Asymetrické informace - definice, problém morálního rizika, finanční dopady

Asymetrické informace jsou, jak tento termín naznačuje, nerovné, nepřiměřené nebo pokřivené. Obvykle se používá v souvislosti s nějakým typem obchodní dohody Obchodní dohoda Obchodní dohoda se týká vzájemné dohody nebo komunikace mezi dvěma nebo více stranami, které chtějí podnikat. Dohoda se obvykle provádí mezi prodejcem a kupujícím za účelem výměny hodnotných položek, jako jsou zboží, služby, informace a peníze. nebo finanční ujednání, kdy jedna strana disponuje více nebo podrobnějšími informacemi než druhá strana.

Asymetrická informace

Problém s asymetrickými informacemi začíná dříve, než dojde k jakékoli transakci. Jedna strana obvykle před vstupem do transakce vlastní více informací než druhá, často s úmyslem získat lepší nabídku, než je splatná. Zvažte například prodej ojetého vozu. Jednotlivec nebo prodejce prodávající auto obvykle ví o vozidle víc, než předá kupujícímu.

Problematika morálního hazardu

Jeden příklad asymetrických informací v širším ekonomickém smyslu souvisí s morálním hazardem. Morální hazard Morální hazard se týká situace, která nastává, když má jedinec šanci využít výhody obchodu nebo situace s vědomím, že všechna rizika a. Podle definice je morální hazard v zásadě založen na asymetrických informacích. V situaci morálního hazardu strana, která uzavírá ujednání nějakého typu (často zahrnující pojištění Komerční pojišťovací makléř Komerční pojišťovací makléř je osoba pověřená jednáním jako prostředník mezi poskytovateli pojištění a zákazníky. Existence komerčních pojišťovacích makléřů jde dlouhá cesta k zabránění tomu, aby se zákazníci ztratili v moři důvěryhodných a bezohledných poskytovatelů pojištění.) ví, že jejich činy budou kryty druhou stranou. Nemusí se tedy nutně zajímat o to, jak riskantní je situace, nebo jsou povzbuzováni, aby riskovali pouze tím, že vědí, že neutrpí žádné potenciální následky.

Asymetrické informace ve finančním světě

Příklady asymetrických informací jsou všude. Ve finančním světě zvažte situaci, kdy půjčující instituce Top Banks v USA Podle americké Federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA od února 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou země je Federální rezervní systém Bank, která vznikla po přijetí zákona o Federálních rezervách v roce 1913, uzavírá dohodu s dlužníkem. Věřitel stanoví podmínky a dohody, které musí dlužník uzavřít, a obvykle se provádí ověření spolehlivosti.

Dlužník však nemusí přesně vysvětlit, na co si peníze vypůjčuje, a může je použít způsobem, který zahrnuje míru rizika, která - pokud by věřitel o tom věděl - by pravděpodobně vedla věřitele k tomu, aby půjčku odmítl. Věřitel může skončit s půjčkou, která není splacena včas nebo není splacena vůbec. Taková situace může mít dalekosáhlé důsledky, pokud je ztráta tak velká, že věřitel je nucen účtovat vyšší úrokové sazby jiným dlužníkům, aby tuto ztrátu vyrovnal.

Ideální situací pro jakoukoli dohodu nebo dohodu je jedna ze zcela symetrických informací, kdy každá strana má stejné informace a obě strany mají všechny informace relevantní pro danou transakci. Tímto způsobem mohou obě strany uzavřít dohodu s důvěrou a vytěžit z ní to, co očekávají.

Asymetrické informace existují prakticky všude, takže je téměř nemožné dosáhnout bezchybných obchodních dohod a transakcí. V nejlepších případech způsobují asymetrické informace určité překážky, ale obě strany zůstávají relativně nepoškozené. V nejhorším případě mohou asymetrické informace způsobit jedné straně vážné finanční potíže a vést k porušeným dohodám a neúspěšným dohodám.

Informační asymetrie mimo ekonomiku

Asymetrické informace existují i ​​mimo ekonomiku. Neproporcionální informace mohou existovat ve všech aspektech života, ale jedním společným místem, kde je lze najít, jsou mezinárodní vztahy a politika.

Vedoucí představitelé zemí se soustavně scházejí, aby uzavírali obchodní dohody a vytvářeli spojenectví. Asymetrické informace v takových situacích mohou vést k nespravedlivému prospěchu pro jeden národ před druhým. V extrémních případech může nakonec propuknout válka kvůli asymetrickým znalostem jedné či druhé strany. A v takových případech je vítězná strana nebo strana, která získá právo diktovat podmínky kapitulace, stranou, která obsahuje více informací nebo lepší informace o svých vlastních jednotkách a strategiích opačné strany.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení asymetrických informací. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Due Diligence Due Diligence Due diligence je proces ověřování, vyšetřování nebo auditu potenciálního obchodu nebo investiční příležitosti k potvrzení všech relevantních skutečností a finančních informací a k ověření všeho, co bylo vzneseno během procesu fúzí a akvizic nebo investičního procesu. Před uzavřením obchodu je dokončena náležitá péče.
  • Teorie mozaiky Teorie mozaiky Teorie mozaiky je přístup k analýze finančního zabezpečení, který zahrnuje analýzu různých zdrojů, včetně veřejných a neveřejných materiálních a nehmotných informací, za účelem stanovení základní hodnoty cenného papíru. Teorie poskytuje více komplexní a pečlivý přístup k oceňování finančních cenných papírů
  • Veřejné registrace společností Veřejné registrace společností Veřejné registrace společností jsou důležitým zdrojem dat a informací pro finanční analytiky. Vědět, kde tyto informace najít, je zásadním prvním krokem při provádění finanční analýzy a finančního modelování. Tato příručka nastiňuje nejběžnější zdroje podání veřejných společností.
  • Kvalitativní charakteristiky účetních informací Kvalitativní charakteristiky účetních informací Požadavek na účetní informace ze strany investorů, věřitelů, věřitelů atd. Vytváří základní kvalitativní charakteristiky, které jsou v účetních informacích žádoucí. Existuje šest kvalitativních charakteristik účetních informací. Dvě ze šesti kvalitativních charakteristik jsou zásadní (musíte mít)

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found