Oceňovací modely v Excelu - seznamte se se 3 nejběžnějšími metodami

Oceňovací modelování v aplikaci Excel může odkazovat na několik různých typů analýz, včetně diskontovaných peněžních toků (DCF) DCF Model Training Free Guide Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše předpovědí společnosti, která má neuvěřitelnou analýzu volných peněžních toků, srovnatelné obchodní násobky, precedentní transakce Precedent Transaction Analysis Precedent Transaction Analysis je metoda oceňování společnosti, kde se minulé fúze a akvizice používají k ocenění srovnatelného obchodu dnes. Tato metoda oceňování, která se běžně označuje jako „precedenty“, se používá k ocenění celého podniku v rámci fúze / akvizice, kterou analytici obvykle připravují, a poměrů, jako je vertikální a horizontální analýza. Různé typy analýz mohou být vytvořeny od nuly v aplikaci Excel nebo mohou použít existující šablonu / model. Tento typ práce běžně provádí široká škála finančních odborníků.

Oceňovací modely v aplikaci Excel

Proč provádět oceňovací modelování v aplikaci Excel?

Existuje mnoho důvodů k provádění oceňovacího modelování v aplikaci Excel a odborníci v širokém spektru průmyslových odvětví tráví značné množství času právě tímto druhem práce.

Důvody pro provedení oceňovacího modelování zahrnují:

  • Příprava na získání kapitálu Proces IPO Proces IPO je místem, kde soukromá společnost poprvé vydává veřejnosti nové nebo existující cenné papíry. 5 kroků podrobně diskutovaných od investorů (tedy určení, za jaké cenové akcie by měly být vydány)
  • Prodej firmy a určení rozsahu cen, které je třeba přijmout
  • Získání společnosti Fúze Akvizice Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), důležitost synergií a transakční náklady a informace o tom, kolik za ně zaplatit
  • Pro vydávání akcií zaměstnancům (plán vlastnictví zaměstnanecké akcie nebo ESOP)
  • Interní rozpočtování a plánování
  • Plánování nástupnictví Plánování nástupnictví Plánování nástupnictví se týká procesu, ve kterém jsou zaměstnanci přijímáni a rozvíjeni s cílem obsadit klíčovou roli v organizaci. Je to pro obchod
  • Vyhodnoťte investiční příležitosti a kapitálové projekty
  • Testování znehodnocení (související s jakýmkoli významným snížením hodnot aktiv)
  • Soudní řízení, včetně platební neschopnosti Insolvence Insolvence se týká situace, ve které firma nebo fyzická osoba není schopna plnit finanční závazky vůči věřitelům v době splatnosti dluhů. Insolvence je stav finanční tísně, zatímco bankrot je soudní řízení.

Jak provádět oceňovací modelování v aplikaci Excel?

Jak je uvedeno výše, existují tři základní metody oceňování společnosti. Analýza diskontovaných peněžních toků, neboli DCF, je nejpodrobnější metodou a často nejvíce využívaným přístupem. Níže je uveden popis, jak provádět jednotlivé typy modelování.

# 1 Modelování zlevněných peněžních toků v aplikaci Excel

Pomocí tohoto přístupu analytik nebo finanční profesionál vezme 3–5 let historických finančních informací o podniku a vloží je do aplikace Excel. Dále propojují tři finanční výkazy Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy? Vysvětlíme, jak propojit 3 finanční výkazy pro finanční modelování a oceňování v aplikaci Excel. Propojení čistého zisku a nerozděleného zisku, PP&E, odpisy a amortizace, kapitálové výdaje, provozní kapitál, finanční činnosti a hotovostní zůstatek dohromady tak, aby byly dynamicky propojeny. Poté se vytvoří předpoklady o tom, jak bude podnik v budoucnu fungovat, a tyto předpoklady se použijí ve vzorcích aplikace Excel k vytvoření prognózy pro budoucnost (obvykle asi pět let do budoucnosti). Nakonec vypočítají koncovou hodnotu Terminálová hodnota Terminálová hodnota se používá při oceňování společnosti. Hodnota terminálu existuje i po prognózovaném období a předpokládá nepřetržitý zájem společnosti. pro obchod a diskontování prognózovaného období a konečné hodnoty zpět do současnosti, použití vážených průměrných nákladů společnosti na kapitál WACC WACC je vážená průměrná cena kapitálu společnosti a představuje její smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje stahovatelnou kalkulačku WACC (WACC).

