Poměry úvěrové analýzy - Seznam poměrů a interpretace

Poměry úvěrové analýzy Finanční poměry Finanční poměry se vytvářejí pomocí číselných hodnot převzatých z finančních výkazů, aby se získaly smysluplné informace o společnosti, což jsou nástroje, které pomáhají procesu úvěrové analýzy. Tyto poměry pomáhají analytikům a investorům určit, zda jsou jednotlivci nebo společnosti schopné plnit finanční závazky. Analýza úvěru zahrnuje jak kvalitativní, tak kvantitativní aspekty. Poměry pokrývají kvantitativní část analýzy. Klíčové poměry lze zhruba rozdělit do čtyř skupin: (1) Ziskovost; (2) Pákový efekt Pákový efekt ve financích je strategie, kterou společnosti používají ke zvýšení aktiv, peněžních toků a výnosů, i když může také zvětšit ztráty. Existují dva hlavní typy pákového efektu: finanční a provozní. Pro zvýšení finanční páky si může firma půjčit kapitál vydáním cenných papírů s pevným výnosem nebo půjčením peněz přímo od věřitele. Provozní páka může; (3) Ratio Coverage Ratio Ratio Coverage Ratio se používá k měření schopnosti společnosti platit své finanční závazky. Vyšší poměr znamená větší schopnost plnit závazky; (4) Likvidita Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. . Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na certifikační program Finance Credit Analyst Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětový standard pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček , a více. .

Poměry úvěrové analýzy Ilustrace - úvěrový analytik pomocí kalkulačky

Poměry ziskovosti

Jak název napovídá, poměry ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) ve vztahu k výnosům, rozvahovým aktivům, provozním nákladům a vlastnímu kapitálu akcionářů během konkrétní časové období. Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k produkci zisku, a měří schopnost společnosti generovat zisk v poměru k výnosům, rozvahovým aktivům a vlastnímu kapitálu akcionářů. To je důležité pro investory, protože jej mohou použít k tomu, aby pomohli promítnout, zda ceny akcií Cena akcií Termín cena akcií odkazuje na aktuální cenu, za kterou se akcie na trhu obchoduje. Každá veřejně obchodovaná společnost, pokud její akcie pravděpodobně ocení. Pomáhají také věřitelům určit míru růstu společností a jejich schopnost splácet půjčky Půjčka Půjčka je částka peněz, kterou si jeden nebo více jednotlivců nebo společností půjčí od bank nebo jiných finančních institucí, aby mohli finančně řídit plánované nebo neplánované události. Tím dlužníkovi vznikne dluh, který musí splatit s úroky a v daném časovém období. .

Poměry ziskovosti se dělí na poměry marží a poměry návratnosti.

Poměry marže zahrnují:

  • Hrubý zisk Hrubý zisk Hrubý zisk je přímý zisk, který zbyde po odečtení nákladů na prodané zboží nebo „nákladů na prodej“ od výnosů z prodeje. Používá se k výpočtu hrubé ziskové marže a je to počáteční hodnota zisku uvedená ve výkazu zisku a ztráty společnosti. Hrubý zisk se počítá před provozním ziskem nebo čistým ziskem. okraj
  • Marže EBITDA Marže EBITDA Marže EBITDA marže = EBITDA / výnosy. Jedná se o poměr ziskovosti, který měří zisky, které společnost vytváří před zdaněním, úroky, odpisy a amortizací. Tato příručka obsahuje příklady a šablonu ke stažení
  • Provozní zisková marže Provozní zisková marže Provozní zisková marže je poměr ziskovosti nebo výkonu, který odráží procento zisku, který společnost vyprodukuje ze svých operací, před odečtením daní a úrokových poplatků. Vypočítává se vydělením provozního zisku celkovým výnosem a vyjádřením v procentech.

