Poměr tržní kapitalizace k HDP (Buffettův ukazatel) - Co potřebujete vědět

Poměr tržní kapitalizace k HDP (také známý jako Buffettův ukazatel) je měřítkem celkové hodnoty všech veřejně obchodovaných akcií v zemi vydělený hrubým domácím produktem dané země (vzorec HDP HDP Vzorec HDP se skládá ze spotřeby, vlády výdaje, investice a čistý vývoz. V této příručce rozdělujeme vzorec HDP na kroky. Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžní hodnota všech konečných ekonomických statků a služeb vyprodukovaných v zemi během určitého období v místní měně. času.). Používal se jako široký způsob hodnocení toho, zda je akciový trh v zemi nadhodnocen nebo podhodnocen, ve srovnání s historickým průměrem. Jedná se o formu ocenění ceny / prodeje vícenásobná analýza násobků Analýza vícenásobných transakcí zahrnuje oceňování společnosti s využitím násobku. Porovnává násobek společnosti s obdobnou společností. pro celou zemi.

Vzorec tržního stropu k HDP

Vzorec je:

vzorec tržního stropu k HDP

Buffettův indikátor

Poměr akciového trhu k HDP se v posledních letech stal známým jako Buffettův ukazatel, protože Warren Buffett Warren Buffett - EBITDA Warren Buffett je dobře známý tím, že nemá rád EBITDA. Warren Buffett se zaslouží slovy: „Myslí si vedení, že zubní víla platí za CapEx?“ Komentoval časopis Fortune Magazine, že je „pravděpodobně nejlepším jednotlivým měřítkem toho, kde v daném okamžiku stojí ocenění.“

Důvod, proč to říká, je ten, že jde o jednoduchý způsob, jak se dívat na hodnotu všech akcií na agregované úrovni a porovnávat tuto hodnotu s celkovou produkcí země, což je její hrubý domácí produkt. To velmi úzce souvisí s poměrem cena / prodej, což je forma ocenění na velmi vysoké úrovni.

Příklad Buffettova indikátoru

V níže uvedeném grafu (foto úvěr: Perspektivy poradce) vidíte poměr v čase.

Čitatel se rovná The Wilshire 5000 Total Market Index, což je index tržní kapitalizace představující hodnotu všech akcií obchodovaných ve Spojených státech.

Jmenovatelem je čtvrtletní HDP Spojených států.

Jak vidíte, průměr je asi 75% s několika hroty nad 100% a v některých obdobích pod 50%.

Buffettův indikátorový graf

Fotografický kredit: AdvisorPerspectives (advisorperspectives.com)

Interpretace tržní kapitalizace k poměru HDP

Ukazatel je jako poměr ceny a prodeje pro celou zemi. Při oceňování a konkrétněji srovnatelné analýze společnosti Srovnatelná analýza společnosti Jak provádět srovnatelnou analýzu společnosti. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku, jako měřítko ocenění se používá metrika Cena / Prodej nebo EV / Prodej.

Poměr cena / prodej vyšší než 1,0x (nebo 100%) je obecně považován za známku vysoce ceněné, zatímco společnosti obchodující pod 0,5x (nebo 50%) jsou považovány za levné. Aby bylo možné správně posoudit ocenění společnosti, je třeba vzít v úvahu další faktory, jako jsou marže a růst.

To je v souladu s výkladem Buffettova indikátoru, který dává smysl, protože je to v podstatě stejný poměr, ale pro celou zemi místo pouze pro jednu společnost.

Nedostatky Buffettova indikátoru

Zatímco Buffettův indikátor je skvělá metrika na vysoké úrovni, poměr cena / prodej je také docela hrubý. Nezohledňuje ziskovost podniků, pouze jejich nejvyšší příjmy, což může být zavádějící.

Poměr má navíc dlouhodobě vyšší trend (přibližně posledních 30 let), a proto mnoho investorů pochybuje o tom, jaký by měl být přiměřený průměrný poměr. Zatímco průměr je 75% a mnozí věří, že více než 100% naznačuje, že trh je nadhodnocen, jiní věří, že „nový normál“ se blíží 100%.

Nakonec je tento poměr ovlivněn trendy v procesu IPO Initial Public Offerings (IPO) Proces IPO je místo, kde soukromá společnost poprvé vydává veřejnosti nové nebo existující cenné papíry. 5 podrobně diskutovaných kroků a procento společností, které jsou veřejně obchodovány (ve srovnání s těmi soukromými). Za všech ostatních podmínek, pokud by došlo k velkému nárůstu procenta společností, které jsou veřejné vs. soukromé, poměr tržní kapitalizace k HDP by vzrostl, i když se z hlediska ocenění nic nezměnilo.

Dodatečné zdroje

Jednalo se o průvodce poměrem tržní kapitalizace k HDP (Buffettův ukazatel), což je forma národní (nebo dokonce globální) oceňování akciových trhů na vysoké úrovni. Finance je oficiálním globálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Podívejte se prosím na tyto zdroje, které vám pomohou zlepšit vaši kariéru:

  • Techniky oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Ocenění soukromé společnosti Ocenění soukromé společnosti 3 techniky oceňování soukromé společnosti - naučte se oceňovat firmu, i když je soukromá a s omezenými informacemi. Tato příručka poskytuje příklady včetně srovnatelné analýzy společností, analýzy diskontovaných peněžních toků a první chicagské metody. Zjistěte, jak si profesionálové cení podnikání
  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Precedentní transakční analýza Precedentní transakční analýza Precedentní transakční analýza je metoda oceňování společnosti, kde se minulé fúze a akvizice používají k ocenění srovnatelného obchodu dnes. Tato metoda oceňování, která se běžně označuje jako „precedenty“, se používá k ocenění celého podniku v rámci fúze / akvizice, kterou analytici obvykle připravují

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found