Index vážený kapitalizací - přehled a způsob výpočtu

Index vážený podle kapitalizace (index vážený podle kapitalizace, CWI) je typ indexu akciového trhu, ve kterém je každá složka indexu vážena vzhledem k její celkové tržní kapitalizaci. Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnotou nesplacené akcie společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností. V indexu váženém podle kapitalizace mají větší dopad na hodnotu indexu společnosti s větší tržní kapitalizací. Společnosti s menší tržní kapitalizací mají menší význam.

Index vážený kapitalizací

Index vážený podle kapitalizace je v současné době nejběžnějším indexem akciového trhu. Největší a nejvýznamnější tržní indexy - včetně S&P 500, NASDAQ Composite NASDAQ Composite NASDAQ Composite je index více než 3 000 běžných akcií kótovaných na akciovém trhu NASDAQ. Index je jedním z nejsledovanějších indexů v indexu FTSE 100 - jsou indexy vážené kapitalizací.

Rozdělení indexu váženého kapitalizací

Indexy vážené kapitalizací jsou široce používány, protože hodnoty se mění úměrně s cenovými změnami každé složky (protože tržní kapitalizace je určena cenou akcií vynásobenou počtem akcií v oběhu). Indexy rovněž zohledňují akcionářskou základnu každé složky.

Jelikož některé společnosti vlastní akcie, které nejsou veřejnosti plně k dispozici, používá většina indexů k úpravě výpočtů faktor volného pohybu. Free float je procento akcií dostupných k obchodování.

Někteří investoři kritizují indexy vážené kapitalizací za poskytnutí zkresleného pohledu na akciové trhy. Akciový trh Akciový trh označuje veřejné trhy, které existují pro vydávání, nákup a prodej akcií obchodovaných na burze cenných papírů nebo na přepážkách. Akcie, známé také jako akcie, představují částečné vlastnictví společnosti. Mnozí věří, že hlavním důvodem narušení je nadváha vůči společnostem s největší tržní kapitalizací.

Příklad výpočtu indexu váženého kapitalizací

CWI Composite je index vážený kapitalizací. Skládá se pouze ze čtyř společností: Společnost A, Společnost B, Společnost C a Společnost D. Souhrn aktuálních cen akcií a celkový počet akcií v oběhu pro každou společnost je uveden v následující tabulce:

Index vážený kapitalizací

Pomocí informací z výše uvedené tabulky můžeme vypočítat tržní kapitalizaci každé složky indexu. Tržní kapitalizaci lze zjistit pomocí následujícího vzorce:

Tržní kapitalizace = cena akcií x počet nesplacených akcií

Trhová kapitalizace každé společnosti v indexu je tedy:

  • Společnost A = $ 5 x 5 000 000 = $25,000,000
  • Společnost B = 10 $ x 1 000 000 = $10,000,000
  • Společnost C = 25 $ x 500 000 = $12,500,000
  • Společnost D = 15 $ x 1 500 000 = $22,500,000

Celková tržní kapitalizace indexu je součtem tržní kapitalizace všech složek. Proto je tržní kapitalizace CWI Composite:

CWI kompozitní = $25,000,000 + $10,000,000 + $12,500,000 + $22,500,000 = $70,000,000

Hmotnost každé složky indexu se určuje pomocí níže uvedeného vzorce:

Index vážený kapitalizací - vzorec

Ukázkový výpočet

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení indexu váženého kapitalizací. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je pomoci komukoli stát se světovým finančním analytik. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Kmenové akcie Kmenové akcie Kmenové akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií.
  • Nevyřízené nevyřízené akcie Vyřízené nevyřízené akcie Zcela zředěné nevyřízené akcie představují celkový počet akcií, které by společnost měla, kdyby byly uplatněny všechny zředěné cenné papíry a převedeny na akcie.
  • Index Nikkei Index Nikkei Index Nikkei, neboli Nikkei 225, je nejuznávanějším japonským indexem akciových trhů. Zahrnuje 225 nejlepších japonských společností kótovaných na tokijské burze.
  • Vážený průměr nevyrovnaných akcií Vážený průměr nevyrovnaných akcií Vážený průměr nevyrovnaných akcií odkazuje na počet akcií společnosti vypočítaný po úpravě o změny základního kapitálu během vykazovaného období. Počet vážených průměrných akcií v oběhu se používá při výpočtu metrik, jako je zisk na akcii (EPS) v účetní závěrce společnosti

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found