Přirozený monopol - dozvíte se o monopolech a jejich fungování

Přirozený monopol je trh, kde jediný prodejce může poskytnout výstup kvůli své velikosti. Přirozený monopolista může produkovat celou produkci pro trh za cenu nižší, než by byla, kdyby na trhu působilo více firem. Přirozený monopol nastává, když se firma těší rozsáhlým úsporám z rozsahu ve svém výrobním procesu Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během určitého časového období. .

Zvažte příklad těžkého průmyslu, jako je těžba železné rudy nebo těžba mědi. Tato odvětví zahrnují velké fixní náklady Náklady na fixní a variabilní náklady je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou závislé pouze na jejich vzniku. Tato odvětví však mohou dlouhodobě využívat velké úspory z rozsahu. Veterán v oboru má výraznou výhodu oproti nové firmě, která chce vstoupit do podnikání. Stará firma (přirozený monopolista) může zajistit celou tržní nabídku za cenu mnohem nižší, než je cena, kterou by nová firma musela účtovat, pokud chce zůstat v podnikání.

Přirozený monopol

Vynucené přirozené monopoly

Vlády často vytvářejí přirozené monopoly, které nemají vytvářet zisky, ale regulovat určité trhy. Například během volební sezóny mnoho politických stran slibuje, že sníží ceny určitých nezbytností, aby získali hlasy. Relativně snadným způsobem, jak toho dosáhnout, je použít vládní přirozený monopolista k fixaci ceny pod cenu na volném trhu. Například mnoho evropských vlád nastavilo přirozené monopoly na výrobu různých léků na záchranu života.

Přirozené monopoly jsou také zřízeny jako způsob směrování investic v rámci ekonomiky. Například přirozené monopoly v některých těžkých průmyslových odvětvích brání soukromým investorům v investování do těchto odvětví. Některé vlády omezují zahraniční soukromé investory v investování do národního těžkého průmyslu, jako je železo, uhlí, měď a jaderná paliva.

Příklady

Mnoho z největších energetických společností na světě je přirozeným monopolem na příslušných trzích. Přirozené monopoly jsou zpravidla zřizovány vládami pro zajišťování nezbytností, jako je energie a voda. Veřejné služby zahrnují vysoké počáteční náklady a vyžadují drahé investice do infrastruktury. Přirozené monopoly na veřejné služby tedy vlády snadno udržují. S vývojem levné jaderné energie v poslední době se to však v blízké budoucnosti může změnit. Telekomunikace, internet a národní obrana jsou příkladem trhů, které zažívají nějakou formu přirozených monopolů.

Klasické příklady přirozených monopolů:

  • Železnice
  • Elektrické služby
  • Sociální sítě
  • Vyhledávače

Faktory ovlivňující stupeň vlivu monopolní moci

  1. Elasticita tržní poptávky - čím vyšší je pružnost poptávky, tím nižší je monopolní síla monopolisty.
  2. Počet konkurenčních firem - Pokud má přirozený monopolista velký počet soupeřů, není schopen na trh uplatnit velký vliv, i když má úspory z rozsahu. Soupeři mohou prodávat mírně diferencované produkty nebo dokonce uměle rozlišené produkty, aby získali trh.
  3. Míra interakce mezi firmami na trhu - Dva malí producenti, kteří nejsou schopni samostatně konkurovat přirozenému monopolistovi, se mohou spojit, aby si mohli užít úspory z rozsahu. Hrozba tajné dohody mezi potenciálními rivaly je dalším důvodem, proč přirození monopolisté často snižují ceny pod konkurenční cenu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, přečtěte si následující bezplatné finanční zdroje:

  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Velitelská ekonomika Velitelská ekonomika Většina ekonomických aktivit v zemích po celém světě existuje ve spektru, které sahá od čisté ekonomiky volného trhu až po extrémní ekonomiku velení. Velitelská ekonomika je typem systému, kde vláda hraje hlavní roli při plánování a regulaci zboží a služeb vyráběných v zemi.
  • Nepružná poptávka Nepružná poptávka Nepružná poptávka je, když se poptávka kupujícího nemění tolik jako změny cen. Když se cena zvýší o 20% a poptávka poklesne pouze o 1%, říká se, že je nepružná.
  • Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách je základním principem v ekonomii, který tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní, bude mít zvýšení ceny zboží odpovídající přímé zvýšení jeho dodávky. Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found