Příklad modelování oceňování DCF

Podrobnější vysvětlení si můžete přečíst v tomto podrobném průvodci modelováním DCF Bezplatný průvodce tréninkem modelu DCF Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti.

# 2 Srovnatelné obchodní násobky v aplikaci Excel

Tento přístup ke srovnatelnému modelování oceňování násobků v aplikaci Excel je velmi odlišný od přístupu modelu DCF. S touto metodou se analytik místo stanovení vnitřní hodnoty společnosti (jak je uvedeno výše) podívá na ocenění jiných veřejně obchodovaných společností a porovná je s hodnotami podniků, které chtějí ocenit. Běžné příklady násobků ocenění zahrnují EV / výnosy, EV / EBITDA EV / EBITDA EV / EBITDA se používá při oceňování k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich hodnoty Enterprise Value (EV) k násobku EBITDA v porovnání s průměrem. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na různé součásti a provedeme vás postupem, jak jej vypočítat krok za krokem, EV / EBIT, poměr cena / zisk poměr cena / zisk Poměr cena / zisk (poměr P / E) je vztah mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) výnosů, a průvodci oceňováním Cena / kniha zdarma, abyste se naučili nejdůležitější koncepty svým vlastním tempem. Tyto články vás naučí osvědčené postupy v oblasti oceňování podniků a způsob oceňování společnosti pomocí srovnatelné analýzy společností, modelování diskontovaných peněžních toků (DCF) a precedentních transakcí, jak se používají v investičním bankovnictví, průzkumu akcií atd.

srovnatelný model oceňování společnosti v aplikaci Excel

Podrobnější vysvětlení najdete v této příručce ke srovnatelné analýze společnosti Srovnatelná analýza společnosti Jak provádět srovnatelnou analýzu společnosti. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku.

# 3 Precedentní modelování transakcí v aplikaci Excel

S tímto třetím přístupem k oceňovacímu modelování v aplikaci Excel se analytik podívá na ceny zaplacené za fúze a akvizice (fúze a akvizice) podobných podniků, ke kterým došlo v minulosti. Toto je také relativní forma ocenění, ale na rozdíl od srovnatelných obchodních násobků zahrnují tyto transakce prémie za převzetí (hodnota kontroly) a jsou založeny v minulosti (mohou rychle zastarat).

Příklad předchozí transakční analýzy Excel

Podrobnější vysvětlení najdete v této příručce k precedentním transakcím. Precedentní analýza transakcí. Precedentní transakční analýza je metoda oceňování společností, kde se minulé fúze a akvizice používají k ocenění srovnatelného obchodu dnes. Tato metoda oceňování, která se běžně označuje jako „precedenty“, se používá k ocenění celého podniku v rámci fúze / akvizice, kterou analytici obvykle připravují.

Dovednosti pro provádění oceňovacího modelování v aplikaci Excel

K provádění těchto typů analýz se vyžaduje, aby finanční odborníci měli mnoho různých dovedností, jejichž zvládnutí může často trvat roky vzdělání a zkušeností.

Mezi nejdůležitější dovednosti patří:

  • Účetnictví (zásady, metody, účetní závěrky)
  • Finance (finanční matematika, vzorce, poměry, výpočty)
  • Excel (osvědčené postupy, zkratky, funkce MS Excel)
  • Strategie (konkurenční výhoda, analýza trhu)
  • Ocenění (kombinace všech předchozích dovedností)

Certifikace FMVA® finančního finančního analytika Připojte se k 350 600+ studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a Ferrari, pokrývají všechny tyto oblasti v jednom intenzivním online programu, zatímco jiná označení nemusí pokrývat všechny oblasti dovedností.

