Stanovení ceny - přehled, typy a praktický příklad

Cenová fixace označuje dohodu mezi účastníky trhu o společném zvyšování, snižování nebo stabilizaci cen za účelem kontroly nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích je dodávané množství zboží a množství požadované od toho dobrého jsou si navzájem rovny. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. . Tato praxe přináší výhody jednotlivcům nebo firmám zapojeným do stanovení ceny a poškozuje spotřebitele a firmy na přijímajícím konci.

Stanovení cen

Proč je stanovování cen nelegální?

Podle kanadských a amerických zákonů o hospodářské soutěži je stanovování cen nezákonné. Tento postup je považován za protisoutěžní a v konečném důsledku poškozuje spotřebitele a podniky. Stanovení cen poskytuje firmám schopnost odradit se od tržní konkurence Konkurenční intenzita Konkurenční intenzitu lze definovat jako míru, v níž společnosti v konkrétním odvětví na sebe vyvíjejí tlak. Nějaká úroveň soutěže. Pro producenty je snazší a výhodnější dohodnout se a stanovit ceny společně, než soutěžit v konkurenčním prostředí. Vyvíjí menší tlak na firmy, aby udržovaly konkurenceschopné ceny, a obává se zákazníků.

Je důležité si uvědomit, že není nezákonné, aby firmy nabízely stejnou cenu. Otázka legality vstupuje do hry, pouze když tyto firmy uzavřou mezi sebou dohodu o stanovení cen.

Příklad stanovení ceny

V malém městečku jsou pouze dvě čerpací stanice. Obě čerpací stanice jsou navzájem v tvrdé konkurenci a podbízejí ceny, aby přilákaly co nejvíce zákazníků.

Jednoho dne se vedoucí na jedné z čerpacích stanic rozhodne naplánovat schůzku s vedoucím na druhé čerpací stanici. Říká: „Za posledních několik měsíců se naše zisky snížily, protože jsme snižovali naše ceny, abychom od sebe odváděli provoz - proč se oba nedohodneme na ceně, která bude účtovat zákazníkům, abychom z nich mohli vytěžit další zisky ? “

Druhý manažer souhlasí a čerpací stanice se společně rozhodnou zvýšit ceny ze 100 na 200 USD. Vzhledem k tomu, že neexistují žádné jiné možnosti, jsou spotřebitelé nuceni čerpat plyn za 200 USD.

Horizontální fixace ceny vs. Vertikální fixace ceny

Stanovení cen mezi konkurenty na trhu se nazývá horizontální stanovení cen, zatímco stanovení cen v celém dodavatelském řetězci se nazývá vertikální stanovení cen.

1. Horizontální stanovení ceny

Jedná se o dohodu konkurentů o stanovení minimální nebo maximální ceny jejich produktů. Například maloobchodní společnosti s elektronikou mohou společně stanovit cenu televizorů stanovením cenové prémie nebo slevy.

2. Vertikální stanovení ceny

Jedná se o dohodu členů v dodavatelském řetězci (výrobci, producenti, maloobchodníci) o stanovení minimální nebo maximální ceny. Například se výrobci mohou kolektivně dohodnout na stanovení minimální ceny pro další prodej.

Proč je stanovení ceny těžké prokázat?

Stanovení cen je často obtížné prokázat, protože takové dohody jsou uzavírány tajně. To je pro vlády velkým problémem. Diskuse o stanovení cen se obvykle odehrávají během soukromé schůzky nebo telefonního hovoru, aby se zabránilo papírové stopě. Dohody o stanovení cen jsou obvykle odhaleny důkazy zasvěcených osob nebo spotřebitelů. Jakmile je vyšetřování nezákonných praktik provedeno, může úřad pro hospodářskou soutěž:

  • Provádějte odposlechy
  • Prozkoumejte e-maily
  • Osoby obsažené v předvolání, které se považují za účastníky stanovení cen

Vyšetřovací pravomoc úřadu pro hospodářskou soutěž je podobná jako u jiných donucovacích orgánů. Podle kanadského úřadu pro hospodářskou soutěž, který byl jednou chycen a stíhán za stanovení cen, hrozí společnosti pokuty až do výše 25 milionů dolarů a uvěznění na dobu nejvýše čtrnácti let nebo obojí.

Příklad: Kanadský chlébový průmysl

V roce 2018 se společnosti Loblaws Companies Ltd., Walmart Canada Corp., Sobeys Inc., Metro Inc. a Giant Tiger Stores Ltd. mimo jiné přiznaly, že jsou zapojeny do schématu stanovení cen chleba. Firmy údajně souhlasily se zvýšením ceny chleba v letech 2001 a 2015 nejméně o 1,5 $.

Analytici často označují chléb za vůdce ztráty - chléb se obvykle prodává v supermarketech za cenu nižší, než je jeho cena, aby přilákal spotřebitele k nakupování v supermarketu a nakonec k nákupu zboží vytvářejícího zisk. Firmy společně pracovaly na zvýšení ceny chleba. Index spotřebitelských cen u chleba, rohlíků a housek mezi lety 2001 a 2015 vzrostl o 96%.

Vyšetřování začalo, když Loblaw veřejně přiznal své provinění. Loblaw nabídl dárkovou kartu v hodnotě 25 $ jako náhradu za účast na stanovení cen chleba. Společnost zachytila ​​několik pozitivních reakcí spotřebitelů, když buzz sociálních médií sdílel příchod jejich dárkové karty. Strategie dárkových karet pomohla posunout příběh ve prospěch Loblaw.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Vyjednávací síla dodavatelů Vyjednávací síla dodavatelů Vyjednávací síla dodavatelů, jedna ze sil v rámci analýzy odvětví Porter's Five Forces, je zrcadlovým obrazem vyjednávací síly
  • Překážky vstupu Překážky vstupu Překážky vstupu jsou překážky nebo překážky, které novým společnostem ztěžují vstup na daný trh. Mezi ně mohou patřit technologické výzvy, vládní předpisy, patenty, počáteční náklady nebo požadavky na vzdělání a licence.
  • Monopol Monopol Monopol je trh s jediným prodejcem (nazývaným monopolista), ale s mnoha kupujícími. Na rozdíl od prodejců na dokonale konkurenčním trhu monopolista vykonává podstatnou kontrolu nad tržní cenou komodity / produktu.
  • Cenový vůdce Cenový vůdce Cenový vůdce je společnost, která vykonává kontrolu při určování ceny zboží a služeb na trhu. Akce cenového vůdce ponechávají ostatním konkurentům jen málo nebo žádné jiné možnosti, než upravit jejich ceny tak, aby odpovídaly ceně stanovené cenovým vůdcem.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found