Ekonomický zisk - definice, výhody, nevýhody

Ekonomický zisk (nebo ztráta) se týká rozdílu mezi celkovým výnosem a náklady příležitosti. Náklady příležitosti Náklady příležitosti jsou jedním z klíčových konceptů při studiu ekonomiky a převládají v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé. spojené s generovaným výnosem. Náklady příležitosti jsou náklady na promarněnou příležitost, tj. Vzdané za účelem hledání jiné.

Ekonomický zisk

Předpokládejme například, že společnost potřebuje provést významné změny ve svém obchodním modelu, aby přežila na trhu a porazila konkurenci. Po přezkoumání jejich obchodního modelu manažer navrhuje, aby společnost mohla přežít, pokud přijme jednu ze dvou proveditelných možností: snížení nákladů nebo zavedení nových produktových řad.

Vedení se rozhodlo pokračovat ve snižování nákladů. V takovém případě jsou potenciální výdělky, které by mohly být generovány zavedením nového produktu, vzdány výměnou za zvýšené zisky realizované snižováním nákladů. Rozhodnutí nepokračovat ve vývoji nových produktových řad představuje ztracenou příležitost. Doufejme, že společnost provedla pečlivou analýzu nákladů a přínosů a zjistila, že největší potenciální nárůst zisku bude odvozen od snížení provozních nákladů.

Výhody ekonomického zisku

1. Pomáhá vážit všechny příležitosti

Ekonomický zisk je vynikající způsob, jak zvážit různé příležitosti, které má podnik, a vybrat nejlepší a nejziskovější možnost. Pomáhá posoudit každou příležitost a učinit informované rozhodnutí.

2. Měří úspěch

Ekonomický zisk je spolu s účetním ziskem vynikajícím způsobem, jak měřit úspěch společnosti. Pokud by všechny potenciální příležitosti byly pečlivě posouzeny a bylo by učiněno informované rozhodnutí, je ekonomický zisk vynikajícím způsobem, jak ukázat, jak se společnosti daří lépe, než by byla, kdyby šla vpřed s jakoukoli jinou možností.

3. Měří účinnost

Zatímco účetní zisk měří ziskovost podniku, ekonomický zisk je vynikajícím způsobem, jak měřit účinnost podniku, konkrétně jeho efektivitu při alokaci zdrojů.

Nevýhody ekonomického zisku

1. Nezohledňuje několik důležitých finančních aspektů

I když je ekonomický zisk vynikajícím způsobem, jak měřit úspěch společnosti, nejde o přesné a úplné měření ziskovosti společnosti. Důvodem je, že to nemusí nutně zahrnovat všechny důležité finanční aspekty a transakce, které mohou nastat během daného časového rámce.

2. Je těžké odhadnout

Náklady příležitosti u jakékoli nevykonávané obchodní činnosti je obtížné přesně odhadnout. Proto je obtížné přesně odhadnout ekonomický zisk.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Ekonomická přidaná hodnota Ekonomická přidaná hodnota (EVA) Ekonomická přidaná hodnota (EVA) ukazuje, že ke skutečné hodnotě dochází, když projekty dosahují návratnosti nad jejich náklady na kapitál, což zvyšuje hodnotu pro akcionáře. Technika reziduálního příjmu, která slouží jako indikátor ziskovosti za předpokladu, že ke skutečné ziskovosti dochází, když je bohatství
  • Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví vysvětluje „proč“ stojící za účetnictvím - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby. Tato příručka vám pomůže pochopit hlavní principy, které stojí za teorií finančního účetnictví
  • Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) ve vztahu k výnosům, rozvahovým aktivům, provozním nákladům a vlastnímu kapitálu akcionářů během určitého časového období . Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku
  • Návratnost aktiv (ROA) Návratnost aktiv a ROA vzorec ROA vzorec. Návratnost aktiv (ROA) je typ metriky návratnosti investic (ROI), která měří ziskovost podniku ve vztahu k jeho celkovým aktivům. Tento poměr ukazuje, jak dobře si společnost vede, a to porovnáním zisku (čistého zisku), který vytváří, s kapitálem, který investuje do aktiv.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found