Náklady na pořízení zákazníka (CAC) - definice, vzorec a příklad

Náklady na pořízení zákazníka (CAC) jsou náklady související se získáním nového zákazníka. Jinými slovy, CAC odkazuje na zdroje a náklady vynaložené na získání dalšího zákazníka. Náklady na pořízení zákazníka jsou klíčovou obchodní metrikou, která se běžně používá spolu s hodnotou celoživotní hodnoty zákazníka (LTV). Výpočet celoživotní hodnoty Výpočet celoživotní hodnoty je proces, při kterém podnik měří hodnotu zákazníka pro podnik prostřednictvím metriky celé doby života zákazníka k měření hodnota vygenerovaná novým zákazníkem.

Náklady na pořízení zákazníka

Vzorec nákladů na pořízení zákazníka

Vzorec pro cenu pořízení zákazníka je následující:

Náklady na pořízení zákazníka - vzorec

Kde:

  • Náklady na prodej a marketing jsou výdaje na reklamu a marketing, vyplacené provize a bonusy, platy obchodníků a manažera prodeje a režijní náklady související s prodejem a marketingem za měřené období.
  • Počet nových zákazníků je celkový počet získaných zákazníků za měřené období.

Příklad nákladů na pořízení zákazníka

Tim je marketingový manažer společnosti ABC a v příštích týdnech má být přezkoumán výkon. Za poslední rok zahájil několik marketingových kampaní 5 P marketingu 5 P marketingu - produkt, cena, propagace, místo a lidé - jsou klíčové marketingové prvky používané ke strategickému umístění firmy. 5 P, které mají přilákat nové zákazníky, a chtěli by zjistit jeho náklady na získání zákazníka před jeho kontrolou výkonu. Timův roční plat je 45 000 $. Níže jsou uvedeny informace týkající se marketingových kampaní společnosti ABC v loňském roce:

Ukázková marketingová data

CAC pro společnost ABC za poslední rok se počítá takto:

Ukázkový výpočet

Důležitost nákladů na pořízení zákazníka

CAC je klíčová obchodní metrika, na kterou se dívá mnoho podniků a investorů. Ve skutečnosti mnoho společností skončí neúspěchem kvůli tomu, že plně nerozumí svým nákladům na získání zákazníků.

1. Zlepšení návratnosti investic

Pochopení nákladů na získání nových zákazníků je zásadní pro analýzu marketingové návratnosti investic ROAS (návratnost reklam) ROAS (návratnost reklam) je důležitá metrika elektronického obchodování. ROAS měří výnosy generované za dolar vynaloženého marketingu. Jedná se o podobnou a alternativní metriku ziskovosti jako ROI, neboli „návratnost investic“. ROAS se běžně používá v podnicích elektronického obchodování k hodnocení efektivity marketingové kampaně. . Zvažte například společnost, která používá několik kanálů k získání zákazníků:

Ukázkové obrázky kanálu

Pomocí CAC je společnost schopna určit nákladově nejefektivnější způsob získávání zákazníků. V tabulce výše vidíme, že sociální média poskytují nejnižší pořizovací náklady, zatímco sociální události stojí nejvíce. Společnost prezentovaná těmito údaji může zvážit využití marketingu sociálních médií více k získání více zákazníků.

2. Zlepšení ziskovosti a ziskové marže

Porozumění jeho CAC poskytuje podniku schopnost plně analyzovat hodnotu na zákazníka a zlepšit jeho ziskové marže. Zisková marže V účetnictví a financích je zisková marže měřítkem výdělků společnosti ve vztahu k jejím výnosům. Tři hlavní metriky ziskové marže jsou hrubý zisk (celkové výnosy minus náklady na prodané zboží (COGS)), provozní zisk (výnosy minus COGS a provozní náklady) a čistý zisk (výnosy minus všechny náklady). Předpokládejme například, že hodnota každého zákazníka pro podnik je 60 $.

Ve vztahu k výše uvedenému příkladu, který kanál byste zvolili? Podnik, který nerozumí CAC, by nepříznivě ovlivnil ziskovost tím, že by se jako kanál rozhodl použít Social Events. Kanály Sociální média a Plakáty by zvýšily ziskovost společnosti, protože CAC je nižší než hodnota na zákazníka.

Klíčové jídlo

Pořizovací cena zákazníka je důležitá obchodní metrika používaná k hodnocení nákladů na získání nového zákazníka. Důkladné pochopení CAC, počítáno jako prodejní a marketingové náklady děleno počtem nových zákazníků, může pomoci zlepšit marketingovou návratnost investic, ziskovosti a ziskové marže společnosti.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Poměr reklamy k prodeji Poměr reklamy k prodeji Poměr reklamy k prodeji, zkráceně nazývaný také „A až S“, měří účinnost nebo úspěšnost reklamních strategií společnosti. Poměr reklamy k prodeji se používá k určení, jak užitečné jsou zdroje a investice společnosti do reklamy při generování nových prodejů
  • Marketingová strategie Pull Marketingová strategie Pull Marketingová strategie Pull, nazývaná také propagační strategie Pull, odkazuje na strategii, ve které se firma snaží zvýšit poptávku po svých produktech a čerpat
  • Typy zákazníků Typy zákazníků Zákazníci hrají významnou roli v jakémkoli podnikání. Lepším porozuměním různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj
  • Proposition Value Proposition Value Proposition je příslib hodnoty stanovený společností, který shrnuje výhody produktu nebo služby společnosti a způsob, jakým jsou dodávány

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found