Hospodářská unie - definice, příklady

Hospodářská unie je jedním z různých typů obchodních bloků. Týká se dohody mezi zeměmi, která umožňuje výrobky, služby a pracovníky. Trh práce Trh práce je místem, kde se setkává nabídka a poptávka po pracovních místech, s pracovníky nebo pracovníky poskytujícími služby, které zaměstnavatelé požadují. Pracovníkem může být kdokoli, kdo si přeje nabídnout své služby za úplatu, zatímco zaměstnavatelem může být jediný subjekt nebo organizace, která svobodně překračuje hranice. Unie je zaměřena na odstranění vnitřních obchodních překážek mezi členskými zeměmi s cílem ekonomicky prospět všem členským zemím.

Hospodářská unie

Unie vyžaduje integraci měnové a fiskální politiky. Fiskální politika Fiskální politika označuje rozpočtovou politiku vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky. , aby členské země koordinovaly politiky, daně a vládní výdaje související s touto dohodou. Používají také společnou měnu, která je dodávána s pevnými směnnými kurzy Fixní vs. fixované směnné kurzy Směnné kurzy cizí měny měří sílu jedné měny ve srovnání s druhou. Síla měny závisí na řadě faktorů, jako je míra inflace, převládající úrokové sazby v domovské zemi nebo stabilita vlády. .

Příklady hospodářských unií

Zde jsou příklady stávajících hospodářských unií:

1. Evropská unie (EU)

Evropská unie je největším obchodním blokem na světě. Dováží zboží a služby z více než 100 zemí a je největším dovozním trhem a největším vývozcem na světě. Společnou měnou EU je euro, které používá jejích 28 členských států: Rakousko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Kypr, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Spojené království.

Země EU koordinují své hospodářské politiky, zákony a předpisy za účelem řešení ekonomických a finančních otázek. Jedním ze základních principů unie je volný obchod mezi jejími členy. Rovněž se zavázala k liberalizaci světového obchodu mimo své hranice.

2. Jednotný trh a hospodářství CARICOM (CSME)

CARICOM Single Market and Economy (CSME) si klade za cíl vytvořit ekonomický prostor pro konkurenceschopné zboží a služby a vytvořit základ pro růst a rozvoj karibské komunity. Jedná se o rozšířený trh, který poskytuje lepší příležitosti k prodeji produktů a služeb, zvyšuje konkurenceschopnost Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout a zlepšit životy lidí.

3. Středoamerický společný trh

Společný středoamerický trh tvoří šest zemí Střední Ameriky. Jsou to Kostarika, Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua a Panama.

4. Euroasijská hospodářská unie (EEU)

Euroasijská hospodářská unie, nazývaná také euroasijská unie, EAEU nebo EEU, je politickou a ekonomickou unií států ve střední a severní Eurasii. Smlouva, která založila unii, byla podepsána v roce 2014 vůdci Ruska, Běloruska a Kazachstánu. Smlouva o přistoupení Arménie a Kyrgyzstánu vstoupila v platnost v následujícím roce.

5. Rada pro spolupráci v Perském zálivu (GCC)

Rada pro spolupráci v Perském zálivu, známá také jako Rada pro spolupráci v arabských státech Perského zálivu, se skládá ze všech arabských států v Perském zálivu, s výjimkou Iráku. Mezi členské státy rady patří Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. GCC byla založena v roce 1981.

Hospodářská unie vs. celní unie

Hospodářská unie se liší od celní unie, protože ve druhém případě mohou členské země přepravovat zboží přes hranice, ale nesdílejí měnu. Rovněž nesmějí volně pohybovat pracovníky přes hranice.

Ekonomická unie je posledním krokem v procesu ekonomické integrace po zóně volného obchodu, celní unii a společném trhu.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Bilaterální dohoda Bilaterální dohoda
  • Celní unie Celní unie Celní unie je dohoda mezi dvěma nebo více sousedními zeměmi o odstranění obchodních překážek, snížení nebo zrušení cel a odstranění kvót. Takové odbory byly definovány Všeobecnou dohodou o clech a obchodu (GATT) a jsou třetí fází ekonomické integrace.
  • Globalizace Globalizace Globalizace je sjednocení a interakce jednotlivců, vlád, společností a zemí světa. Bylo toho dosaženo prostřednictvím
  • Měnová politika Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found