Klubové zboží - definice, charakteristiky, druhy zboží

V ekonomii je klubové zboží - někdy také označované jako vzácný nedostatek Nedostatek, také známý jako nedostatek, je ekonomický termín používaný k označení rozdílu mezi nedostatečnými zdroji a mnoha teoretickými potřebami, které lidé očekávají, že budou zmíněným zdrojem uspokojeny. Výsledkem je, že lidé jsou nuceni rozhodovat, jak nejlépe přidělit omezený zdroj nebo uměle omezené zboží - jsou podmnožinou veřejných statků, které mají jeden ze dvou klíčových faktorů, které veřejné statky přinášejí - jmenovitě nesoutěžící.

Klubové zboží

Vlastnosti klubového zboží

Klubové zboží je nesoutěžní, takže jim nehrozí, že budou vyčerpány nebo znehodnoceny používáním jednou nebo více osobami, a to až do okamžiku, kdy další používání způsobí přetížení zboží. Jsou to však vyloučitelné, což znamená, že lidem může být odepřen přístup nebo je lze použít.

Na druhé straně jsou veřejné statky nevylučitelné a nepřekonatelné. Tohle znamená tamto:

  • Každý je stejně volný k jejich použití (nevylučitelné)
  • Nebudou vyčerpány nebo nevhodné pro použití budoucími uživateli, když je někdo použije (bez soupeření)

Co to znamená být nesoutěžní

Klubové zboží se obvykle používá pro věci a místa, která jsou poměrně velká, jako je veřejný park. Cokoli nebo místo, bez ohledu na to, jak rozsáhlé, je však charakterizováno určitou formou omezené kapacity. Klubové zboží je zboží, které není konkurenční (to znamená, že jeho použití nezpůsobí jeho vyčerpání), ale pouze do určité míry.

Soukromý park nebo pláž může být zaplněna do plné kapacity, což znamená, že její používání některými by ji dočasně nepoužilo jinými z důvodu přetížení. Negativní externality Negativní externality se vyskytují, když produkt a / nebo spotřeba zboží nebo služby mají negativní vliv na párty mimo trh. Běžná transakce zahrnuje dvě strany, tj. Spotřebitele a výrobce, kteří jsou v transakci označováni jako první a druhá strana. . Jakmile však přetížení zmizí, může zboží poté i nadále využívat ostatní, aniž by bylo zcela vyčerpáno.

Klubové zboží je kvůli své vyloučitelné povaze poměrně málo využíváno. Když však dojde k nadměrnému používání, jsou poté nepřístupné nebo nepoužitelné, dokud nedojde k odstranění přetížení.

Čtyři druhy zboží

V oblasti ekonomiky existují čtyři obecné kategorie nebo typy zboží:

1. Veřejné statky

Jedná se o zboží, které je nevylučitelné a nepřekonatelné. Zahrnují věci jako vzduch, pohotovostní služby, národní obranu a televizní vysílání.

2. Klubové zboží

Jedná se o zboží, které není konkurenční, ale je vyloučitelné. Zahrnují věci, jako je satelitní televize, soukromé parky a kina.

3. Společné zboží

Zboží, jako je dřevo, uhlí Komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a obligace. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. Komodity jsou v zásadě suroviny nebo rybí násady, které jsou nevylučitelné a konkurenční, což znamená, že jejich použití některými je činí nedostupnými nebo méně dostupnými pro ostatní (rybu nemůžete jíst vícekrát).

4. Soukromé zboží

Zboží, které je vyloučitelné a soupeřící, což znamená, že počet lidí, kteří jej mohou používat, je omezený a jakmile je použit, je pro ostatní méně hojný nebo nepoužitelný. Zahrnují zboží, jako jsou parkovací místa, jídlo, auta a oděvy Business Casual Ucházet se o práci také znamená mít na sobě správné oblečení během pracovního pohovoru. Ve většině případů se od vás očekává, že budete nosit obchodní ležérní oblečení, něco, co je méně formální ve srovnání s typickým obchodním oblečením, ale je dostatečně profesionální, že je vhodné pro prostředí kanceláře. .

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Společné zdroje Společné zdroje Společné zdroje Společné zdroje (CPR), označované také jako běžné zboží, jsou zboží, které obvykle vlastní přirozený nebo vytvořený systém zdrojů. CPR nelze vyloučit, což znamená, že jednotlivcům nebo populacím obvykle nelze zabránit v jejich použití. Jsou však soupeřící, což znamená, že jejich používání ztěžuje ostatním jejich následné využití
  • Giffen Good Giffen Good A Giffen good, pojem běžně používaný v ekonomii, označuje zboží, které lidé konzumují více, když cena stoupá. Giffenův statek tedy vykazuje vzestupnou křivku poptávky a porušuje základní zákon poptávky.
  • Zákon poptávky Zákon poptávky Zákon poptávky uvádí, že množství poptávané po statku ukazuje inverzní vztah s cenou statku, když jsou ostatní faktory konstantní (cetris peribus). To znamená, že jak se cena zvyšuje, poptávka klesá.
  • Zboží Veblen Zboží Veblen Zboží Veblen Zboží je třídou zboží, které striktně nedodržuje zákon poptávky, který stanoví, že existuje inverzní vztah mezi cenou zboží nebo služby a požadovaným množstvím zboží nebo služby.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found