Senior a podřízený dluh - Zjistěte více o kapitálovém zásobníku

Nadřízený a podřízený dluh se vztahuje k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace Hodnota likvidace Hodnota likvidace je odhad konečné hodnoty, kterou obdrží držitel finančních nástrojů při prodeji nebo likvidaci aktiva, nejdříve se vyplatí prioritní dluh, zatímco podřízený dluh se vyplatí pouze v případě, že prostředky zůstanou po splacení seniorního dluhu. Aby se investorovi kompenzovalo riziko, má podřízený dluh vyšší úrokovou sazbu než vyšší dluh.

Zásobník kapitálu

Abychom porozuměli nadřízenému a podřízenému dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů kapitálu, včetně prioritního dluhu, podřízeného dluhu a vlastního kapitálu. Akcionáři Akcionáři Akcionáři Akciový kapitál (také známý jako Akciový kapitál) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva. Zásobník vykazuje dva nálezy. Zaprvé budou přednostním dlužníkům zaplaceny první v případě finanční tísně Kapitola 11 Konkurz Kapitola 11 je právní proces, který zahrnuje reorganizaci dluhů a aktiv dlužníka. Je k dispozici jednotlivcům, partnerům, korporacím, zatímco akcionáři budou rozdělovat to, co zbývá, po zaplacení všech věřitelů. Zadruhé, výnosový profil dluhu a vlastního kapitálu je inverzní k seznamu priorit. Akcionáři s majetkovou účastí mají nejvyšší výnosový profil, zatímco věřitelé vyšších dluhů mají nejnižší profil.

Přehled seniorního dluhu

Existuje několik hlavních složek seniorního dluhu. Společnosti obvykle mají revolvingovou úvěrovou linku Revolvingová úvěrová facilita Revolvingová úvěrová linka je úvěrová linka, která je sjednána mezi bankou a podnikem. Přichází se stanovenou maximální částkou a různými tranši termínovaných půjček. Celá nadřízená část dluhu běžně představuje 50% financování akvizice, což se zhruba rovná dvojnásobku až trojnásobku dluhu vůči EBITDA EBITDA EBITDA nebo Zisk před úroky, zdaněním, odpisy, amortizací je zisk společnosti před tím, než dojde k některému z těchto čistých odpočtů. vyrobeno. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady nebo dvojnásobné úrokové krytí. Například pokud je EBITDA společnosti stabilní a spolehlivý, banky by jí mohly půjčit dvakrát až třikrát vyšší EBITDA na její vyšší dluh. Další příklad by vyžadoval, aby společnost vygenerovala dostatečný peněžní tok k dvojnásobnému pokrytí úrokových nákladů nadřízeného dluhu.

Mezi běžné starší věřitele dluhů patří komerční banky, úvěrové společnosti a pojišťovací společnosti.

Podřízený dluh

Páka a návrat

Jak ovlivňuje dluh návratnost kapitálu? Investor může použít vyšší a podřízený dluh ke zvýšení návratnosti akcií. Postupem času, jak podnikání roste, se mění i původní kapitálová struktura společnosti. Předpokládejme, že kapitálový zásobník v prvním roce byl 40% nadřízený dluh, 20% podřízený dluh a 40% vlastní kapitál. Jak se to změní v časovém horizontu tří až pěti let?

Jak se podnikání rozrůstá a rozšiřuje, část vlastního kapitálu během příštích tří až pěti let významně poroste. Podřízený dluh zůstane stejný, zatímco nadřízený dluh se zmenší, protože jeho jistina byla splácena po dobu amortizace. Hodnota podniku tedy vzrostla, ale většina tohoto růstu byla převedena pouze na akcionáře. Tato míra růstu vlastního kapitálu je způsob, jakým soukromé kapitálové společnosti generují vnitřní míru návratnosti (IRR). Standardní rozsah IRR je obvykle mezi 20% a 30% návratností.

dluh se používá ke zvýšení návratnosti kapitálu

Z pohledu soukromé kapitálové společnosti je důležité, aby výše kapitálu investovaného předem poskytovala přiměřenou návratnost. Pokud však existuje mezera ve financování, obvykle je vyplněna podřízeným dluhem.

Chcete-li se dozvědět více o modelování dluhu, využití pákového efektu a výpočtu IRR, podívejte se na naše kurzy finančního modelování.

Přehled podřízeného dluhu

Pokračujeme v diskusi o nadřízeném a podřízeném dluhu. Pojďme se posunout dolů z kapitálového zásobníku k podřízenému dluhu, který je považován za jakýkoli typ dluhu, který nebude splacen, dokud nebude splacen celý dluh se splatností. I v rámci podřízeného dluhu však existují různé typy půjček s různými prioritami. Druhy podřízeného dluhu zahrnují dluhopisy s vysokým výnosem, mezaninové splátky s nebo bez, poukázky PIK (Payment in Kind) a poznámky prodejců, seřazené od nejvyšší po nejnižší prioritu. Dalším způsobem, jak vyjádřit různé priority cenných papírů, je stupnice podřízenosti. Například dluhopisy s vysokým výnosem mají nejnižší podřízenost, zatímco poznámky dodavatele mají nejvyšší.

