Funkce NOT - vzorec, příklady, jak používat NOT v aplikaci Excel

Funkce NOT je logická funkce aplikace Excel. Funkce pomáhá zkontrolovat, zda se jedna hodnota nerovná jiné. Pokud dáme PRAVDA, vrátí NEPRAVDA, a když dostane NEPRAVDA, vrátí PRAVDA. V zásadě tedy vždy vrátí reverzní logickou hodnotu.

Jako finanční analytik Popis pracovní pozice finančního analytika Níže uvedený popis pracovní pozice finančního analytika poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností potřebných k získání pozice analytika v bance, instituci nebo korporaci. Provádějte finanční prognózy, reportování a sledování provozních metrik, analyzujte finanční data, vytvářejte finanční modely, funkce NOT je užitečná, když chceme vědět, zda nebyla splněna konkrétní podmínka.

Vzorec

= NE (logické)

Kde:

  1. Logický (povinný argument) - Argument by měl být logická nebo číselná hodnota. Pokud je daný logický argument číselná hodnota, považuje se nula za logickou hodnotu FALSE a jakákoli jiná číselná hodnota se považuje za logickou hodnotu TRUE.

Jak používat funkci NOT v aplikaci Excel?

NOT je integrovaná funkce, kterou lze použít jako funkci listu v aplikaci Excel. Abychom pochopili použití této funkce, zvažte několik příkladů:

Příklad 1

Předpokládejme, že nechceme červenou a modrou kombinaci měkkých hraček. Níže jsou uvedeny údaje:

NENÍ funkce

Abychom se vyhnuli kombinaci Red Blue, použijeme vzorec = NOT (C6 = „Red Blue“).

Funkce NOT - Příklad 1

Výsledky získáme níže:

Funkce NOT - Příklad 1a

Pokud chceme otestovat několik podmínek v jednom vzorci, můžeme použít NOT ve spojení s funkcí AND nebo OR. Například pokud bychom chtěli vyloučit červenou modrou a břidlicovou černou, vzorec by byl = NE (NEBO (C2 = „břidlicová černá“, C2 = „červená modrá“)).

Příklad 2

Předpokládejme, že musíme dát zaměstnancům „žádný bonus“. V zásadě bychom chtěli zvrátit chování některých dalších funkcí. Například můžeme spojit funkce NOT a ISBLANK a vytvořit vzorec ISNOTBLANK.

Níže uvedené údaje jsou uvedeny níže:

Funkce NOT - Příklad 2

Vzorec, který se má použít, by byl = IF (NE (ISBLANK (C5)), C5 * 0,25, „Žádný bonus“),Jak je ukázáno níže:

Funkce NOT - Příklad 2a

Vzorec říká aplikaci Excel, aby provedla následující:

  • Pokud buňka C5 není prázdná, vynásobte extra prodeje v C5 0,25, což dává 25% bonus každému prodejci, který provedl nějaké další prodeje.
  • Pokud neexistují žádné další prodeje - to znamená, že pokud je C5 prázdné - objeví se text „Žádný bonus“.

Výsledky získáme níže:

Funkce NOT - Příklad 2b

V podstatě takto používáme logické funkce v aplikaci Excel. Tuto funkci můžeme použít s AND, XOR a / nebo funkcí OR.

Příklad 3

Řekněme, že chceme zvýraznit buňku, která nesplňuje konkrétní kritéria. V takovém scénáři můžeme použít NOT s funkcí IF a OR. Předpokládejme, že jsme obdrželi objednávku na výrobu plyšových hraček červené a modré barvy. Barvy určuje klient a my je nemůžeme změnit.

Dostáváme níže uvedený inventář:

Funkce NOT - Příklad 3

Pomocí vzorce = IF (NE (NE (NE (B5 = „červená“, B5 = „modrá“)), „x“, „“), můžeme hračky zvýraznit dvěma barvami:

Funkce NOT - Příklad 3a

Získáme následující výsledek:

Funkce NOT - Příklad 3b

Zde jsme označili inventář, který nebyl konkrétních barev, to znamená, že nebyl červený nebo modrý.

Použitím NOT a OR dostaneme TRUE, pokud zadaná buňka není červená nebo modrá.

Přidali jsme prázdný řetězec „“, takže pokud je výsledek FALSE, dostaneme X a nic, pokud je TRUE. Můžeme rozšířit funkci OR a v případě potřeby přidat další podmínky.

Věci k zapamatování

  1. #HODNOTA! error - Vyskytuje se, když daný argument není logická hodnota nebo číselná hodnota.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found