Návratové poměry zahrnují

  • Návratnost aktiv Návratnost aktiv a vzorec ROA Vzorec ROA. Návratnost aktiv (ROA) je typ metriky návratnosti investic (ROI), která měří ziskovost podniku ve vztahu k jeho celkovým aktivům. Tento poměr ukazuje, jak dobře si společnost vede, a to porovnáním zisku (čistého zisku), který vytváří, s kapitálem, který investuje do aktiv.
  • Návratnost upravená podle rizika Poměry návratnosti upravené podle rizika Existuje řada poměrů návratnosti upravených o riziko, které investorům pomáhají posoudit stávající nebo potenciální investice. Tyto poměry mohou být užitečnější než jednoduché metriky návratnosti investice, které nezohledňují úroveň investičního rizika.
  • Rentabilita vlastního kapitálu Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je měřítkem ziskovosti společnosti, která bere roční výnos společnosti (čistý příjem) dělený hodnotou jejího celkového vlastního kapitálu (tj. 12%). ROE kombinuje výkaz zisku a ztráty a rozvahu, protože čistý zisk nebo zisk se porovnává s vlastním kapitálem akcionářů.

Vyšší poměr marže a návratnosti je známkou toho, že společnost má větší schopnost splácet dluhy.

Pákové poměry

Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr udává úroveň dluhu, který vznikl podnikatelskému subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona Excel porovnává úroveň dluhu s jinými účty v rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Pomáhají úvěrovým analytikům měřit schopnost podniku splácet své dluhy.

Mezi běžné pákové poměry patří:

  • Poměr dluhu k aktivům Poměr dluhu k aktivům Poměr dluhu k aktivům je poměr pákového efektu, který pomáhá kvantifikovat míru, do jaké jsou operace společnosti financovány dluhem. V mnoha případech je vysoký pákový poměr také ukazatelem vyšší míry finančního rizika. Důvodem je, že společnost, která je silně zadlužena, čelí vyšší šanci splácet své půjčky.
  • Poměr aktiv k vlastnímu kapitálu
  • Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu je poměr pákového efektu, který vypočítává hodnotu celkového dluhu a finančních závazků vůči celkovému kapitálu akcionáře.
  • Poměr dluhu a kapitálu

U pákového poměru nižší pákový poměr naznačuje menší pákový efekt. Například pokud dluh Dluh Dluh jsou peníze půjčené jednou stranou od druhé za účelem uspokojení finanční potřeby, kterou jinak nelze přímo uspokojit. Mnoho organizací používá dluh k pořízení zboží a služeb, za které nemohou platit hotovostí. poměr aktiv k aktivům je 0,1, to znamená, že dluhové fondy 10% aktiv a akciové fondy zbývajících 90%. Nižší pákový poměr znamená méně aktiv nebo kapitálu financovaného dluhem. Banky nebo věřitelé mají rádi toto, protože to naznačuje menší existující riziko.

Příklad

Představte si, že někomu půjčíte 100 $. Chcete raději půjčit osobě, která již dluží někomu jinému 1000 $ nebo někomu, kdo dluží 100 $, protože oba vydělají stejnou částku peněz? Je pravděpodobné, že byste si vybrali osobu, která dluží pouze 100 USD, protože má méně stávajícího dluhu a více disponibilního příjmu, aby vám zaplatil.

Poměry úvěrové analýzy krytí

Poměry krytí Poměr krytí Poměr krytí se používá k měření schopnosti společnosti platit své finanční závazky. Vyšší poměr znamená, že větší schopnost plnit závazky měří pokrytí, které příjem Příjem Příjem označuje peníze, které vydělal jednotlivec za poskytnutí služby nebo jako směna za poskytnutí produktu. Příjem získaný jednotlivcem se používá k financování jeho každodenních výdajů a investic fondu. Mezi nejběžnější typy příjmů patří platy, výnosy ze samostatné výdělečné činnosti, provize a bonusy. , hotovost nebo aktiva zajišťují dluhové nebo úrokové náklady Úrokový náklad Úrokový náklad vyplývá ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Rozvrh by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením. Čím vyšší je poměr krytí, tím větší je schopnost společnosti plnit své finanční závazky.

Poměry pokrytí zahrnují:

  • Ukazatel úrokového krytí Ukazatel úrokového krytí Ukazatel úrokového krytí (ICR) je finanční poměr, který se používá k určení schopnosti společnosti platit úroky ze svého nesplaceného dluhu.
  • Poměr krytí dluhové služby Poměr krytí dluhové služby Poměr krytí dluhové služby (DSCR) měří schopnost společnosti využít svůj provozní příjem ke splacení všech svých dluhových závazků, včetně splácení jistiny a úroků v krátkodobém i dlouhodobém horizontu dluh.
  • Poměr krytí hotovosti
  • Poměr krytí majetku

Příklad

Banka se rozhoduje, zda půjčí peníze společnosti A, která má poměr krytí dluhové služby 10, nebo společnosti B, která má poměr dluhové služby 5. Společnost A je lepší volbou, protože poměr naznačuje, že provozní příjem této společnosti může pokrýt její celkový nesplacený dluh 10krát. To je více než společnost B, která může svůj dluh pokrýt pouze 5krát.

