Nahromaděná odpovědnost - přehled, typy a příklady

Časově rozlišený závazek představuje výdaje, které podnik vynaložil během konkrétního období, ale dosud mu nebylo účtováno. Časově rozlišené závazky se vykazují pouze v rámci akruálního účetnictví Princip akruálního principu Akruální princip je účetní koncept, který vyžaduje, aby se transakce zaznamenávaly v časovém období, během kterého k nim dojde, bez ohledu na časové období, kdy jsou přijímány skutečné peněžní toky z transakce. Princip akruálního principu spočívá v tom, že finanční události zahrnují párování výnosů, které představují výkonnost společnosti bez ohledu na jejich hotovostní pozici. Objevují se v rozvaze v rámci krátkodobých závazků.

Nahromaděná odpovědnost

souhrn

  • Časově rozlišený závazek představuje výdaje, které podnik vynaložil během konkrétního období, ale dosud mu nebylo účtováno.
  • Existují dva typy časově rozlišených závazků: ​​rutinní / opakující se a zřídka / nerutinní.
  • Příklady časově rozlišených závazků zahrnují časově rozlišené úrokové náklady, časově rozlišené mzdy a časově rozlišené služby.

Porozumění vzniklé odpovědnosti

Časově rozlišené závazky jsou výdaje, které musí společnost ještě uhradit. Používají se k vyjádření finanční pozice společnosti bez ohledu na to, zda došlo k hotovostní transakci.

Zaznamenávání časově rozlišených závazků je součástí principu plánování a párování účetnictví Princip párování Princip párování je účetní koncept, který určuje, že společnosti vykazují výdaje současně s výnosy, s nimiž souvisejí. Výnosy a náklady se ve výkazu zisku a ztráty spárují po určitou dobu (např. Rok, čtvrtletí nebo měsíc). Příklad principu shody. Podle principu párování musí být všechny výdaje zaúčtovány v době, kdy vznikly, aby přesně odrážely finanční výkonnost. Když je zaplacen časově rozlišený závazek, položka je obrácena a ponechá na účtu čistý nulový účinek. Časově rozlišené závazky lze také považovat za opak výdajů příštích období.

Nahromaděné závazky - typy

Existují dva typy časově rozlišených závazků: ​​rutinní nebo opakující se a zřídka nebo nerutinní.

1. Rutinní / opakující se

Rutinní / opakující se dochází jako běžný provozní náklad podniku. Příkladem mohou být časově rozlišené mzdy, protože společnost ví, že musí pravidelně platit svým zaměstnancům.

2. Zřídka / nerutinně

Občasný / nerutinní je opak a nevyskytuje se jako běžná provozní část podnikání. Příkladem je jednorázový nákup od dodavatele, kde faktura není přijata okamžitě. Vzhledem k tomu, že se událost neopakuje, je považována za nepravidelný / neobvyklý nashromážděný závazek.

Nahromaděné závazky vs. splatné účty

Časově rozlišené závazky a závazky jsou oba krátkodobé závazky. Rozdíl mezi nimi však spočívá v tom, že časově rozlišené závazky nebyly účtovány, zatímco splatné účty závazky splatné účty závazek vzniklý, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považován za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků. Časově rozlišené závazky nemusí být účtovány ani proto, že se jedná o běžný výdaj, který nevyžaduje fakturaci (tj. Výplatní listinu), nebo proto, že společnost neobdržela fakturu od dodavatele.

Například pokud společnost přijala zásilku od dodavatele a ještě neobdržel účet, zaúčtuje vzniklý závazek. Pokud by však měli obdržet účet před příjezdem zásilky, zaznamenali by závazky.

Nahromaděné závazky vs. splatné účty

Zápis v deníku

Položka deníku je obvykle připisována na vrub časově rozlišených závazků a debet na příslušném účtu nákladů. Jakmile je platba provedena, načtou se naběhlé závazky a připsá se hotovost. V tomto okamžiku bude účet akumulované odpovědnosti zcela odstraněn z účetních knih.

Zápis v deníku

Časově rozlišené závazky - příklady

  • Časově rozlišené úrokové náklady: Když společnost dluží úrok z půjčky, ale věřitel ji ještě musí vyúčtovat.
  • Časově rozlišené mzdy: Zaměstnanci nedostali výplatu za dokončenou práci, protože jejich mzdové období spadá po datu vykazování.
  • Získané služby: Dodavatel poskytl službu, ale zákazníkovi ještě nevyúčtoval

Problém narostlé odpovědnosti - příklad

Společnost ABC obdržela produkt od svého dodavatele 1. ledna v ceně 500 USD. Dodavatel je však ještě musí vyúčtovat. Účet obdrží 10. ledna a zaplatí ve stejný den.

Problém vzniklé odpovědnosti - příklad

Nahoře jsou záznamy v deníku pro 1. ledna a 10. ledna. Jak vidíte, účet časově rozlišených závazků je po platbě čistá nula. Čistým dopadem na účetní závěrku je zvýšení výdajového účtu a snížení hotovostního účtu. Účelem časově rozlišených závazků je vytvoření časové osy finančních událostí.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Filozofie účetnictví Filozofie účetnictví Filozofie účetnictví zahrnuje obecná pravidla, koncepty a myšlenky týkající se přípravy a auditu účtů a financí
  • Druhy závazků Druhy závazků Existují tři hlavní typy závazků: ​​krátkodobé, dlouhodobé a podmíněné závazky. Závazky jsou právní závazky nebo dluhy vůči jiné osobě nebo společnosti. Jinými slovy, závazky jsou budoucí oběti ekonomických výhod, které účetní jednotka musí přinést
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found