APIC (další zaplacený kapitál) - přehled, vzorec

APIC (Additional Paid-In Capital) je složka vlastního kapitálu akcionářů Vlastní kapitál Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako Vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva, která odráží cenu, kterou jsou investoři ochotni zaplatit nad nominální hodnotu vydaných akcií.

APIC

APIC lze považovat za počáteční zisk, který společnost vydělá z emitovaných akcií v rámci Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO. Používá se k vyjádření toho, co jsou investoři ochotni zaplatit nad nominální hodnotu stanovenou společností na akcii. Je důležité si uvědomit, že další splacený kapitál se vyskytuje pouze na primárních trzích; jinými slovy, když investor kupuje akcie společnosti přímo od samotné společnosti.

Transakce, které se vyskytují na sekundárním trhu Sekundární trh Sekundární trh je místo, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE). , nebo mezi akcionáři po IPO, nevede k zisku pro společnost. Proto nejsou zahrnuty do dodatečného splaceného kapitálu. APIC lze použít na běžné i preferované akcie.

souhrn

  • APIC (Additional Paid-in Capital) je reprezentace peněžního přílivu z rozdílu v emisní ceně akcie a její nominální hodnotě.
  • Dodatečný splacený kapitál je zaznamenán na části vlastního kapitálu akcionářů v rozvaze společnosti.
  • Vzorec APIC je APIC = (Emisní cena - nominální hodnota) x počet akcií získaných investory.

Vzorec APIC

K výpočtu APIC budete potřebovat následující informace:

  • Emisní cena v době IPO;
  • Nominální hodnota přidělená akci emitující společností; a
  • Počet nesplacených akcií.

Dodatečný splacený kapitál je odvozen z rozdílu v emisní ceně a nominální hodnotě, což vám poskytne ziskovost na akcii vyplývající z emise akcií. Ziskovost na akcii se poté vynásobí počtem akcií v oběhu, aby se získala hodnota APIC společnosti. Výše uvedený vztah lze vyjádřit následujícím vzorcem:

Dodatečný splacený kapitál = (emisní cena - nominální hodnota) * počet nesplacených akcií

Použitím výše uvedeného vzorce na všechny veřejné nabídky budete moci určit APIC organizace.

Co je to nominální hodnota?

I když je nominální hodnota intuitivní v tom smyslu, že se jedná o hodnotu, kterou společnost přidělí každé akci při emise, existují určité konkrétní spletitosti nominálních hodnot, které nám pomáhají informovat o našem chápání APIC. Nominální hodnota je obdobou „dotazu“ na sekundárním trhu. Je to částka, kterou společnost „žádá“ o podíl na vlastním kapitálu ve své společnosti.

Emisní cena odráží tržní hodnotu nebo hodnocení investorů ohledně toho, jaká je hodnota akcie ve společnosti. Rozdíl mezi tím, co společnost požaduje, a tím, co si trh o akci myslí, je výsledkem ziskovosti na akcii ve výše uvedené rovnici.

Nominální hodnotu určuje vedení společnosti ještě předtím, než bude mít tržní hodnotu zabezpečení. Aby se minimalizovala jakákoli potenciální právní odpovědnost, vydávající společnosti co nejvíce minimalizují nominální hodnotu, aby se zabránilo jakémukoli riziku zhoršení.

Obvykle to bude znamenat vydání akcií v nominální hodnotě, která je nejmenší možnou nominální hodnotou měny, tj. 1 cent, 0,01 USD ve Spojených státech. V některých jurisdikcích je zákonem stanoveno, že akcie jsou vydávány v nejnižší možné hodnotě, zatímco v jiných nelze akcie prodávat za nominální hodnotu, což ve výsledku tlačí společnosti k emisi akcií za velmi malou nominální hodnotu.

APIC v reálném světě

Abychom porozuměli APIC, použijeme relativně nedávný příklad ze skutečného světa. Na začátku roku 2019 uspořádala společnost Beyond Meat Inc., výrobce alternativ masa na bázi rostlin v Los Angeles, svou počáteční veřejnou nabídku.

Pre-IPO, Beyond Meat přisuzoval nominální hodnotu 0,0001 USD za akcii, zatímco emisní cena byla 25 USD za akcii. Počet kmenových akcií, které společnost vydala na IPO, byl 9 625 milionů. Celkově vzato, dodatečný splacený kapitál z kmenových akcií na IPO společnosti Beyond Meat by byl:

APIC = ($ 25 - $ 0,0001) * 9 625 000 $

APIC = 240 624 037,50 USD

Proto hotovost shromážděná v důsledku dodatečného splaceného kapitálu při IPO připisovaná běžným akciím činila 240,6 milionů USD.

APIC v účetní závěrce

APIC se účtuje do vlastního kapitálu akcionářů a slouží k vyrovnání nárůstu peněžního účtu na straně aktiv rozvahy. Spolu s nerozděleným ziskem Nerozdělený zisk Vzorec nerozděleného zisku představuje veškerý kumulovaný čistý příjem očištěný o všechny dividendy vyplácené akcionářům. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které nejsou rozděleny jako dividendy akcionářům, ale jsou vyhrazeny pro reinvestování, což je obecně největší složka vlastního kapitálu. Ve skutečnosti dodatečný splacený kapitál obvykle bude odrážet velkou většinu vlastního kapitálu bezprostředně po IPO společnosti, protože nerozdělený zisk se ještě musí akumulovat.

Tento počáteční APIC může později působit jako „polštář“ nebo „záchranná síť“ proti případným ztrátám čistého příjmu. Je důležité si uvědomit, že navzdory interakci s čistým ziskem se APIC objevuje pouze v rozvaze, nikoli ve výkazu zisku a ztráty.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Dodatečný splacený kapitál vs. vložený kapitál Dodatečný splacený kapitál vs. vložený kapitál Vlastní kapitál akcionářů souvisí s dodatečným splaceným kapitálem vs. vloženým kapitálem. Klíčovým rozdílem mezi nimi je to, že vložený kapitál je
  • Struktura kapitálu Struktura kapitálu Kapitálová struktura označuje množství dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy
  • Přispěný přebytek Přispěný přebytek Přispěný přebytek je účet kapitálové části rozvahy, který obsahuje přebytečné částky z emise akcií v nominální hodnotě. Tento účet rovněž obsahuje zisky a ztráty z emise, zpětného odkupu a zrušení akcií, jakož i zisky a ztráty z prodeje komplexních finančních nástrojů.
  • Hodnota akcií Hodnota akcií Hodnota akcií může být definována jako celková hodnota společnosti, kterou lze přiřadit akcionářům. Chcete-li vypočítat hodnotu vlastního kapitálu, postupujte podle této příručky z financí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found