Komodity - přehled, typy, způsob obchodování s nimi

Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. . Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země. Mezi hlavní komodity patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. V zásadě se jedná o suroviny, které velké výrobní společnosti potřebují k podnikání.

Komodity

Předpokládá se, že komodity stejného typu lze zaměňovat, pokud jsou ve stejné kvalitě. Například společnost, která vyrábí čokolády, může nakupovat kakao vyrobené v Ghaně nebo v Kamerunu, které stále vyrábí čokolády stejné kvality.

Druhy komodit

1. Zemědělské

Zemědělské komodity jsou takové, jako je káva, kukuřice - důležitý zdroj potravy pro hospodářská zvířata a lidi, cukr, sójové boby - jejichž olej se používá k výrobě krekrů, chleba, koláčů a cukrovinek a pšenice - jedna z nejdůležitějších potravinářských plodin v svět.

2. Energie

Mezi energetické komodity patří ropa používaná při přepravě a výrobě plastů, zemní plyn používaný k výrobě elektřiny a benzín, který pohání lehká nákladní vozidla a osobní automobily.

3. Kovy

Kovy přicházejí ve zlatě, které se používá při výrobě šperků, stříbro, které se také používá ke šperkům a má také mnoho průmyslových využití, a měď, nejrozšířenější forma elektrického vedení.

Jak se obchoduje s komoditami?

Většina komodit se obchoduje na jejich vlastních burzách, mezi které patří New York Mercantile Exchange (NYMEX) New York Mercantile Exchange (NYMEX) New York Mercantile Exchange (NYMEX) je komoditní futures burza se sídlem na Manhattanu v New Yorku. Patří jí CME Group, jedna z největších, Chicago Mercantile Exchange, Chicago Board of Options Exchange (CBOE), Kansas City Board of Trade, Minneapolis Grain Exchange a Chicago Board of Trade (CBOT).

Investoři se mohou rozhodnout pro nepřímou expozici prostřednictvím akcií, fondů obchodovaných na burze Burzovní obchodovaný fond (ETF) Burzovní obchodovaný fond (ETF) je populární investiční nástroj, kde mohou být portfolia flexibilnější a diverzifikovanější v celé řadě všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF. a podílové fondy.

Diferencované produkty

S komoditami a diferencovanými produkty se obchoduje na komoditních trzích, liší se však několika způsoby, jak je uvedeno níže.

Komodity jsou zaměnitelné a každý druh je stejný bez ohledu na jejich zdroj. To znamená, že ropa od jednoho producenta je stejná ropa od jiného producenta. Zboží lze kombinovat, aniž by to ovlivnilo kvalitu zboží.

Diferencované produktyna druhé straně jsou jedinečné produkty nebo produkty, které se nepodobají obecné verzi produktů. Například běžný benzín má stejné ceny ve všech ropných společnostech. Pokud však vyrábějí vysokooktanový benzín, produkt se stává lepším, než jaký prodávají konkurenti.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Obchodování s CFD Obchodování s CFD Obchodování s CFD (Contracts for Difference) je stále oblíbenější u zkušených investorů, ale může si ho vyzkoušet kdokoli. Většina online obchodních platforem nabízí svým zákazníkům smlouvy o možnostech rozdílového obchodování. Je to potenciálně vysoce riziková strategie, ale pokud pochopíte, jak obchodování CFD funguje,
  • Průvodce po tajemství obchodování s komoditami Průvodce po tajemství obchodování s komoditami Úspěšní obchodníci s komoditami znají tajemství obchodování s komoditami a rozlišují mezi obchodováním na různých typech finančních trhů. Obchodování s komoditami se liší od obchodování s akciemi.
  • Možnosti: Výplaty a výběry Možnosti: Výběry a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která držiteli dává právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Spekulace Spekulace Spekulace je nákup aktiva nebo finančního nástroje s nadějí, že se v budoucnu zvýší cena aktiva nebo finančního nástroje.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found