Ukazatele likvidity

Likvidita Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. poměry označují schopnost společností převádět aktiva na hotovost. Pokud jde o úvěrovou analýzu, ukazatele ukazují, že dlužník je schopen splácet aktuální dluh. Aktuální dluh V rozvaze jsou aktuální dluhy dluhy splatné do jednoho roku (12 měsíců) nebo méně. Je uveden jako krátkodobý závazek a součást čistého pracovního kapitálu. Ne všechny společnosti mají aktuální řádkovou položku dluhu, ale ty, které ji výslovně používají pro půjčky se splatností kratší než jeden rok. . Vyšší likvidní poměry naznačují, že společnost je likvidnější, a proto může snáze splácet nesplacené dluhy.

Ukazatele likvidity zahrnují:

  • Současný poměr Vzorec aktuálního poměru Vzorec aktuálního poměru je = oběžná aktiva / krátkodobé závazky. Současný poměr, známý také jako poměr pracovního kapitálu, měří schopnost podniku dostát svým krátkodobým závazkům, které jsou splatné do jednoho roku. Poměr zohledňuje váhu celkových krátkodobých aktiv oproti celkovým krátkodobým pasivům. Označuje finanční zdraví společnosti
  • Rychlý poměr Rychlý poměr Rychlý poměr, známý také jako Acid-test, měří schopnost podniku platit své krátkodobé závazky aktivy snadno směnitelnými za hotovost
  • Peněžní poměr Peněžní poměr Peněžní poměr, někdy označovaný jako poměr peněžních aktiv, je ukazatelem likvidity, který ukazuje schopnost společnosti splácet krátkodobé dluhové závazky svými penězi a peněžními ekvivalenty. Ve srovnání s jinými poměry likvidity, jako je aktuální poměr a rychlý poměr, je hotovostní poměr přísnějším a konzervativnějším měřítkem
  • Pracovní kapitál Vzorec pracovního kapitálu Vzorcem pracovního kapitálu jsou běžná aktiva mínus krátkodobé závazky. Je to míra krátkodobé likvidity společnosti; to, co zbylo v rozvaze

Příklad

Rychlý poměr je krátkodobý majetek společnosti, snížený o zásoby a náklady příštích období, dělený krátkodobými závazky. Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů. . Osoba se rozhoduje, zda investovat do dvou společností, které jsou si velmi podobné, kromě toho, že společnost A má rychlý poměr 10 a druhá má poměr 5. Společnost A je lepší volbou, protože poměr 10 naznačuje, že společnost má dost likvidní aktiva k pokrytí nadcházejících závazků desetkrát.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli článek Finance o poměrech úvěrové analýzy. Finance je oficiálním globálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. program navržený tak, aby vám pomohl prosadit se jako analytik úvěru.

Abychom se dál učili a zlepšovali svou kariéru, doporučujeme vám následující finanční zdroje:

  • Úvěrová analýza Úvěrová analýza Úvěrová analýza je proces určování schopnosti společnosti nebo osoby splácet své dluhové závazky. Jinými slovy, jedná se o proces, který určuje úvěrové riziko nebo riziko selhání potenciálního dlužníka. Zahrnuje kvalitativní i kvantitativní faktory.
  • Poměrová analýza Poměrová analýza Poměrová analýza označuje analýzu různých finančních informací v účetních výkazech podniku. Používají je hlavně externí analytici k určení různých aspektů podnikání, jako je jeho ziskovost, likvidita a solventnost.
  • Popis pracovní pozice úvěrového analytika Popis práce úvěrového analytika Tento popis práce úvěrového analytika nastiňuje klíčové dovednosti, zkušenosti a vzdělání pro danou pozici. Úvěrový analytik musí posoudit
  • Kreditní skóre Kreditní skóre Kreditní skóre je číslo představující finanční a kreditní situaci jednotlivce a schopnost získat finanční pomoc od věřitelů. Věřitelé používají kreditní skóre k posouzení kvalifikace potenciálního dlužníka na půjčku a konkrétních podmínek půjčky.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found