Návratnost celkového kapitálu - Zjistěte, jak vypočítat a používat ROTC

Návratnost celkového kapitálu (ROTC) je poměr návratnosti investic, který kvantifikuje, jaký návratnost společnost vygenerovala použitím své kapitálové struktury Kapitálová struktura Kapitálová struktura se vztahuje k objemu dluhu nebo vlastního kapitálu zaměstnaného firmou k financování jeho provozuje a financuje svá aktiva. Kapitálová struktura firmy. Tento poměr se liší od návratnosti kmenového kapitálu Návratnost kmenového kapitálu Poměr návratnosti kmenového kapitálu (ROCE) se týká výnosu, který investoři do kmenového kapitálu získají ze své investice. Liší se od Return on Equity (ROE) v tom, že izoluje výnos, který společnost vidí pouze ze svého kmenového kapitálu, namísto měření celkových výnosů, které společnost vygenerovala na všech (ROCE), protože první kvantifikuje výnos společnosti investovala do své společné kapitálové investice. Hodnota ROCE může být zavádějící, protože nezohledňuje využití dluhu společností. Společnost, která ve své kapitálové struktuře zaměstnává velké množství dluhů, bude mít vysoký ROCE.

Návratnost celkového kapitálu

ROTC poskytuje spravedlivější hodnocení využití finančních prostředků společností k financování jejích projektů a funguje lépe jako metrika celkové ziskovosti. Tento poměr je imunní vůči umělé inflaci Inflace Inflace je ekonomický koncept, který se týká zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). vyvolané kapitálovou strukturou, která zaměstnává výrazně vyšší nebo nižší částku dluhového kapitálu než vlastní kapitál.

Návratnost celkového kapitálu lze použít k vyhodnocení toho, jak dobře vedení společnosti využilo svou kapitálovou strukturu ke generování hodnoty pro držitele akcií i dluhů. ROTC je lepším měřítkem pro hodnocení schopností managementu než poměr ROCE, protože ten sleduje pouze to, jak management používá společný kapitál.

Jak vypočítat návratnost celkového kapitálu

Návratnost celkového kapitálu lze vypočítat pomocí následujícího vzorce:

Návratnost celkového kapitálu - vzorecVyjádřeno v procentech

Kde:

Zisk před úroky a zdaněním (EBIT) - Představuje zisk, který podnik dosáhl, bez ohledu na úroky nebo platby daní

Celkový kapitál - Odkazuje na celkový dostupný kapitál podniku, počítaný jako Celkový kapitál = krátkodobý dluh + dlouhodobý dluh + vlastní kapitál

V případě podniku, který nemá žádné závazky mimo krátkodobý dluh, dlouhodobý dluh a celkový kapitál, je návratnost celkového kapitálu prakticky totožná s poměrem návratnosti aktiv (ROA) Návratnost aktiv a ROA vzorec ROA vzorec . Návratnost aktiv (ROA) je typ metriky návratnosti investic (ROI), která měří ziskovost podniku ve vztahu k jeho celkovým aktivům. Tento poměr ukazuje, jak dobře si společnost vede, a to porovnáním zisku (čistého zisku), který vytváří, s kapitálem, který investuje do aktiv. . Důvodem je, že kapitálová struktura podniku by ve své rozvaze tvořila celou část odpovědnosti podniku. Toto číslo by se rovnalo celkovým aktivům firmy. (Aktiva = pasiva + vlastní kapitál).

I když je ROA také užitečnou metrikou ziskovosti, k výpočtu využití kapitálu u firmy vyžaduje reaktivnější přístup. ROA měří hodnotu, kterou je podnik schopen generovat na základě aktiv, která využívá, nikoli na základě rozhodnutí o alokaci kapitálu.

Příklad návratnosti celkového kapitálu

Mark's Donuts chce posoudit, jak dobře nasadila svou kapitálovou strukturu, výpočtem ROTC podnikání za posledních několik let. Níže jsou uvedeny finanční výkazy firmy za posledních několik let:

Příklad návratnosti celkového kapitálu - ISOd šablony Finančního výkazu příjmů Šablona výkazu příjmů Zdarma šablonu výkazu příjmů ke stažení. Vytvořte si vlastní výkaz zisků a ztrát s ročními a měsíčními šablonami v dodaném souboru Excel. Soubor obsahuje výnosy, náklady na prodané zboží, hrubý zisk, marketing, prodej, G&A, platy, mzdy, úrokové náklady, odpisy, amortizace, daně, čistý příjem

Příklad návratnosti celkového kapitálu - BSZe šablony rozvahy Finance Šablona rozvahy Tato šablona rozvahy vám poskytuje základ pro sestavení finančního výkazu vaší společnosti, který zobrazuje celková aktiva, pasiva a vlastní kapitál akcionářů. Rozvaha je založena na základní rovnici: Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál Pomocí této šablony můžete přidávat a odebírat řádkové položky pod ea

Červená pole zvýrazňují důležité informace, které potřebujeme k výpočtu ROTC, konkrétně EBIT Průvodce EBITem EBIT znamená Zisk před úroky a daněmi a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým příjmem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. a kapitálová struktura. Pomocí výše uvedeného vzorce dospějeme k následujícím obrázkům:

Příklad návratnosti celkového kapitálu - Ans

ROTC se od roku 2015 do roku 2017 více než ztrojnásobila. To naznačuje, že společnost dobře využívá svou kapitálovou strukturu a realizuje NPV pozitivní projekty.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tento finanční článek o poměru návratnosti celkového kapitálu! Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Tato příručka popisuje, jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby. Nejprve projdeme krátký popis poměru pokrytí dluhové služby, proč je to důležité, a poté projdeme podrobná řešení několika příkladů výpočtů poměru pokrytí dluhové služby.
  • Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu je část dlouhodobého dluhu, která je splatná do jednoho roku. Dlouhodobý dluh má splatnost delší než jeden rok. Současná část dlouhodobého dluhu se liší od současného dluhu, což je dluh, který má být zcela splacen do jednoho roku.
  • Poměr defenzivního intervalu Poměr defenzivního intervalu Poměr defenzivního intervalu (DIR) je poměr finanční likvidity, který udává, kolik dní může společnost fungovat, aniž by bylo nutné využívat jiné kapitálové zdroje, než jsou její současná aktiva. Je také známý jako poměr základního obranného intervalu (BDIR) nebo poměr obranného intervalu (DIPR).
  • ROAS (návratnost výdajů na reklamu) ROAS (návratnost výdajů na reklamu) ROAS (návratnost výdajů na reklamu) je důležitá metrika elektronického obchodování. ROAS měří výnosy generované za dolar vynaloženého marketingu. Jedná se o podobnou a alternativní metriku ziskovosti jako ROI, neboli „návratnost investic“. ROAS se běžně používá v podnicích elektronického obchodování k hodnocení efektivity marketingové kampaně.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found