&F) graf Bodový a číselný (P&F) graf Bodový a číselný (P&F) graf se skládá z několika sloupců X, které představují zvýšení ceny akcií a O, které představují snížení ceny. Za sloupcem X vždy následuje sloupec O a naopak. Graf se skládá z několika polí
  • Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found