Paradox šetrnosti - přehled, pozadí a kritika

The Paradox of Thrift je teorie, že krátkodobé zvýšené úspory mohou dlouhodobě snížit úspory, respektive schopnost spořit. Paradox šetrnosti vychází z keynesiánské představy o agregátní poptávkově řízené ekonomice.

Paradox šetrnosti

Zvýšení míry úspor snižuje spotřebu Spotřeba Spotřeba je definována jako užívání zboží a služeb v domácnosti. Je součástí výpočtu hrubého domácího produktu (HDP). Makroekonomové obvykle používají spotřebu jako zástupce celkové ekonomiky. v ekonomice, což zase snižuje celkovou produkci (prostřednictvím keynesiánské spotřeby). Podle britského ekonoma Johna Maynarda Keynesa, když lidé spouští během recese, úroveň spotřebitelských výdajů klesá, což nakonec zpomaluje ekonomický růst.

Pozadí paradoxu šetrnosti

V roce 1936 napsal Keynes kontroverzní knihu nazvanou „Obecná teorie ekonomiky“, ve které prohlásil, že výdaje a investice do ekonomiky jsou klíčem ke zvýšení ekonomického růstu. Věřil, že úroveň produkce a zaměstnanosti se nespoléhá na výrobní kapacitu, ale spíše na rozhodnutí jednotlivců ve společnosti utratit a investovat své peníze. Úlohou centrální banky bylo dále snižovat úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. a podpořit větší investice.

V souladu s výdaji v ekonomice Keynes také uvedl, že úspora peněz by snížila množství peněz, které lidé utrácejí a investují. Výsledná ztráta podnikání by způsobila vysokou nezaměstnanost Nezaměstnanost Nezaměstnanost je termín označující jednotlivce, kteří jsou zaměstnatelní a hledají zaměstnání, ale nemohou si najít práci. Kromě toho nemají lidé v pracovní síle nebo skupině lidí, kteří jsou k dispozici pro práci, vhodné zaměstnání. a nakonec nižší ekonomický růst. Nazval to „Paradox šetrnosti“.

Keynes nevnímal spoření jako svou vlastní entitu, ale jako nadbytek toho, co se utratí. Investice je pořízení investičního majetku. Zatímco spotřeba zboží a služeb pomáhá zvyšovat národní souhrnný příjem, úspory jsou jen prvkem důchodu, který unikl z kruhového toku důchodu. Ekonom definoval úspory pomocí vzorce S = Y (1 – t) - C.. To znamená, že úspory jsou součástí příjmu, který je odebírán z celkové spotřeby.

Paradox šetrnosti - graf

Řádek I ukazuje vztah mezi investičními výdaji a hrubým domácím produktem (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země a ukazatelem její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. . Řádek S ukazuje korelaci mezi úsporami a HDP. Pokud si lidé přejí zvýšit úspory z S na S1, vede to k poklesu reálných investic (OH na OT) a příjmů (OY na OY1).

Kritika paradoxu spořivosti

Paradox šetrnosti, i když je praktický ve svém uvažování, přilákal řadu kritiků od neoklasických ekonomů. Neoklasičtí ekonomové tvrdí, že úspora spotřebitele je na trhu vnímána jako signál neefektivity na straně nabídky. Spotřebitelská úspora vysílá signál, že spotřebitel NECHCE konzumovat žádné zboží na trhu za převládající tržní cenu.

Výrobci by proto měli buď snížit cenu, nebo změnit vyráběné zboží a služby. Akce nekonzumování tedy nesnižuje budoucí produkci, ale pouze nutí trh k optimalizaci.

Podle standardní neoklasické teorie ekonomického růstu je úspora nezbytná pro ekonomický růst a technologické inovace. Většina moderních inovačních teorií tvrdí, že je třeba dosáhnout prahové úrovně kapitálu, než může dojít k inovacím. Technologické inovace mohou významně zvýšit celkové množství produkce v ekonomice.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Nečinná hotovost Nečinná hotovost Nečinná hotovost je, jak naznačuje fráze, hotovost, která je nečinná nebo není používána způsobem, který může zvýšit hodnotu podniku. Znamená to, že peníze nevydělávají úroky z úspor nebo běžného účtu a nevytvářejí zisk ve formě nákupu aktiv nebo investic. Hotovost jednoduše sedí ve formě, kde se neoceňuje.
  • Efekt příjmu Efekt příjmu se vztahuje ke změně poptávky po zboží v důsledku změny příjmu spotřebitele. Je důležité si uvědomit, že se zabýváme pouze relativním příjmem, tj. Příjmem z hlediska tržních cen.
  • Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie je ekonomická myšlenková škola, která obecně uvádí, že je zapotřebí vládní intervence, aby pomohla ekonomikám dostat se z recese. Myšlenka vychází z ekonomických cyklů rozmachu a rozpadu, které lze očekávat od ekonomik volného trhu a staví vládu jako „protiváhu“
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found