Regionální obchodní dohody - definice, typy a výhody

Regionální obchodní dohody odkazují na smlouvu podepsanou dvěma nebo více zeměmi na podporu volného pohybu zboží a služeb přes hranice jejích členů. Dohoda přichází s vnitřními pravidly, kterými se členské země řídí. Při jednání se třetími zeměmi platí vnější pravidla, která členové dodržují.

Regionální obchodní dohody

Kvóty, tarify Tarif je forma daně uvalené na dovážené zboží nebo služby. Tarify jsou běžným prvkem mezinárodního obchodování. Primární cíle zavádění a další formy obchodních překážek omezují přepravu průmyslového zboží a služeb. Regionální obchodní dohody pomáhají snižovat nebo odstraňovat překážky obchodu.

Druhy regionálních obchodních dohod

Regionální obchodní dohody se liší v závislosti na úrovni závazku a uspořádání mezi členskými zeměmi.

1. Preferenční obchodní oblasti

Preferenční obchodní dohoda vyžaduje nejnižší úroveň závazku ke snižování obchodních překážek. Obchodní bariéry Obchodní překážky jsou zákonná opatření zavedená především k ochraně domácí ekonomiky národa. Obvykle snižují množství zboží a služeb, které lze importovat. Tyto obchodní bariéry mají podobu cel nebo daní, a ačkoli členské země bariéry mezi sebou neodstraňují. Preferenční obchodní oblasti také nesdílejí společné překážky vnějšího obchodu.

2. Oblast volného obchodu

V dohodě o volném obchodu jsou odstraněny všechny obchodní překážky mezi členy, což znamená, že mohou mezi sebou volně pohybovat zboží a služby. Pokud jde o jednání s nečleny, stále platí obchodní politika každého člena.

3. Celní unie

Členské země celní unie Celní unie Celní unie je dohoda mezi dvěma nebo více sousedními zeměmi o odstranění obchodních překážek, snížení nebo zrušení cel a odstranění kvót. Takové odbory byly definovány Všeobecnou dohodou o clech a obchodu (GATT) a jsou třetí fází ekonomické integrace. odstranit mezi sebou obchodní překážky a přijmout společné vnější obchodní překážky.

4. Společný trh

Společný trh je typ obchodní dohody, při níž členové odstraňují vnitřní obchodní bariéry, přijímají společné politiky, pokud jde o jednání s nečleny, a umožňují členům volně mezi sebou pohybovat zdroji.

5. Hospodářská unie

Hospodářská unie Hospodářská unie Hospodářská unie je jedním z různých typů obchodních bloků. Odkazuje na dohodu mezi zeměmi, která umožňuje výrobkům, službám a pracovníkům volně překračovat hranice. Unie je zaměřena na odstranění vnitřních obchodních překážek mezi členskými zeměmi s cílem ekonomicky prospět všem členským zemím. je obchodní dohoda, ve které členové mezi sebou odstraňují obchodní překážky, přijímají společné vnější překážky, umožňují volný dovoz a vývoz zdrojů, přijímají soubor hospodářských politik a používají jednu měnu.

6. Plná integrace

Konečná úroveň obchodních dohod je úplná integrace členských zemí.

Výhody regionálních obchodních dohod

Regionální obchodní dohody nabízejí následující výhody:

1. Zvyšuje hospodářský růst

Členské země těží z obchodních dohod, zejména v podobě vytváření více pracovních příležitostí, nižší míry nezaměstnanosti a expanze trhu. Protože obchodní dohody obvykle přicházejí s investičními zárukami, jsou investoři, kteří chtějí investovat v rozvojových zemích, chráněni před politickým rizikem.

2. Objem obchodu

Podniky v členských zemích mají větší motivaci k obchodování na nových trzích díky atraktivním obchodním podmínkám díky politikám obsaženým v dohodách.

3. Kvalita a rozmanitost zboží

Obchodní dohody otevírají podnikům mnoho dveří. Jak získávají přístup na nové trhy, konkurence se stává intenzivnější. Zvýšená konkurence nutí podniky vyrábět produkty vyšší kvality. Vede to také k větší rozmanitosti pro spotřebitele. Pokud existuje široká škála vysoce kvalitních produktů, mohou podniky zlepšit spokojenost zákazníků.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Bilaterální dohoda Bilaterální dohoda
  • Celní unie Celní unie Celní unie je dohoda mezi dvěma nebo více sousedními zeměmi o odstranění obchodních překážek, snížení nebo zrušení cel a odstranění kvót. Takové odbory byly definovány Všeobecnou dohodou o clech a obchodu (GATT) a jsou třetí fází ekonomické integrace.
  • Globalizace Globalizace Globalizace je sjednocení a interakce jednotlivců, vlád, společností a zemí světa. Bylo toho dosaženo prostřednictvím
  • OECD OECD OECD nebo Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj je mezinárodní organizace, která podporuje politickou koordinaci a ekonomickou svobodu mezi rozvinutými zeměmi.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found