Tržní síla - definice, faktory, nástroje měření

Tržní síla je měřítkem schopnosti společnosti úspěšně ovlivňovat ceny svých produktů nebo služeb na celkovém trhu.

Tržní síla

Faktory ovlivňující tržní sílu

1. Počet společností na trhu

Aby si společnost udržovala rozsáhlou tržní sílu v odvětví, ve kterém působí, nesmí být toto odvětví silně osídleno. Tržní síla nepřímo souvisí s počtem společností přítomných na trhu. Méně společností znamená, že každý hráč má k dispozici větší tržní sílu.

2. Pružnost poptávky

Aby společnost mohla uplatnit tržní sílu, musí čelit nepružné poptávce. Nepružná poptávka Nepružná poptávka je, když se poptávka kupujícího nemění stejně jako ceny. Když se cena zvýší o 20% a poptávka poklesne pouze o 1%, říká se, že je nepružná. od svých zákazníků. To znamená, že bez ohledu na cenu produktu je produkt stále potřeba. Společnosti mohou dosáhnout nepružné křivky poptávky poskytováním jedinečných produktů a služeb, které vytvářejí hodnotu pro zákazníka.

3. Diferenciace produktu

Pokud společnost může poskytovat diferencované produkty a služby, které jsou schopny zaplnit díru na trhu, získá tržní sílu. V průmyslových odvětvích, kde srovnatelné náhradní produkty Náhradní produkty Náhradní produkty nabízejí spotřebitelům možnosti při rozhodování o nákupu poskytováním stejně dobrých alternativ, čímž zvyšují užitečnost. Z pohledu společnosti však náhradní produkty vytvářejí soupeření. Výsledkem je, že podnikům mohou vzniknout vysoké marketingové a propagační náklady, pokud jsou snadno dostupné konkurenční produkty, které obvykle nemají moc na trhu.

4. Schopnost společností vydělat nad „normální zisk“

Na dokonale konkurenčním trhu, kde kupující i prodávající jsou zároveň příjemci cen Cena, která se v ekonomii používá, označuje účastníka trhu, který není schopen diktovat ceny na trhu. Subjekt přijímající cenu proto musí přijmout převládající tržní cenu. Uchazeči o cenu chybí dostatečná tržní síla, aby mohla ovlivnit ceny zboží nebo služeb. , z dlouhodobého hlediska není možné dosáhnout nadnormálních zisků. Pokud existuje scénář, kdy společnosti mohou dosahovat zisků nad běžným rozpětím zisků, přidá se do odvětví více společností, které hledají stejné, což zředí pozici každého hráče a sníží zisky na normální úroveň. Společnost s velkou tržní silou bude schopna dosahovat zisků nad „normální zisk“.

5. Cenová síla

Pokud společnost nabízí významné produkty a služby nebo si drží velký podíl na trhu, může do určité míry diktovat cenu svých produktů a uspokojit nepružnou poptávku zákazníků. Vysoký stupeň cenové síly pomáhá společnosti dosáhnout tržní síly.

6. Perfektní informace

Pokud se odvětví těší dokonalému toku informací a neexistuje nesoulad mezi fakty a informacemi, které mají prodejci k dispozici, hráči nedosáhnou tržní síly.

7. Překážky vstupu a výstupu

Pokud má průmysl vysoké překážky vstupu, překážky vstupu Překážky vstupu představují překážky nebo překážky, které novým společnostem ztěžují vstup na daný trh. Mezi ně mohou patřit technologické výzvy, vládní předpisy, patenty, počáteční náklady nebo požadavky na vzdělání a licence. , hráči obvykle drží tržní sílu. Vysoké překážky vstupu znamenají ochranu stávajících hráčů, protože jen málo nových hráčů může vstoupit, aby narušilo tržiště.

8. Faktorová mobilita

Pokud odvětví poskytuje stejný snadný přístup ke vstupům svých produktů nebo služeb, tržní síla jednotlivých firem nebude na tom lépe.

Tržní síla v různých tržních koncentracích

1. Dokonalá konkurence

Na dokonale konkurenčním trhu prodává více prodejců standardizovaný produkt více kupujícím. Na homogenním trhu existuje mnoho prodejců, kteří se těší dostupnosti tekutých faktorů. Překážky vstupu neexistují a společnosti nemohou z dlouhodobého hlediska vydělat nad „normální zisky“.

Kupující na dokonale konkurenčním trhu budou mít perfektní informace o produktu nebo službě. Vzhledem k tomu, že všechny produkty na trhu jsou vzájemně si navzájem nahrazovány, je poptávka po produktech mimořádně elastická. Všechny společnosti přijímají ceny a mají nulovou tržní sílu.

2. Monopolní soutěž

Monopolistická konkurence je druh nedokonalé konkurence, kdy menší počet prodejců mírně odlišuje své výrobky pomocí značky nebo přizpůsobení podle funkce. Kvůli těmto vlastnostem nejsou produkty na trhu vzájemně dokonalými náhradami a prodejci mohou požadovat proměnlivé ceny.

Z dlouhodobého hlediska je však poptávka elastická, protože společnosti mohou své produkty případně upravit tak, aby vyhovovaly potřebám trhu. Překážky vstupu existují, ale mohou být nízké. Kupující a prodávající nemají k dispozici dokonalé informace; existuje víceznačnost, kterou by měl využívat více znalý hráč. Prodejci na monopolním trhu určují ceny a drží tržní sílu.

3. Monopol

V monopolu Monopol Monopol je trh s jediným prodejcem (nazývaným monopolista), ale s mnoha kupujícími. Na rozdíl od prodejců na dokonale konkurenčním trhu monopolista vykonává podstatnou kontrolu nad tržní cenou komodity / produktu. , jediná společnost je výhradním prodejcem odlišného typu produktu nebo služby. Produkty nejsou přizpůsobeny pouze jinou specializovanou kategorií v jejich oboru. Vzhledem k jedinečné povaze produktu zůstává poptávka nepružná a společnost může využívat rozsáhlou cenovou sílu a dosahovat zisků převyšujících „normální zisky“.

Odvětví se vyznačuje extrémně vysokými překážkami vstupu, protože stávající společnost může být chráněna patenty a faktorová mobilita neexistuje. Kupující nemají přístup k dokonalým informacím a v některých případech může jediný prodejce využít trh tím, že se dopustí cenové diskriminace Cenová diskriminace Cenová diskriminace označuje cenovou strategii, která účtuje spotřebitelům různé ceny za stejné zboží nebo služby. Různé typy cen. Monopolní firma se těší extrémně vysoké, ne-li absolutní tržní síle.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb
  • Vysoká nízká cena Vysoká nízká cena Vysoká nízká cena je cenová strategie, při které se společnost spoléhá na podporu prodeje, aby podpořila nákupy pro spotřebitele. Jinými slovy, jedná se o cenovou strategii
  • Oligopoly Oligopoly Pojem „oligopol“ označuje odvětví, kde působí pouze malý počet firem. V oligopolu nemá žádná firma velké tržní síly. Žádná jednotlivá firma tedy není schopna zvýšit své ceny nad tuto cenu
  • Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found