Záruka - definice, výhody, typy záruk za půjčky

Záruka je právní příslib třetí strany (ručitele) k pokrytí dluhu dlužníka nebo jiných druhů odpovědnosti v případě selhání dlužníka. je splatné. Doba, kdy dojde k prodlení, se liší v závislosti na podmínkách dohodnutých věřitelem a dlužníkem. Některé půjčky selhávají po zmeškání jedné platby, zatímco jiné selžou až po zmeškání tří nebo více plateb. . Půjčky zaručené třetí stranou se nazývají zaručené půjčky.

Záruka

Záruka může být omezená nebo neomezená. Neomezená záruka znamená, že ručitel pokryje celou částku odpovědnosti, zatímco v případě omezené záruky ručitel pokryje pouze část závazku.

Výhody záruk

Záruka slouží jako další ochrana v půjčce, což činí půjčku atraktivnější pro potenciální věřitele. Věřitelé jsou ochotnější poskytovat zaručené půjčky i kandidátům se špatným úvěrovým profilem. Skóre FICO Skóre FICO, běžněji známé jako kreditní skóre, je třímístné číslo, které se používá k posouzení pravděpodobnosti splácení úvěr, pokud je dané osobě poskytnuta kreditní karta nebo pokud mu věřitel půjčí peníze. Skóre FICO se také používá k určení úrokové sazby jakéhokoli úvěru poskytnutého, protože přítomnost ručitele snižuje pravděpodobnost, že věřitel nebude splacen.

Garantovaná půjčka je životaschopnou možností pro dlužníky se špatnou nebo žádnou úvěrovou historií. V takovém případě může příslib ručitele umožnit dlužníkům získat půjčky, které by jinak byly nepřístupné.

Záruku může poskytnout jednotlivec, společnost nebo finanční instituce Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel označuje instituci, která jedná jako prostředník mezi dvěma stranami za účelem usnadnění finanční transakce. Mezi instituce, které se běžně označují jako finanční zprostředkovatelé, patří komerční banky, investiční banky, podílové fondy a penzijní fondy. .

Druhy záruk

Záruky mají několik forem. Mezi nejběžnější typy patří následující:

1. Osobní záruka

Osobní záruka je příslib splácení závazků, který nese jednotlivec jménem jiného jednotlivce nebo organizace. Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury. Výkonný ředitel nebo zakladatel společnosti se může stát osobním ručitelem své společnosti, aby mohl získat půjčku.

Při poskytování osobní záruky slibuje jednotlivec splacení nesplacené částky úvěru v případě nesplácení dlužníka nebo slíbí svá vlastní aktiva, která lze použít ke splacení půjčky věřiteli.

2. Bankovní záruka

Bankovní záruka je příslib banky k pokrytí závazků dlužníka v případě, že dlužník neplní smluvní závazky s jinou stranou. Obvykle ho poskytují komerční banky společnostem zapojeným do transakcí s neznámými stranami nebo cizinci.

3. Finanční záruka

Finanční záruku lze považovat za formu bankovní záruky. V zásadě jde o povinnost specializované pojišťovny splácet věřiteli zbývající splátky úroků a jistinu dluhopisu nebo obdobného finančního nástroje v případě selhání dlužníka. Pamatujte, že finanční záruku lze použít při transakcích, které zahrnují různé finanční nástroje a strukturované produkty.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu stanoví veškerý dluh, který má podnik v harmonogramu, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů
  • Ručitel Ručitel Ručitel je třetí strana, která platí za dluh, pokud dlužníkovi chybí platby. Obvykle jsou formou pojištění pro věřitele.
  • Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce je dohoda stanovující podmínky úvěrových smluv mezi dlužníkem a věřitelem. Dohoda dává věřitelům prostor při poskytování splátek půjček a zároveň chrání jejich úvěrovou pozici. Obdobně kvůli transparentnosti předpisů dostávají dlužníci jasná očekávání
  • Dohoda mezi věřiteli Dohoda mezi věřiteli Dohoda mezi věřiteli, běžně označovaná jako listina mezi věřiteli, je dokument podepsaný mezi jedním nebo více věřiteli, který předem stanoví, jak jsou řešeny jejich konkurenční zájmy a jak společně pracovat ve vztahu k jejich vzájemnému dlužníkovi.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found