Clearing House - definice, funkce a význam

Zúčtovací středisko působí jako prostředník mezi jakýmikoli dvěma subjekty nebo stranami, které se zabývají finanční transakcí Smlouva o prodeji a koupi Smlouva o prodeji a koupi (SPA) představuje výsledek klíčových obchodních a cenových jednání. V podstatě stanoví dohodnuté prvky dohody, zahrnuje řadu důležitých ochranných opatření pro všechny zúčastněné strany a poskytuje právní rámec pro dokončení prodeje nemovitosti. . Jeho hlavní rolí je zajistit hladký průběh transakce, kdy kupující obdrží obchodovatelné zboží, které má v úmyslu získat, a prodejce obdrží správnou částku zaplacenou za obchodovatelné zboží, které prodává.

Clearing House

Náš kurz Úvod do podnikových financí vám poskytne přehled o fungování kapitálových trhů.

Příklad clearingového domu

Každý, kdo se zabývá jakoukoli finanční transakcí, chce být v souvislosti s transakcí chráněn. Kupující chce mít jistotu, že obdrží zboží nebo služby, které zakoupil, a prodejce chce mít jistotu, že obdrží platbu. Zúčtovací dům stojí uprostřed a bere obě strany, aby se ujistil, že jsou obě strany spokojené.

Zvažte investora, který si přeje prodat 500 akcií. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. jeho akcií v Emirates Airlines jinému investorovi. Úkolem clearingového domu je zajistit, aby investor dostal výplatu správné částky za svých 500 akcií a aby kupující skutečně obdržel celou částku akcií, za kterou zaplatil. Díky clearingovému domu si mohou obě strany být jisté, že proběhne úspěšná transakce.

Výše uvedený diagram ukazuje zjednodušený tok transakce zahrnující dvě strany, prodávajícího a kupujícího, a mezi nimi clearingovou společnost. Zúčtovací ústav se podílí nejen na pravidelných transakcích obchodovatelného zboží, ale také na transakcích, které zahrnují futures kontrakty Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. (smlouvy uzavřené dvěma stranami, při nichž je kupující povinen koupit aktivum a prodávající prodat aktivum za dohodnutou cenu ke sjednanému budoucímu datu). Protože splnění termínových kontraktů trvá určitou dobu, je výhodné mít třetí stranu (clearingovou společnost), která zajistí, že smlouva nebude porušena.

Podíváme-li se znovu na tento diagram, prodávající dá zboží do clearingového domu, který jej poté předá kupci futures. Kupující futures zase předá platbu clearingovému domu, který ji poté předá prodejci. V takovém ujednání jsou obě strany chráněny a je zajištěno, že obě obdrží to, co jim náleží.

Funkce Clearing House

Jak již bylo zmíněno, clearingový dům je v zásadě prostředníkem mezi dvěma transakčními stranami. Existuje však i více toho, co clearingové domy dělají. Podívejme se na některé z jejich funkcí podrobněji.

  1. Zúčtovací středisko zaručuje, že transakce proběhnou hladce a že obě strany obdrží to, co jim náleží. To se provádí kontrolou finančních možností obou stran uzavřít právní transakci bez ohledu na to, zda se jedná o jednotlivce nebo organizaci. Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury.
  2. Zúčtovací firma zajišťuje, aby zúčastněné strany respektovaly systém a dodržovaly správné postupy pro úspěšnou transakci. Usnadnění hladkých transakcí vede k likvidnějšímu trhu.
  3. Je to clearingová společnost, která poskytuje rovné podmínky pro obě strany, kde se mohou dohodnout na podmínkách svého jednání. To zahrnuje odpovědnost za stanovení ceny, kvality, množství a splatnosti smlouvy.
  4. Zúčtovací středisko zajišťuje, aby bylo kupujícímu dodáno správné zboží, a to jak z hlediska množství, tak kvality, aby na konci transakce nebyly nutné žádné stížnosti ani arbitráže.

Počáteční marže a marže údržby

K ochraně obchodníků na trhu s futures vyžaduje každá transakce marži - vklad ve výši procent z celkové hodnoty kontraktu. Koncept marže zahrnuje počáteční marži - požadovanou původní částku vkladu - a udržovací marži - o něco menší částku, která musí být udržována na účtu obchodníka, aby si i nadále udržel svou obchodní pozici. Řekněme například, že futures kontrakt krevet vyžaduje počáteční vklad marže ve výši 1 000 $ (který drží clearingový dům) a udržovací marži ve výši 800 $.

Pokud před splatností smlouvy hodnota kontraktu krevety poklesne o více než 200 $ (1 000– 800 $ = 200 $), bude kupující muset vložit další prostředky na svůj obchodní účet, aby smlouvu udržel. V opačném případě zúčtovací firma zlikviduje svou pozici za nejlepší dostupnou tržní cenu.

Důležitost zúčtovacích domů

Běžným strachem obchodníků z trhu je zapojení do transakcí, které nekončí dobře, přičemž jedna ze stran neplní svůj konec dohody. Zúčtovací společnosti fungují tak, aby poskytovaly další zabezpečení, aby investoři mohli svobodně obchodovat, protože věděli, že jejich investiční rozhodnutí budou vypořádána a vynucena clearingovou společností.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Eurex Exchange Eurex Exchange Eurex Exchange je největší evropský trh s futures a opcemi. Primárně se zabývá evropskými deriváty. Na této burze probíhá široká škála obchodování, od evropských akcií až po dluhové nástroje Německa.
  • Japan Exchange Group Japan Exchange Group Japan Exchange Group je společnost poskytující finanční služby se sídlem v Tokiu, která provozuje různé trhy s výměnou finančních nástrojů. Usnadňuje obchodování s japonskými finančními cennými papíry podle zákona o finančních nástrojích a burze v zemi. Byla založena v roce 2013
  • New York Mercantile Exchange (NYMEX) New York Mercantile Exchange (NYMEX) New York Mercantile Exchange (NYMEX) je komoditní futures burza se sídlem na Manhattanu v New Yorku. Vlastníkem je společnost CME Group, jedna z největších
  • Komise pro cenné papíry (SEC) Komise pro cenné papíry (SEC) Americká komise pro cenné papíry (SEC) je nezávislá agentura federální vlády USA, která je odpovědná za implementaci federálních zákonů o cenných papírech a za navrhování pravidel pro cenné papíry. Je také odpovědný za údržbu odvětví cenných papírů a burz cenných papírů a opcí

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found