Nekrytá úroková parita (UIRP) - přehled, vzorec, předpoklady

Nekrytá úroková parita (UIRP) je finanční teorie, která předpokládá, že rozdíl v nominálních úrokových sazbách mezi dvěma zeměmi se rovná relativním změnám měnového kurzu ve stejném časovém období. Je to docela podobné ekonomické teorii zvané „Zákon jedné ceny (LOOP) Zákon jedné ceny (LOOP) Zákon jedné ceny (někdy označovaný jako LOOP) je ekonomická teorie, která uvádí, že cena stejného zboží v různé trhy musí být po zohlednění směny měn stejné. Zákon se v zásadě vztahuje na aktiva obchodovaná na finančních trzích. . “ Je to podobné v tom smyslu, že UIRP rovněž tvrdí, že cena stejné komodity, finanční zabezpečení atd. Kdekoli na světě by měla mít stejnou cenu, když se vezme v úvahu směnné kurzy, bez ohledu na její umístění ve světě.

Nekrytá úroková parita (UIRP)

Nekrytá parita úrokové sazby zajišťuje, že investor nezíská žádný nadměrný výnos relativními změnami nebo rozdíly v devizových kurzech. Činí tak za předpokladu, že v zemi s vyšší úrokovou sazbou dojde k oslabení hodnoty v domácí měně ve srovnání s hodnotou v cizí měně s nižší úrokovou sazbou.

souhrn

  • Nekrytá úroková parita (UIRP) je finanční teorie, která předpokládá, že rozdíl v nominálních úrokových sazbách mezi dvěma zeměmi se rovná relativním změnám směnného kurzu ve stejném časovém období.
  • Bez parity úrokových sazeb by bylo pro banky a investory velmi snadné využívat rozdíly v měnových kurzech a dosahovat zisků.
  • UIRP funguje na základě předpokladu, že v zemi s vyšší úrokovou sazbou dojde k oslabení hodnoty v domácí měně ve srovnání s hodnotou v cizí měně s nižší úrokovou sazbou.

Vzorec pro nekrytou úrokovou paritu (UIRP)

Vzorec UIRP

Kde:

  • Et[Ebod(t + k)] je očekávaná hodnota spotového směnného kurzu
  • Ebod(t + k), k období od nynějška. Žádná arbitráž nediktuje, že se to musí rovnat forwardovému směnnému kurzu v čase t
  • k je počet období v budoucnosti od času t
  • Ebod(t) je aktuální spotový směnný kurz
  • iDomácí je úroková sazba v příslušné zemi / měně
  • iZahraniční, cizí je úroková sazba v jiné uvažované zemi / měně. V rovnici výše nekryté úrokové parity je forwardový směnný kurz budoucím směnným kurzem. Jsou k dispozici u bank a devizových obchodníků.

Předpoklady UIRP

  • Kapitálová mobilita na Market: Nekrytá úroková parita předpokládá dokonalou kapitálovou mobilitu na trhu.
  • Stav bez arbitráže: UIRP sleduje podmínku bez arbitráže v rovnici UIRP. Pokud je podmínka porušena, existuje bezrizikový výnos a otevírá se příležitost k bezrizikovému zisku.

Omezení UIRP

  • Očekávaná míra amortizace: Empirické důkazy docházejí k závěru, že očekávaná míra amortizace, která hraje zásadní roli v nekryté úrokové paritě, je často menší než rozdíl, který je třeba upravit. Takové omezení často brání efektivnímu fungování rovnice parity nekryté úrokové sazby.

Praktický příklad

Předpokládejme nominální úrokovou sazbu Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. v USA je 6% ročně a nominální úroková sazba v Indii je 14% ročně. Jelikož je nominální úroková sazba v Indii vyšší, bude investor vnímat jako výhodné půjčit si v USD a investovat je do INR a poté převést výnosy z investic na USD, aby z rozdílu vydělal.

Řekněme například, že investor si půjčí 1 800 USD a převede jej na INR při spotovém kurzu 70 INR / USD. Proto by po roce musel splatit 1 860 USD. Investuje tedy 126 000 INR tempem 14% ročně. Do konce roku tedy obdrží 143 640 INR.

Nyní, když se pokusí převést výnosy z investic zpět na USD, vstoupí do hry podmínka parity nekryté úrokové sazby a nominální úrokový rozdíl vzroste, aby se tento rozdíl odstranil. Investor pak nebude na tom ani lépe, ani hůře a nebude mít žádný zisk, protože rozdíl v úrokových sazbách bude upraven podle podmínky UIRP bez arbitráže.

Krytá úroková parita vs. nekrytá úroková parita

1. Budoucí sazby

Parita kryté úrokové sazby zahrnuje při hodnocení směnných kurzů použití budoucích sazeb nebo forwardových sazeb, což také činí potenciální zajištění. Zajištění Zajištění je finanční strategie, kterou by investoři měli chápat a používat z důvodu výhod, které nabízí. Jako investice chrání finance jednotlivce před vystavením rizikové situaci, která může vést ke ztrátě hodnoty. možný. Nekrytá úroková parita však bere v úvahu očekávané sazby, což v zásadě znamená předpovídání budoucích úrokových sazeb. Zahrnuje tedy použití odhadu očekávané budoucí sazby, nikoli skutečné forwardové sazby.

2. Rozdíl ve směnných kurzech

Podle kryté parity úrokových sazeb se rozdíl mezi úrokovými sazbami upravuje v forwardové diskont / prémie. Pokud si investoři půjčují z měny s nižší úrokovou sazbou a investují do měny s vyšší úrokovou sazbou, jsou následně ve výhodě prostřednictvím forwardového krytí. Přední kryt eliminuje veškerá rizika spojená s jejich investicí.

Nekrytý úrok pro paritu však upravuje rozdíl mezi úrokovými sazbami tak, že se rozdíl vyrovná s očekávanou mírou odpisu v domácí měně. Je to proto, že v podmínkách nekryté úrokové parity nemají investoři prospěch ze žádného forwardového krytí.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Výpočet rozpětí směnných kurzů Výpočet rozpětí směnných kurzů Směnný kurz směnného kurzu (nebo rozpětí poptávky / poptávky) se týká rozdílu v nabídkové a poptávkové ceně pro daný měnový pár. Nabídková cena se vztahuje k maximální částce, kterou je devizový obchodník ochoten zaplatit za nákup určité měny, a nabídková cena je minimální cena, kterou je měnový obchodník ochotný za měnu přijmout.
  • FX Carry Trade FX Carry Trade FX carry trade, známý také jako měnový carry trade, je finanční strategie, při níž se měna s vyšší úrokovou sazbou používá k financování obchodu s
  • Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Arbitráž je prováděna postupnou výměnou jedné měny za jinou, pokud se vyskytnou nesrovnalosti v kótovaných cenách
  • Druhy trhů Druhy trhů - obchodníci, makléři, burzy Trhy zahrnují makléře, obchodníky a burzovní trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found