Dluhopisy investičního stupně - přehled, výchozí sazby, příklad

Dluhopis investičního stupně je klasifikace dluhopisů používaná k označení dluhopisů, které nesou relativně nízké úvěrové riziko. Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke kterému může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, v zásadě ve srovnání s jinými dluhopisy. Ratingy dluhopisů poskytují tři hlavní ratingové agentury (Standard & Poor’s, Moody’s a Fitch). Každá ratingová agentura stanoví minimální hodnocení dluhopisů, aby mohla být klasifikována jako investiční stupeň:

  • Standard & Poor’s označuje dluhopisy s ratingem BBB nebo vyšším jako investiční stupeň.
  • Moody’s označuje dluhopisy s hodnocením Baa3 nebo vyšším jako investiční stupeň.
  • Fitch označuje dluhopisy s ratingem BBB nebo vyšším jako investiční stupeň.

Dluhopisy investičního stupně

Stručné shrnutí:

  • Dluhopis investičního stupně je klasifikace dluhopisů používaná k označení dluhopisů, které ve srovnání s jinými dluhopisy nesou relativně nízké kreditní riziko.
  • Dluhopisy investičního stupně historicky vykazovaly nízkou míru selhání (nízké kreditní riziko).
  • Výnosy dluhopisů investičního stupně jsou nižší než výnosy dluhopisů neinvestičního stupně.

Porozumění dluhopisům na investiční úrovni

Pochopení úvěrových hodnocení je nesmírně důležité, protože zprostředkovávají informace týkající se úvěrového rizika dluhopisu. Jinými slovy, úvěrový rating uvalený na dluhopis označuje pravděpodobnost selhání dluhopisu. Z úvěrových hodnocení mohou mít dluhopisy investiční nebo neinvestiční stupeň. Například hodnocení dluhopisů Standard & Poor’s (S&P) S&P - Standard and Poor's Standard and Poor's (S&P) je lídrem na trhu v oblasti poskytování analýz finančního trhu, zejména v oblasti poskytování benchmarku a investovatelnosti, jsou uvedeny níže:

Hodnocení dluhopisů S&P

Úvěrové riziko dluhopisů s investičním stupněm se tedy pohybuje od nejnižší úrovně úvěrového rizika po mírné úvěrové riziko - dluhopisy investičního stupně obecně splní platební závazky. Dluhopisy, které nemají investiční stupeň, se nazývají junk dluhopisy Junk Bonds Junk Bonds, také známé jako dluhopisy s vysokým výnosem, jsou dluhopisy, které jsou ratingovými agenturami hodnoceny pod investičním stupněm (viz obrázek níže). Nevyžádané dluhopisy nesou vyšší riziko selhání než jiné dluhopisy, ale platí vyšší výnosy, aby byly atraktivní pro investory. , dluhopisy s vysokým výnosem nebo dluhopisy neinvestičního stupně.

Výchozí sazby pro globální podnikové dluhopisy

V roční výroční studii globálního korporátního selhání a přechodu na rating společnosti S&P Global z roku 2018 najdete informace o globálních sazbách selhání určitých ratingů dluhopisů.

Historicky jsou dluhopisy investičního stupně svědkem nízké míry selhání ve srovnání s dluhopisy neinvestičního stupně. Například společnost S&P Global uvedla, že nejvyšší roční míra selhání pro dluhopisy AAA, AA, A a BBB (dluhopisy investičního stupně) byly 0%, 0,38%, 0,39% a 1,02%. Lze jej porovnat s maximální roční mírou defaultu pro dluhopisy s ratingem BB, B a CCC / C (dluhopisy s neinvestičním stupněm) 4,22%, 13,84% a 49,28%. Institucionální investoři proto obecně dodržují politiku omezování investic do dluhopisů pouze na dluhopisy investičního stupně kvůli jejich historicky nízké míře selhání.

Příklad dluhopisů na investiční úrovni

Investor se snaží investovat do fondu s pohyblivou sazbou. Jeho kritériem je, že dluhopisy fondu musí většinou (> 50%) sestávat z dluhopisů investičního stupně. Fond sleduje ratingový systém S&P a vykazuje následující kreditní alokaci fondu:

Ukázka přidělení kreditu

Vyhovuje fond s pohyblivou sazbou kritériím, že se skládá z většinových dluhopisů investičního stupně?

V systému hodnocení úvěrů společností S&P jsou dluhopisy, které mají rating BBB nebo vyšší, považovány za investiční stupeň. Výše uvedený fond s pohyblivou úrokovou sazbou tedy vykazuje 62% svého fondu investovaného do dluhopisů s investičním stupněm. Fond s pohyblivou úrokovou sazbou proto splňuje investorovo kritérium.

Dopady ratingu na výnosy dluhopisů

Čím je dluhopis vyšší, tím nižší je výtěžek dluhopisu. Výnos dluhopisu se týká výnosu realizovaného z dluhopisu. Dluhopisy investičního stupně jako takové budou vždy poskytovat nižší výnos než dluhopisy neinvestičního stupně. Je to způsobeno tím, že investoři požadují vyšší výnos, aby kompenzovali vyšší kreditní riziko při držení dluhopisů neinvestičního stupně.

Například investor může požadovat výnos 3% u 10letého dluhopisu s hodnocením AAA (investiční stupeň) kvůli extrémně nízkému úvěrovému riziku, ale požadovat výnos 7% u 10letého dluhopisu s hodnocením B (ne investičního stupně) kvůli vyššímu implikovanému úvěrovému riziku spojenému s dluhopisem.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Hodnocení dluhopisů Hodnocení dluhopisů Hodnocení dluhopisů jsou vyjádřením bonity podnikových nebo státních dluhopisů. Ratingy zveřejňují ratingové agentury a poskytují hodnocení finanční síly a schopnosti emitenta dluhopisů splácet jistinu a úroky dluhopisu podle smlouvy.
  • Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka při splácení půjčky a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice.
  • Ratingová agentura Ratingová agentura Ratingová agentura je společnost, která hodnotí finanční sílu společností a vládních subjektů, zejména jejich schopnost plnit jistinu a
  • Výnos do splatnosti Výnos do splatnosti (YTM) Výnos do splatnosti (YTM) - jinak označovaný jako splacení nebo účetní výnos - je spekulativní míra návratnosti nebo úroková sazba cenného papíru s pevnou sazbou, jako je obligace. YTM je založen na víře nebo porozumění, že investor koupí cenný papír za aktuální tržní cenu a drží jej, dokud cenný papír nedospěje

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found