Eurobond - přehled, jak to funguje, výhody pro emitenty a investory

Eurobond je dluhový nástroj (cenný papír) s pevným výnosem denominovaný v jiné měně, než je místní měna země, kde byl dluhopis vydán. Jedná se tedy o jedinečný typ vazby.

Eurobond

Eurobondy umožňují podnikům získávat finanční prostředky vydáváním dluhopisů v cizí měně. Dluhopisy se také nazývají externí dluhopisy, protože mohou pocházet z cizí měny (externí měny).

Pokud je eurobond denominován v amerických dolarech, lze jej nazvat eurodolarovým dluhopisem. Pokud je denominován v čínských jüanech, pak by se jmenoval dluhopis euro-jüan.

Jak fungují eurobondy?

Podstatou eurobondů je to, že společnost si může vybrat jakoukoli zemi k emisi dluhopisů v závislosti na jejím ekonomickém a regulačním prostředí (např. Úrokové sazby v zemi, ekonomický cyklus, velikost trhu atd.). To, co činí dluhopisy atraktivní mezi investory, je malá pomyslná částka dluhopisu (nominální hodnota nebo nominální hodnota Par Value Par Value je nominální nebo nominální hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu, jak je uvedeno na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. je statická hodnota určená v době emise a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá.), což znamená, že získání dluhopisu je relativně levné.

Důležité je, že eurobondy jsou vysoce likvidní a lze je převést na hotovost během jednoho fiskálního roku.

Kategorizace eurobondů závisí na měně, ve které byly dluhopisy vydány. Pokud se společnost se sídlem v USA rozhodne vydat eurobondy v Číně v britských librách, pak budou dluhopisy klasifikovány jako dluhopisy v eurech.

Jak se vydává eurobond?

Finanční instituce, jako jsou investiční banky, obvykle vydávají dluhopisy jménem dlužníka. Pokud bude za proces upisování odpovědná banka, znamená to pro dlužníka záruku, že celá emise dluhopisů bude během počátečního procesu nabízení dluhu prodána na primárním trhu.

Upozorňujeme, že termín „eurobond“ odkazuje pouze na skutečnost, že dluhopis byl vydán v jiné zemi a měně. Nemusí to být evropská země. Může to být jakákoli země na světě.

Například eurobondy mohou být vydávány v Číně a denominovány v amerických dolarech.

Eurobondy vydává mnoho institucí, například:

  • Korporace
  • Vlády
  • Syndicates Syndicate Syndikát je organizovaná skupina téměř všeho - korporací, jiných entit nebo dokonce jednotlivců. Skupinu organizují nezávisle subjekty, které ji tvoří. Hlavní pozoruhodnou kvalitou syndikátu je to, že skupiny v něm spolupracují na vedení určitého druhu podnikání za účelem prosazování a prosazování svých společných zájmů.

Hlavním důvodem pro vydávání eurobondů je potřeba kapitálu v cizí měně. Protože dluhopisy jsou cennými papíry s pevným výnosem; obvykle nabízejí pevnou úrokovou sazbu investorům.

Představte si například, že americká společnost si klade za cíl proniknout na nový trh a plánuje postavit velkou továrnu, řekněme, v Číně. Společnost bude muset investovat velké částky peněz v místní měně - čínském jüanu. Jelikož je společnost na čínském trhu novým účastníkem, může v Číně chybět přístup k úvěrům.

Společnost se rozhodne jít s eurobondy denominovanými v juanech ve Spojených státech. Investoři, kteří mají na svých účtech jüan, budou investovat do dluhopisů, které poskytnou finanční prostředky novému zařízení v Číně. Pokud bude nová továrna zisková, peněžní tok půjde na vypořádání zájmu držitelům dluhopisů se sídlem v USA.

Výhody pro emitenty

Seznam výhod pro emitenty eurobondů obsahuje:

  1. Flexibilita při výběru výhodné země pro vytvoření dluhopisů a měny
  2. Volba země s nižšími úrokovými sazbami
  3. Vyhýbání se měnovému riziku Měnové riziko Měnové riziko neboli kurzové riziko označuje expozici, které čelí investoři nebo společnosti působící v různých zemích, s ohledem na nepředvídatelné zisky nebo ztráty způsobené změnami hodnoty jedné měny ve vztahu k jiné měně . nebo devizové riziko pomocí eurobondů
  4. Přístup k široké škále dob splatnosti dluhopisů, které si může emitent zvolit
  5. Mezinárodní obchod s dluhopisy, přestože byl vydán v určité zemi, která rozšiřuje základnu potenciálních investorů

Výhody pro investory

Hlavní výhodou pro místní investory při nákupu eurobondu je to, že poskytuje expozici zahraničním investicím, které zůstávají v domovské zemi. Dává také smysl pro diverzifikaci Diverzifikace Diverzifikace je technika alokace zdrojů portfolia nebo kapitálu na různé investice. Cílem diverzifikace je zmírnění ztrát a rozložení rizik.

Jak již bylo zmíněno dříve, eurobondy jsou docela levné, s malou nominální hodnotou a jsou vysoce likvidní.

Pokud je eurobond denominován v cizí měně a vydán v zemi se silnou ekonomikou (a měnou), vzroste likvidita dluhopisů.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Hodnocení dluhopisů Hodnocení dluhopisů Hodnocení dluhopisů jsou vyjádřením bonity podnikových nebo státních dluhopisů. Ratingy zveřejňují ratingové agentury a poskytují hodnocení finanční síly a schopnosti emitenta dluhopisů splácet jistinu a úroky dluhopisu podle smlouvy.
  • Mezinárodní dluhopisy Mezinárodní dluhopisy Mezinárodní dluhopisy jsou dluhopisy vydané zemí nebo společností, která není pro investora domácí. Mezinárodní trh dluhopisů se rychle rozšiřuje, protože společnosti nadále hledají nejlevnější způsob, jak si půjčit peníze. Vydáním dluhu v mezinárodním měřítku může společnost oslovit více investorů.
  • Primární trh Primární trh Primárním trhem je finanční trh, na kterém jsou vydávány nové cenné papíry, které jsou k dispozici pro obchodování jednotlivci a institucemi. Obchodní aktivity kapitálových trhů se dělí na primární trh a sekundární trh.
  • Výnosová křivka Výnosová křivka Výnosová křivka je grafické znázornění úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found