Duopoly - přehled, příklady a typy oligopolů

Duopol je druh oligopolu Oligopoly Termín „oligopol“ označuje odvětví, kde působí pouze malý počet firem. V oligopolu nemá žádná firma velké tržní síly. Žádná jednotlivá firma tedy není schopna zvýšit své ceny nad cenu, kterou charakterizují dvě primární korporace působící na trhu nebo v odvětví, které vyrábějí stejné nebo podobné zboží a služby. Klíčovými složkami duopolu je to, jak se firmy vzájemně ovlivňují a jak se navzájem ovlivňují.

Duopol

V duopolu ovládají dvě společnosti prakticky celý trh zboží a služeb, které vyrábějí a prodávají. Zatímco jiné společnosti mohou působit ve stejném prostoru, rozhodujícím rysem duopolu je skutečnost, že pouze dvě společnosti jsou považovány za hlavní hráče. Tyto dvě firmy - a jejich vzájemné interakce - utvářejí trh, na kterém působí.

Druhy duopolů

Existují dva primární typy duopolů: Cournot Duopoly (pojmenovaný podle Antoina Cournota) a Bertrandův duopol (pojmenovaný po Josephu Bertrandovi).

1. Cournot Duopoly

Antoine Cournot byl francouzský matematik a filozof. Na počátku 80. let 18. století Cournot použil své chápání matematiky k formulování a publikování významného modelu toho, jak vypadají oligopoly. Model, známý jako model Cournot Duopoly (nebo model Cournot), váží na množství vyrobeného zboží a služeb a uvádí, že právě on utváří konkurenci mezi těmito dvěma společnostmi v duopolu. V Cournotově modelu se klíčoví hráči v duopolu dohodli, že trh v podstatě rozdělí na polovinu a sdílí jej.

Cournotův model spekuluje, že v duopolu získává každá společnost cenové hodnoty Cena Podlahy a stropy Cenové stropy a stropy cen jsou vládními minimálními a maximálními cenami za určité zboží nebo služby. To se obvykle provádí za účelem ochrany kupujících a dodavatelů nebo správy omezených zdrojů v obtížných ekonomických dobách. o zboží a službách na základě množství nebo dostupnosti zboží a služeb. Obě společnosti udržují reakční vztah, pokud jde o tržní ceny, kde se každá společnost mění a upravuje svoji produkci, končící dosažením rovnováhy v podobě stejných polovin trhu pro každou firmu.

2. Bertrandův duopol

Joseph Bertrand, působící přibližně ve stejném období jako Cournot, byl francouzský matematik a ekonom. Bertrand se stal dobře známým po zveřejnění řady recenzí o matematických a ekonomických článcích, které napsali profesionální kolegové a kolegové jako Leon Walras a Antoine Cournot.

Bertrandova kritika Cournotova modelu duopolů je nakonec to, co vedlo k prohloubení teorie oligopolů i teorie her Hra s nulovým součtem (a bez nulového součtu) Hra s nulovým součtem je situace, kdy ztráty způsobené hráčem při transakci vedou k rovnému zvýšení zisků soupeřícího hráče. Je pojmenován tímto způsobem, protože čistý efekt po ziscích a ztrátách na obou stranách se rovná nule. , což vedlo zejména k formování jeho vlastní teorie nebo modelu duopolů, Bertrandova modelu.

Primární rozdíl mezi Cournotovým modelem a Bertrandovým modelem je v tom, že zatímco Cournot věřil produkci Množství bude pohánět konkurenci mezi těmito dvěma společnostmi, Bertrand věřil, že konkurence bude vždy poháněna cena.

Bertrandova teorie duopolu zjistila, že spotřebitelé, když mají na výběr mezi stejným nebo podobným zbožím a službami, se rozhodnou pro společnost, která poskytuje nejlepší cenu. To by zahájilo cenovou válku, kdy obě společnosti ceny snížily, což by vedlo k nevyhnutelné ztrátě zisků.

Význam duopolu

Duopoly jsou významné, protože nutí každou společnost, aby zvážila, jak její akce ovlivní jejího konkurenta, tedy, jak bude konkurenční firma reagovat. Ovlivňuje to, jak každá společnost funguje, jak vyrábí své zboží a jak inzeruje své služby, a nakonec může změnit, co a jak se zboží a služby nabízejí a ceny. Když tyto dvě firmy soutěží o cenu - v Bertrand Duopoly - ceny mají tendenci klesat k výrobním nákladům nebo pod ně. Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, se v manažerském účetnictví používají jako odkazuje na plán nebo prohlášení, které ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během určitého časového období. , čímž vymažete jakoukoli šanci na zisk.

Z tohoto důvodu považuje většina duopolistických firem za ziskové a obecně nezbytné souhlasit s vytvořením jakéhokoli monopolu, který stanoví ceny, které oběma společnostem umožní zaujmout polovinu tržního prostoru, a tedy polovinu tržního zisku. Jedná se však o obtížnou taktiku, pokud bude provedena nesprávně, protože zákon Sherman a další protimonopolní zákony ve Spojených státech činí tajnou dohodu nezákonnou.

Duopoly, když fungují a soutěží na základě množství produkce místo ceny, mají tendenci fungovat lépe, vyhýbají se jakémukoli potenciálu pro právní problémy a umožňují každé firmě podílet se na zisku, dosahovat ceny a provozovat homeostázu na svém duopolistickém trhu.

Zjistit více

Doufáme, že se vám líbilo číst finanční vysvětlení duopolů. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Následující finanční zdroje vám pomohou při dalším finančním vzdělávání:

  • Překážky vstupu Překážky vstupu Překážky vstupu jsou překážky nebo překážky, které novým společnostem ztěžují vstup na daný trh. Mezi ně mohou patřit technologické výzvy, vládní předpisy, patenty, počáteční náklady nebo požadavky na vzdělání a licence.
  • Přirozený monopol Přirozený monopol Přirozený monopol je trh, kde jediný prodejce může zajistit produkci kvůli své velikosti. Přirozený monopolista může produkovat celou produkci pro trh za cenu nižší, než by byla, kdyby na trhu působilo více firem. Přirozený monopol nastává, když má firma ve svém výrobním procesu rozsáhlé úspory z rozsahu.
  • Cenový vůdce Cenový vůdce Cenový vůdce je společnost, která vykonává kontrolu při určování ceny zboží a služeb na trhu. Akce cenového vůdce ponechávají ostatním konkurentům jen málo nebo žádné jiné možnosti, než upravit jejich ceny tak, aby odpovídaly ceně stanovené cenovým vůdcem.
  • Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found