Obchodní dohoda - definice, výhody a způsob vyjednávání

Obchodní dohoda odkazuje na vzájemnou dohodu Definitivní kupní smlouva Definitivní kupní smlouva (DPA) je právní dokument, který zaznamenává podmínky mezi dvěma společnostmi, které uzavírají smlouvu o fúzi, akvizici, odprodeji, společném podnikání nebo nějaké formě strategického spojenectví. Jedná se o vzájemně závaznou smlouvu nebo komunikaci mezi dvěma nebo více stranami, které chtějí podnikat. Dohoda se obvykle provádí mezi prodejcem a kupujícím za účelem výměny hodnotných položek, jako jsou zboží, služby, informace a peníze. Považuje se za dokončenou nebo finalizovanou, pokud dvě nebo více stran dosáhne dohody o podmínkách dohody.

Obchodní dohoda

Obě strany musí rozhodnout o podmínkách dohody, které považují za nezbytné k ochraně svých zájmů a práv. Poté uzavírají dohodu, která může zahrnovat oba podpisové papíry, kde jsou sepsány podmínky jejich obchodní dohody.

Výhody obchodní dohody

Obchodní dohoda může nabídnout kteroukoli z následujících výhod:

  1. Umožňuje organizacím Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury ke sdílení nebo sdílení jejich zdrojů, což může znamenat efektivnější využití zdrojů.
  2. Pomáhá organizaci zaplnit všechny mezery, které mohou existovat v jejich obchodních operacích.
  3. Organizace jsou schopny více se soustředit na své klíčové kompetence. Firemní strategie Firemní strategie se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, riskovat a vracet se napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii bez obav z jiných, vedlejších pracovních míst.
  4. Pokud chce společnost rozšířit své podnikání vstupem na jiné území, může společnosti pomoci v začátcích podnikání v oblasti obchodu s jinými obchodními organizacemi, které jsou původem z dané oblasti a dobře znají svou ekonomiku.

Nevýhody obchodní dohody

Spolu s výhodami může mít obchodní dohoda také některé nevýhody:

  1. Dohoda se může „pokazit“, pokud jedna ze stran nedodrží podmínky dohody. To může vytvořit napětí a vést ke ztrátě kapitálu a zdrojů pro obě strany. Pokud problémy zůstanou nevyřešeny, konečným výsledkem by mohl být soudní spor, další narušení kapitálu a zdrojů a potenciální poškození pověsti nebo veřejného vnímání jedné nebo obou stran.
  2. Závazek uzavřít dohodu s jinou společností může nakonec vyžadovat více času a zdrojů, než si jedna ze stran představovala. Pozdržení konce dohody může tedy vést k tomu, že společnost bude ve svých hlavních obchodních operacích fungovat méně efektivně nebo efektivněji. To zase může vést ke zmeškaným příležitostem nebo ke ztrátě příjmů.

Jak vyjednat obchodní dohodu?

Chcete-li zajistit úspěch obchodní dohody, nezapomeňte na následující tipy:

1. Přiveďte ke stolu ty správné lidi / hlavní osoby s rozhodovací pravomocí

Než začnete vyjednávat o jakékoli dohodě, musíte mít k dispozici ty správné lidi. K dosažení dohody je zásadní, aby byli přítomni koneční činitelé s rozhodovací pravomocí. Před zahájením jednání se ujistěte, že druhá strana je rovněž plně oprávněna přijímat závazné závazky. Tím se vyhnete tomu, abyste se ocitli v situaci, kdy si myslíte, že jste uzavřeli dohodu s druhou stranou, jen abyste se dozvěděli, že dohodu musí schválit někdo vyšší v linii velení.

2. Buďte dobře připraveni

Úspěšní vyjednavači v přímém vyjednávání vždy zajistí, že jsou připraveni a mají plán. Abyste mohli vyjednávat efektivně, musíte se plně zapojit a využívat svůj impozantní čelní mozek, obratné techniky, logiku a rozum. Abyste mohli prozkoumat možnosti, aniž byste se omezovali na jednu konkrétní cestu, musíte brainstormovat kreativní přístupy.

I když je důležité si uvědomit své priority a alternativy, je stejně důležité být otevřený. Musíte být otevřeni všem novým informacím a datům a nestranně je zvážit, abyste zjistili, zda může být lepší nápad jiný než váš původní nápad.

Příprava také spočívá v budování vztahu se svým protějškem dohody. Musíte si dát čas na pochopení jejich společnosti a její organizační kultury. Dobré porozumění tomu, kdo je druhou stranou, vám pomůže lépe posoudit, zda je fúze nebo partnerství proveditelné (např. Jak bude váš personál spolupracovat a jaké jsou výzvy, kterým můžete čelit?).

3. Nikdy nepodceňujte svá rizika

Možná si dobře uvědomujete potenciální výhody navrhované dohody. Měli byste také pečlivě zvážit potenciální rizika. Objektivní vyhodnocení rizik je zásadní pro dosažení dohody, s níž mohou obě strany žít.

4. Zaměřte se na klíčové problémy

Při jednání o obchodní dohodě je důležité, abyste si byli vědomi klíčových problémů a zaměřili se na ně, abyste nebyli sledováni. Vyvarujte se zabřednutí do diskusí o menších problémech. Zaměřte se na důležité otázky, které povedou k vyřešení.

5. Připomeňte si dohodu

Po dosažení slovního řešení byste jej měli zaznamenat ve formě krátké dohody o jedné až dvou stránkách. Proces nemusíte rozšiřovat tím, že se budete snažit vypracovat každý jednotlivý detail. Klíčové body by si měli zapsat, protože dohody často umírají kvůli nedostatku hybnosti.

Klíčové jídlo

Dohoda je dohoda mezi dvěma nebo více stranami (obvykle prodejcem a kupujícím), kteří chtějí obchodovat za určitých podmínek výměnou zboží, služeb nebo informací za peníze. Obchodní dohoda má svůj spravedlivý podíl na výhodách a nevýhodách. Aby bylo možné z obchodní dohody vytěžit maximum, musí zúčastněné strany zavést účinné strategie vyjednávání. Taktika vyjednávání Vyjednávání je dialog mezi dvěma nebo více lidmi s cílem dosáhnout konsensu ohledně problému nebo problémů, u nichž existuje konflikt. Dobrá vyjednávací taktika je pro vyjednávací strany důležitá, aby věděli, zda může jejich strana zvítězit, nebo vytvořit situaci, která je prospěšná pro obě strany. .

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Memorandum o důvěrných informacích CIM - Memorandum o důvěrných informacích Memorandum o důvěrných informacích (CIM) je dokument používaný v M&A k sdělování důležitých informací v procesu prodeje. Průvodce, příklady a šablony
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Prodejní a kupní smlouva Prodejní a kupní smlouva Prodejní a kupní smlouva (SPA) představuje výsledek klíčových obchodních a cenových jednání. V podstatě stanoví dohodnuté prvky dohody, zahrnuje řadu důležitých ochranných opatření pro všechny zúčastněné strany a poskytuje právní rámec pro dokončení prodeje nemovitosti.
  • Druhy due dililence Druhy due dililence Jedním z nejdůležitějších a zdlouhavých procesů v rámci fúzí a akvizic je due diligence. Proces due diligence je něco, co kupující provádí, aby potvrdil přesnost tvrzení prodávajícího. Potenciální dohoda o fúzích a akvizicích zahrnuje několik typů náležité péče.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found