Tržní přidaná hodnota (MVA) - přehled, vzorec, výhody

Tržní přidaná hodnota (MVA) je množství bohatství, které je společnost schopna vytvořit pro své akcionáře od svého založení. Jednoduše řečeno, je to rozdíl mezi aktuální tržní hodnotou akcií společnosti a počátečním kapitálem, který do společnosti investovali jak držitelé dluhopisů, tak akcionáři.

Tržní přidaná hodnota

Koncept tržní přidané hodnoty je docela podobný konceptu ekonomické přidané hodnoty (EVA) Ekonomická přidaná hodnota (EVA) Ekonomická přidaná hodnota (EVA) ukazuje, že ke skutečné tvorbě hodnoty dochází, když projekty dosahují návratnosti vyšší než jejich náklady na kapitál a toto se zvyšuje hodnota pro akcionáře. Technika reziduálního příjmu, která slouží jako indikátor ziskovosti za předpokladu, že ke skutečné ziskovosti dochází, když je bohatství. Následující článek vysvětluje rozdíl mezi těmito dvěma a zároveň zdůrazňuje význam výpočtu přidané hodnoty na trhu.

Ekonomická přidaná hodnota vs. tržní přidaná hodnota

První věc, kterou je třeba mít na paměti, je, že investoři a věřitelé používají ke stanovení hodnoty společnosti různé techniky. To je zvláště důležité pro ty, kteří chtějí investovat do konkrétní organizace. Ocenění se také používají k určení, zda je daná společnost dobrým úvěrovým rizikem. Kreditní riziko Kreditní riziko je riziko ztráty, ke které může dojít v důsledku nedodržení podmínek jakékoli finanční smlouvy kteroukoli stranou, zejména.

Investoři používají ke stanovení hodnoty společnosti dvě hlavní techniky, a to:

1. Ekonomická přidaná hodnota (EVA)

Ekonomická přidaná hodnota (EVA) vynalezená společností Stern Stewart & Co. měří skutečné zisky generované společností. V zásadě se používá k určení, jak zisková se organizace v daném časovém období stala.

To znamená, že EVA se počítá odečtením produktu počátečního kapitálu společnosti a procentní náklady na kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou minimální míra návratnosti, kterou musí podnik vydělat před vytvořením hodnoty. Než může podnik dosáhnout zisku, musí přinejmenším generovat dostatečný příjem k pokrytí nákladů na financování svého provozu. ze svého čistého zisku po zdanění. Abychom to ilustrovali, zvažte následující příklad:

Společnost ABC vygenerovala v roce 2018 čistý zisk po zdanění ve výši 200 000 USD. Výše ​​kapitálu, který společnost investovala, činila 2 miliony USD při průměrné ceně kapitálu 8,5%. Výpočet EVA ABC:

$200,000 – ($2,000,000 * 8.5%) = $30,000

Z částky 30 000 USD vyplývá, že společnost ABC vytvořila dostatečné zisky na pokrytí svých počátečních nákladů na podnikání.

2. Tržní přidaná hodnota (MVA)

Tržní přidaná hodnota je na druhé straně pouze rozdílem mezi současnou hodnotou společnosti na trhu a počátečními příspěvky jejích investorů.

Na rozdíl od toho, co mnozí předpokládají, MVA není ukazatelem výkonu. Místo toho se jedná o metriku používanou k měření bohatství. V zásadě se používá k přesnému určení, jakou velkou hodnotu společnost v průběhu času nashromáždila.

Pokud si společnost vede dobře, znamená to, že si ponechává zisk. Příjmy zvyšují účetní hodnotu Účetní hodnota Účetní hodnota je hodnota vlastního kapitálu společnosti uvedená v její účetní závěrce. Na hodnotu účetní hodnoty se obvykle pohlíží ve vztahu k hodnotě akcií společnosti (tržní kapitalizace) a určuje se tak, že se vezme celková hodnota aktiv společnosti a odečte všechny závazky, které společnost stále dluží. akcií společnosti, což povzbuzuje investory, aby zvyšovali ceny svých akcií v očekávání budoucích výnosů. Celý proces způsobuje, že tržní hodnota společnosti prudce stoupá.

Vzorec MVA

I když se člověk může setkat s odlišným vzorcem pro výpočet MVA, nejjednodušší je:

MVA = tržní hodnota akcií - účetní hodnota vlastního kapitálu

Chcete-li zjistit tržní hodnotu akcií, jednoduše vynásobte zbývající akcie aktuální tržní cenou za akcii. Pokud společnost nabízí vlastní prioritní a kmenové akcie, pak se tyto dvě částky sečtou, aby se zjistila celková tržní hodnota.

Jako příklad zvažte společnost XYZ, jejíž vlastní kapitál Akcionáři Vlastní kapitál Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva činí 750 000 $. Společnost vlastní 5 000 prioritních akcií a 100 000 kmenových akcií v oběhu.

Současná tržní hodnota kmenových akcií je 12,50 $ za akcii a 100 $ za akcii u upřednostňovaných akcií.

Tržní hodnota kmenových akcií = 100,000 * $12.50 = $1,250,000

Tržní hodnota preferovaných akcií = 5,000 * $100 = $500,000

Celková tržní hodnota akcií = $1,250,000 + $500,000 = $1,750,000

Pomocí výše získaných údajů:

Přidaná tržní hodnota = 1750 000–750 000 $ = 1 000 000 $

Výhody tržní přidané hodnoty (MVA)

1. Zvyšuje atraktivitu společností pro potenciální investory

Investoři budou vždy upřednostňovat společnosti s vyšší MVA, protože to ukazuje schopnost firmy vytvářet bohatství pro své akcionáře. Jinými slovy, vysoký MVA ukazuje, že organizace je zdravá a úspěšná - faktor, který signalizuje vysokou pravděpodobnost generování významných výnosů později. Pro investory, kteří nemají zájem o investice s vysokou návratností, se tedy firma s vysokou MVA jeví jako bezpečná volba.

2. Zvyšuje šance společnosti na přežití

V podnikovém světě není nic stoprocentně jisté. Společnost by mohla jednu minutu vydělávat miliardy zisků a příště vyhlásit bankrot. Pro společnost, která zaregistruje vysokou MVA, je však její pravděpodobnost prosperity jistě vysoká.

Vysoká MVA znamená, že společnost vytváří dostatek bohatství, takže bude i nadále přitahovat investory. To pak znamená, že bude i nadále rozšiřovat své operace, vydělávat větší zisk a udržovat si náskok před svými konkurenty.

Klíčové jídlo

Tržní přidaná hodnota je metrika bohatství, která se používá k měření výše kapitálu, který akcionáři investovali, nad aktuální hodnotu společnosti. Jednoduše řečeno; určuje, zda se podnik od svého vzniku zvýšil nebo snížil hodnotu.

MVA se počítá tak, že se nejprve zjistí celková tržní hodnota akcií společnosti. Vlastní kapitál nebo počáteční kapitál akcionáře se poté odečte od výsledné částky. Upřednostňuje se vyšší MVA, protože to naznačuje, že společnost generuje dostatek peněz na pokrytí nákladů na kapitál.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Struktura kapitálu Struktura kapitálu Kapitálová struktura označuje množství dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy
  • Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, díky níž je čistá současná hodnota (NPV) projektu nulová. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici.
  • Vážené průměrné náklady na kapitál (WACC) WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují jejich smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found