Nákladová metoda - Průvodce účtováním investic, příklady

Metoda nákladů je druh účetnictví používaného pro investice. Investiční metody Tato příručka a přehled investičních metod uvádí, že hlavní způsoby, jak se investoři snaží vydělat peníze a řídit riziko na kapitálových trzích. Investicí je jakékoli aktivum nebo nástroj zakoupený s úmyslem prodat je za cenu vyšší, než je kupní cena v určitém budoucím časovém okamžiku (kapitálové zisky), nebo s nadějí, že aktivum přinese přímo příjem (například příjem z pronájmu) nebo dividendy). . Tato metoda se používá, když investor má malý nebo žádný vliv na investici, kterou vlastní. V tomto případě se nepoužívá terminologie „mateřský“ a „dceřiný podnik“, na rozdíl od metody konsolidace. Metoda konsolidace Metoda konsolidace je druh investičního účetnictví, který se používá ke konsolidaci finančních výkazů většinových podílů. Tuto metodu lze použít pouze v případě, že investor má účinnou kontrolu nad dceřinou společností, která často předpokládá, že investor vlastní alespoň 50,1%, pokud má investor plnou kontrolu nad svým subjektem, do kterého investuje. Místo toho se jednoduše používá termín „investice“.

nákladová metoda účetní

Chcete-li se dozvědět více, spusťte online naše účetní kurzy!

Jak funguje metoda nákladů?

Investor vykazuje investiční náklady jako aktivum. Když jsou přijaty dividendové výnosy, jsou okamžitě vykázány ve výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. . Toto přijetí dividendy také zvyšuje peněžní tok buď v investiční části, nebo v provozní části výkazu peněžních toků (v závislosti na účetních zásadách investora).

Pokud investor později aktiva prodá, realizuje zisk nebo ztrátu z prodeje. To ovlivňuje čistý zisk Čistý zisk Čistý zisk je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. ve výkazu zisku a ztráty upraven o čistý zisk ve výkazu peněžních toků a ovlivňuje investování peněžních toků.

Investor může také pravidelně testovat znehodnocení investice. Pokud se zjistí, že došlo ke snížení hodnoty, aktivum je odepsáno. To ovlivňuje jak čistý příjem, tak investiční bilanci v rozvaze.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte online naše účetní kurzy!

Jednoduchý příklad

Traderson Co. kupuje 10% společnosti Bullseye Corporation za 2 000 000. Na konci roku společnost Bullseye oznámila, že vyplatí svým akcionářům dividendu ve výši 100 000 USD.

Když Traderson koupí investici, zaznamená investici společnosti Bullseye za cenu. Položky deníku se mohou objevit následovně, v závislosti na investiční strategii a historii společnosti Traderson. Může investici klasifikovat odlišně, v závislosti na typu obchodovatelného cenného papíru Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. považuje to, ale obecně to klasifikuje jako aktivum.

Dr.Obchodování s cennými papíry1,000,000
Cr.Hotovost1,000,000

Na konci roku obdrží Traderson 10% z dividend 100 000 USD (protože Traderson drží 10% akcií Bullseyes)

Dr.Hotovost10,000
Cr.Výnosy z dividend10,000

Jaké jsou další účetní metody?

Když investor vykonává plnou kontrolu nad společností, do které investuje, může být investiční společnost známá jako mateřská společnost investované společnosti. Ta je pak známá jako dceřiná společnost Dceřiná společnost Dceřiná společnost (sub) je obchodní subjekt nebo společnost, která je plně vlastněna nebo částečně ovládána jinou společností, označovanou jako mateřská nebo holdingová společnost. Vlastnictví je určeno procentem akcií držených mateřskou společností a vlastnický podíl musí činit alespoň 51%. . V takovém případě se investice uskutečněné mateřskou společností v dceřiné společnosti účtují pomocí konsolidační metody. Konsolidační metoda Konsolidační metoda je druh investičního účetnictví, který se používá ke konsolidaci finančních výkazů většinových vlastnických investic. Tuto metodu lze použít, pouze pokud má investor účinnou kontrolu nad dceřinou společností, která často předpokládá, že investor vlastní alespoň 50,1%

Metoda konsolidace zaznamenává „investici do dceřiné společnosti“ jako aktivum na zůstatcích mateřské společnosti, zatímco zaznamenává stejnou transakci na straně vlastního kapitálu v rozvaze dceřiné společnosti Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál. Majetek, závazky a všechny položky zisku a ztráty dceřiné společnosti jsou vykázány v konsolidované účetní závěrce.

Alternativně, pokud investor nevykonává plnou kontrolu nad jednotkou, do níž bylo investováno, ale má určitý vliv na její správu, má v menšině aktivní podíl na jednotce, do níž investoval. V takovém případě budou investice účtovány ekvivalenční metodou.

Metoda ekvivalence zaznamenává investici jako aktivum, konkrétněji jako investice do přidružených nebo přidružených společností, a investor získává poměrný podíl na příjmu investovaného subjektu, který se rovná procentu vlastnictví. Tento podíl na výnosu se nazývá „vyzvednutí vlastního kapitálu“.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte online naše účetní kurzy!

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce nákladovou metodou účtování investic. Finance je oficiálním poskytovatelem průvodců Certified Financial Analyst Designations Guides pro označení finančních služeb. Tato část zahrnuje všechna hlavní označení ve financích od CPA po FMVA. Tato prominentní označení pokrývají kariéru v oblasti účetnictví, financí, investičního bankovnictví, FP&A, treasury, IR, rozvoje společností a dovedností, jako je finanční modelování, program finančního modelování a oceňování. Chcete-li se dozvědět více a posunout svou kariéru, prozkoumejte tyto další finanční zdroje:

  • Vliv investora Vliv investora Úroveň vlivu investora, kterou společnost drží v investiční transakci, určuje metodu účtování uvedených soukromých investic. Účtování investice se liší podle úrovně kontroly, kterou má investor.
  • Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové.
  • Metoda Treasury Stock Metoda Treasury Stock Metoda Treasury Stock je způsob, jak společnosti vypočítají počet dalších akcií, které mohou být vytvořeny nevyužitými opčními poukazy a opcemi na akcie. Tyto nové další akcie lze poté použít k výpočtu zředěného zisku společnosti na akcii (EPS). Metoda státní pokladny také
  • Treasury Stock Treasury Stock Treasury stock, nebo znovu získané akcie, je část dříve vydaných nesplacených akcií akcií, které společnost odkoupila nebo odkoupila zpět od akcionářů. Tyto zpětně nabyté akcie jsou poté drženy společností pro vlastní potřebu. Mohou buď zůstat ve vlastnictví společnosti, nebo může společnost akcie vyřadit

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found