Podřízený dluh

Pro různé úrovně podřízenosti existují různé úrovně očekávaného výnosu. Proto investoři rozhodují na základě tohoto rizika a odměňují kompromis. Například investoři do dluhopisů s vysokým výnosem mají nejvyšší prioritu při vymáhání dluhů v případě finanční tísně, ale budou mít nejnižší výnos ze všech podřízených dluhových věřitelů. Na druhou stranu mají věřitelé bankovních poukázek nejnižší prioritu při vymáhání dluhů, ale budou mít nejvyšší očekávaný výnos ze všech poskytovatelů úvěrů.

A konečně, s rostoucí podřízeností přichází rostoucí ředění kapitálu. Pro vedení je tedy důležité hledat zdroje kapitálu na vrcholu kapitálového zásobníku, aby se minimalizovalo ředění kapitálu.

Udržitelný podřízený dluh

Podnikání může trvat jen na tak velkém dluhu. Kolik podřízeného dluhu tedy může společnost zvládnout?

Existuje několik opatření, kterými se obvykle odhaduje maximální podřízený dluh společnosti:

  • Poměr celkového dluhu k EBITDA 5-6krát. Jak již bylo zmíněno výše, prioritní dluh obvykle odpovídá 2-3násobnému dluhu vůči EBITDA, tedy zbývající část podřízenému dluhu
  • EBITDA na hotovostní úrok asi 2krát
  • Minimální kapitálové financování 30% -35%

V rámci těchto omezení musí být vybudována příslušná kapitálová struktura.

Úvěrové hodnocení a vysoký dluh

Dluhopisy s vysokým výnosem jsou veřejně obchodovatelné cenné papíry, které umožňují transakce na sekundárním trhu. Mezaninové financování však není obchodovatelné.

Abychom pochopili rizika nákupu dluhopisů, poskytují ratingové agentury u každého dluhopisu kreditní skóre na základě jejich hodnocení rizika selhání. Dluhopisy s hodnocením AAA jsou nejbezpečnější, s nejnižší pravděpodobností selhání, zatímco dluhopisy s hodnocením D jsou nejméně bezpečné, s nejvyšší pravděpodobností selhání. Kromě toho jsou dluhopisy s ratingem BBB- a vyšším považovány za investiční stupeň, zatímco dluhopisy s ratingem BB + nebo nižším jsou považovány za neinvestiční stupeň, vysoký výnos nebo nevyžádané obligace.

Úvěrové hodnocení

Mezaninový dluh

Mezaninový dluh je neobchodovatelný cenný papír, který je podřízen nadřízenému dluhu. Často má splacení kulky, nashromážděnou hotovostní návratnost a může mít připojené opční listy. Akciové opční listy poskytují věřitelům expozici vůči kapitálu vzhůru k očekávané návratnosti skutečných úrokových plateb.

Mezaninový dluh také zahrnuje konvertibilní půjčky, které lze zcela převést na vlastní kapitál, nebo konvertibilní prioritní akcie, které lze zcela převést na prioritní akcie.

Dluh s opčními listy, akcie konvertibilních půjček a akcie konvertibilních preferencí - všechny mají akciové expozice zabudované do dluhového cenného papíru.

Mezzanine se vrací

Poskytovatelé mezaninového úvěru se obvykle zaměřují na interní míru návratnosti (IRR) 15% až 20%. IRR se skládá z několika složek. Prvním z nich je hotovostní úrok, který společnost vyplácí investorovi. Druhým dílem je nashromážděný úrok, což je nashromážděný úrok, který má být splacen jistinou. Tyto dvě složky zahrnují smluvní výnosy, které společnost dluží věřitelům. Poslední složkou je vzestupná akciová expozice z opčních listů. Tyto opční listy jsou obvykle 3% až 10% hodnoty podniku po výstupu, což významně zvyšuje IRR dluhového investora.

Mezzanine se vrací

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku o nadřízeném a podřízeném dluhu. Abychom se dál učili a zlepšovali svou kariéru, velmi doporučujeme tyto další finanční zdroje níže:

  • Dluhová kapacita Dluhová kapacita Dluhová kapacita se týká celkové výše dluhu, který může podnik vzniknout a splatit podle podmínek smlouvy o dluhu.
  • Náklady na dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou návratnost, kterou společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění.
  • Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu stanoví veškerý dluh, který má podnik v harmonogramu, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů
  • Tržní hodnota dluhu Tržní hodnota dluhu Tržní hodnota dluhu označuje tržní cenu, kterou by investoři byli ochotni koupit za dluh společnosti za, který se liší od účetní hodnoty v rozvaze.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found