Ocenění podnikových dluhopisů - přehled, jak ocenit a vypočítat výnos

Oceňování podnikových dluhopisů je proces stanovení reálné hodnoty podnikového dluhopisu na základě současné hodnoty výplat kupónu dluhopisu a splácení jistiny. Ocenění podnikových dluhopisů rovněž zohledňuje pravděpodobnost selhání dluhopisu a nesplácení jistiny v plné výši.

Ocenění podnikových dluhopisů

Co jsou podnikové dluhopisy?

Korporátní dluhopisy jsou dluhopisy vydané korporacemi. Korporace je právnická osoba vytvořená fyzickými osobami, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. k financování různých aktivit, včetně provozu, expanze nebo fúzí a akvizic. Korporátní dluhopisy obecně nabízejí vyšší výnosy než státní dluhopisy, protože obvykle přicházejí s vyšší pravděpodobností selhání, což je činí rizikovějšími. Navíc existují různé typy podnikových dluhopisů, které se pohybují v úrovních rizika a výnosu.

Ocenění podnikových dluhopisů je podobné jako u jakéhokoli rizikového aktiva; závisí na současné hodnotě budoucích očekávaných peněžních toků diskontovaných s mírou upravenou o riziko (podobně jako DCF vzorec diskontovaných peněžních toků DCF vzorec diskontovaných peněžních toků DCF je součet peněžních toků v každém období dělený jedním plus diskontní sazba zvýšená na sílu období #. Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché výrazy s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty podniku). Pravděpodobnost selhání dluhopisu a výplatní poměr v případě selhání dluhopisu (poměr nominální hodnoty obdržené v případě selhání dluhopisu) však musí být zohledněna v ocenění.

Jak ocenit podnikový dluhopis (metoda pravděpodobnostního stromu)

Běžným způsobem vizualizace ocenění podnikových dluhopisů je strom pravděpodobnosti.

Ocenění podnikových dluhopisů - strom pravděpodobnosti

Zvažte následující příklad podnikového dluhopisu:

  • 3letá splatnost
  • Nominální hodnota 1 000 $
  • 5% kupónová sazba (platby kupónem 50 $ ročně vypláceny)
  • Výplatní poměr 60 (výchozí výplata 600 $)
  • 10 pravděpodobnost selhání
  • 5% diskontní sazba upravená o riziko

Ocenění podnikových dluhopisů - ukázkový výpočet

Prvním krokem při oceňování dluhopisu je nalezení očekávané hodnoty v každém období. Provádí se přidáním součinu výplaty selhání a pravděpodobnosti selhání Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka na splátkách úvěru a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice. (P) s produktem přislíbené platby (výplaty kupónů a splátky jistiny) a pravděpodobnost neplnění (1-P).

Ocenění podnikových dluhopisů - krok 1

Ocenění podnikových dluhopisů - krok 2

Poté, co jsou vypočteny očekávané hodnoty, jsou diskontovány zpět na období 0 diskontní sazbou upravenou o riziko (d) pro výpočet ceny dluhopisu.

Cena dluhopisu - Ukázka výpočtu

Kde:

  • d = diskontní sazba upravená o riziko

Výnos korporátních dluhopisů

Korporátní dluhopisy mají tendenci výnosovat více než státní dluhopisy. Důvodem je, že nesou větší riziko selhání. U bezpečného státního dluhopisu, jako jsou americké pokladniční poukázky Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills for short) are a short-term financial instrument that is emited the US Treasury with splatties range from a few days až 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států. , výnos se skládá ze sazby Federálního fondu, prémie za úrokové riziko a prémie za inflační riziko. U podnikového dluhopisu však investoři požadují také kompenzaci za riziko selhání společnosti.

Některé vládní dluhopisy nabízejí prémie za selhání; americká pokladna to však obvykle neudělá. Výnos podnikového dluhopisu tedy také odpovídá za riziko selhání společnosti. Je důležité si uvědomit, proč „stromová metoda“ pro zjištění ceny korporátního dluhopisu zahrnuje výpočet rizika selhání dluhopisu.

Jak vypočítat výnos podnikových dluhopisů

Po výpočtu ceny podnikového dluhopisu pomocí „stromové metody“ lze provést poslední krok k výpočtu výnosu dluhopisu. Chcete-li vypočítat výnos, nastavte cenu dluhopisu rovnou slíbeným platbám dluhopisu (platby kupónem), vydělte jej jednou plus sazbou a vyřešte sazbu. Míra bude výnos.

Výnos dluhopisu - výpočet vzorku

Alternativním způsobem, jak vyřešit výnos dluhopisu, je použití funkce „Rate“ v aplikaci Excel. K použití funkce „Rate“ je potřeba pět vstupů; čas zbývající do splatnosti dluhopisu z hlediska periodicity výplaty kupónu (tj. pokud jsou kupóny vypláceny ročně, kolik let do splatnosti dluhopisu), hodnota výplaty kupónu, cena dluhopisu (vypočteno pomocí „stromu metoda “), nominální hodnota dluhopisu a to, zda jsou výplaty kupónů prováděny na začátku nebo na konci období.

Funkce RATE (Excel)

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Náklady na dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou návratnost, kterou společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění.
  • Prémie za riziko selhání Pojistné za riziko selhání Pojistné za riziko selhání je ve skutečnosti rozdíl mezi úrokovou sazbou dluhového nástroje a bezrizikovou sazbou. Riziková prémie za selhání existuje, aby kompenzovala investory za pravděpodobnost, že účetní jednotka nesplní svůj dluh.
  • Jmenovitá hodnota Jmenovitá hodnota Jmenovitá hodnota nebo jmenovitá hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu uvedená na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá.
  • Kurz Základy fixního příjmu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found