Úlohy, které provádějí oceňovací modelování v aplikaci Excel

Existuje mnoho pracovních míst a kariérních cest, které vyžadují dovednosti, aby bylo možné ocenit společnost, obchodní jednotku nebo investiční příležitost v aplikaci Excel.

Mezi nejběžnější kariéry vyžadující tyto dovednosti patří:

  • Investiční bankovnictví IBD - divize investičního bankovnictví IBD je zkratka pro divizi investičního bankovnictví v rámci celkové investiční banky. IBD má odpovědnost za spolupráci s korporacemi, institucemi a vládami při provádění získávání kapitálu (upisování na akciových, dluhových a hybridních trzích), jakož i za provádění fúzí a akvizic (na úrovni analytiků a spolupracovníků)
  • Soukromý kapitál a rizikový kapitál (úroveň analytiků a spolupracovníků)
  • Rozvoj společnosti (úroveň analytiků a manažerů)
  • Finanční plánování a analýza FP&A Finanční plánování a analýza (FP&A) je ve společnosti důležitou funkcí. Profesionálové z oblasti FP&A podporují výkonné rozhodování generálního ředitele, finančního ředitele a představenstva při plánování, analýze a modelování. Zjistěte, co obnáší práce analytika, manažera nebo ředitele FP&A - plat, požadavky, vzdělání, dovednosti (úroveň analytika, manažera a ředitele)
  • Veřejné účetnictví (transakční poradenství, testování na snížení hodnoty)
  • Akciový výzkum Akciový výzkum Přehled Akciový výzkumní pracovníci jsou odpovědní za vypracování analýz, doporučení a zpráv o investičních příležitostech, o které by mohly mít investiční banky, instituce nebo jejich klienti zájem. Divize Equity Research Division je skupina analytiků a spolupracovníků. Tato příručka s přehledem základního výzkumu (úroveň spolupracovníků a analytiků)

Proč používat Excel pro oceňovací modelování?

Flexibilita aplikace Excel je požehnáním i prokletím. Zatímco větší organizace se mohou pokusit pomocí softwaru spravovat své finanční modelování Co je to finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. realitou je, že se často nakonec vrátí zpět do Excelu.

Mezi hlavní důvody, proč se používá Excel, patří:

  • Celková flexibilita a přizpůsobení
  • Extrémně nízké náklady na nákup
  • Snadné externí sdílení s ostatními stranami
  • Všudypřítomný a všem srozumitelný
  • Snadné použití a snadný audit (bez „černé skříňky“)

Na druhou stranu však extrémní flexibilita aplikace Excel znamená, že modely mohou být náchylné k chybám, nepřesným výpočtům a špatným postupům. Analytici a další finanční profesionálové musí zajistit, aby měli silné znalosti modelování v Excelu a důkladné porozumění nejlepším osvědčeným postupům v oboru.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku a přehled oceňovacího modelování v aplikaci Excel. Doufejme, že teď už dobře rozumíte tomu, o co jde, proč se používá, jak se provádí a jaké dovednosti k tomu potřebujete.

Chcete-li se dozvědět více o modelování, podívejte se na finanční finanční certifikační certifikační program FMVA® Certification Připojte se k 350 600+ studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a Ferrari, a další bezplatné finanční zdroje níže:

  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Zdroje dat ve finančním modelování Zdroje dat ve finančním modelování Shromažďování a používání správných zdrojů dat ve finančním modelování je pro úspěch podniku zásadní. Finanční modelování vyžaduje shromažďování a
  • Osvědčené postupy pro modelování v aplikaci Excel Osvědčené postupy pro modelování v aplikaci Excel Následující osvědčené postupy pro modelování v Excelu umožňují uživateli poskytovat nejčistší a uživatelsky nejpříjemnější modelovací prostředí. Microsoft Excel je extrémně robustní nástroj. Naučit se stát se výkonným uživatelem aplikace Excel je téměř povinné pro osoby v oblasti investičního bankovnictví, podnikových financí a soukromého kapitálu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found