Podíl na trhu - přehled, dopad, jak zvýšit

Podíl na trhu označuje část nebo procento trhu vydělané společností nebo organizací. Jinými slovy, tržní podíl společnosti je její celkový prodej Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost získala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. ve vztahu k celkovým prodejům v odvětví, ve kterém působí.

Podíl na trhu

Řekněme například, že nákupní aktivita spotřebitelů jako celku je 100 tub zubní pasty a určitý výrobce zubních past prodává 60 tub. Znamená to, že společnost má 60% podíl na trhu. Výpočet podílu na trhu bere v úvahu celkový prodej společnosti za určité časové období a celkový prodej odvětví, ve kterém v daném období působí.

Rychlé shrnutí

  • Podíl na trhu označuje část nebo procento trhu vydělané společností nebo organizací. Jinými slovy, podíl společnosti na trhu je její celkový prodej ve vztahu k celkovému tržnímu prodeji odvětví, ve kterém působí.
  • Výpočet podílu na trhu bere v úvahu celkový prodej společnosti za určité časové období a celkový prodej odvětví, ve kterém společnost v daném období působí.
  • Například nákupní aktivita spotřebitelů jako celku je 100 tub zubní pasty a určitý výrobce zubních past prodává 60 tub. Znamená to, že společnost má 60% podíl na trhu.

Vzorec pro podíl na trhu

Podíl na trhu se počítá takto:

Podíl na trhu - vzorec

Dopad podílu na trhu

1. Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost potýká, když zvyšuje svoji úroveň produkce. Výhoda vzniká v důsledku inverzního vztahu mezi fixními náklady na jednotku a vyrobeným množstvím. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce

Zvýšení podílu společnosti na trhu může společnosti umožnit operovat ve větším měřítku a zvýšit ziskovost. Pomáhá také společnosti vyvinout nákladovou výhodu ve srovnání s konkurencí.

2. Zvýšený prodej

Zvýšení podílu na trhu také pomáhá zvýšit celkový prodej společnosti. Když si spotřebitelé všimnou věrnosti značce většiny svých vrstevníků, zbývající spotřebitelé jsou také vedeni k nákupu tohoto produktu.

3. Zvýšená zákaznická základna

Zvýšení podílu na trhu také pomáhá společnosti rozšířit svou zákaznickou základnu. Pokud je většina spotřebitelské základny loajální k jedné značce nebo produktu, může následovat i zbytek.

4. Reputace

Zvýšení podílu na trhu pomáhá zlepšit pověst společnosti. Dobrá pověst zase pomáhá zvýšit prodej a rozšířit zákaznickou základnu.

5. Dominantní postavení v tomto odvětví

Se zvyšováním podílu na trhu zvyšuje společnost svoji dominanci nad průmyslovým odvětvím, ve kterém působí.

6. Zvýšená vyjednávací síla

S nárůstem podílu na trhu začíná společnost dominovat průmyslovému odvětví. Se zvýšenou dominancí v tomto odvětví může společnost vykonávat určité pravomoci, například větší vyjednávací sílu. Společnost začíná mít navrch a může vyjednávat ve svůj prospěch s dodavateli a členy distribučního kanálu.

Jak zvýšit podíl na trhu?

1. Inovace

Inovace je vynikající metoda zvyšování podílu na trhu. Inovace mohou mít podobu inovace produktů, inovace výrobních metod nebo jednoduše uvedení nové technologie na trh, kterou konkurence ještě nenabízí. Díky inovacím může společnost získat náskok před svými konkurenty a ovládnout toto odvětví.

2. Snižování cen

Společnost může také rozšířit svůj podíl na trhu snížením cen. Snížení cen přiláká více zákazníků a pomůže rozšířit zákaznickou základnu a zvýšit prodej, a tím zvýšit tržní podíl společnosti.

3. Posílení vztahů se zákazníky

Posílením jejich stávajících vztahů se zákazníky Lepení zákazníků Lepení zákazníků je proces, jehož prostřednictvím se společnost nebo organizace spojuje se svými zákazníky. Cílem vazby na zákazníka je vyvinout společnosti chránící svůj stávající trh a zajistit, aby nedošlo ke ztrátě stávající zákaznické základny kvůli vysoké konkurenci. To také zvyšuje spokojenost zákazníků, což zase pomáhá zvyšovat zákaznickou základnu ústním podáním.

4. Reklama

Reklama je nákladný, ale účinný způsob, jak zvýšit podíl na trhu. Se silnou bezohlednou konkurencí na trhu je reklama vynikajícím způsobem, jak získat převahu nad konkurencí.

5. Zvýšená kvalita

Kromě ceny si zákazníci stále více uvědomují i ​​kvalitu produktu. Zajištěním vyšších standardů kvality může společnost zvýšit svůj podíl na trhu.

6. Akvizice

Získání konkurenta je jistá metoda k získání dominance nad průmyslovým odvětvím. Získáním konkurenta společnost nejen získá přístup k nové zákaznické základně, ale také sníží konkurenci a pomůže vytvořit dominanci nad průmyslem a zvýšit podíl na trhu.

Ilustrativní příklady

  • Apple Inc.: Apple je vynikajícím příkladem podnikání v reálném životě, které má velký absolutní podíl na trhu a dominuje odvětví, ve kterém působí. V odvětví smartphonů je jedním z lídrů na trhu a bojuje s velmi silnými konkurenty, jako jsou Samsung a Huawei. Na většině trhů, na kterých Apple působí, má americká společnost v průměru 70% podíl na trhu.
  • Colgate: Colgate je dalším vynikajícím příkladem společnosti, která má velký absolutní podíl na trhu. V odvětví zubních past tvoří Colgate více než 80% veškerého prodeje zubních past.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Prostřednictvím kurzů, školení a cvičení finančního modelování se každý na světě může stát skvělým analytikem.

K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Průměrný příjem na uživatele (ARPU) Průměrný příjem na uživatele (ARPU) Průměrný příjem na uživatele (ARPU), známý také jako průměrný příjem na jednotku, je metrika mimo GAAP běžně používaná společnostmi zabývajícími se digitálními médii, společnostmi sociálních médií a telekomunikačními společnostmi vyhodnotit jejich schopnosti generovat příjmy na úrovni jednotlivých zákazníků.
  • Model konkurenčních sil Model konkurenčních sil Model konkurenčních sil je důležitým nástrojem používaným ve strategické analýze k analýze konkurenceschopnosti v průmyslu. Tento model je běžnější
  • Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud
  • Virový koeficient Virový koeficient Virový koeficient je metrika, která určuje počet nových uživatelů generovaných doporučeními od stávajících zákazníků. Metrika je pouze odhadem víry společnosti, což je termín používaný k popisu exponenciálního cyklu doporučení.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found