Akcie s malou kapitalizací - informace o investování do společností s malou kapitalizací

Akcie s malou tržní kapitalizací jsou akcie veřejně obchodovatelné společnosti, jejíž tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnotou nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností v rozmezí od 300 do přibližně 2 miliard dolarů. Slovo „cap“ v tomto pojmu označuje tržní kapitalizaci společnosti.

Klasifikace mezi malými, středními a velkými společnostmi je subjektivní a může se mezi makléřskými společnostmi lišit. Druhy trhů - Dealers, Brokers, Exchanges Markets zahrnují makléře, dealery a burzovní trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce a analytici trhu.

Jak vypočítat tržní kapitalizaci

Tržní kapitalizace je určena počtem akcií v oběhu Vážený průměr akcií v oběhu Vážený průměr akcií v oběhu označuje počet akcií společnosti vypočítaný po úpravě o změny základního kapitálu za sledované období. Počet vážených průměrných akcií v oběhu se používá při výpočtu metrik, jako je zisk na akcii (EPS) v účetní závěrce společnosti, vynásobený aktuální cenou akcie.

Malá čepice

Akcie s malou kapitalizací vs. penny

Stojí za to rozlišovat mezi akcemi s malou kapitalizací a penny. Většina akcií s malým kapitálem jsou penny. Cena akcií akcií s malou kapitalizací se může snadno pohybovat nad 5 USD (5 USD je mezní hodnota pro penny akcie, jak stanoví SEC). Akcie s nízkým kapitálem navíc vykazují vyšší likviditu ve srovnání s penny.

Investice do akcií s malou kapitalizací

Každý investor může do svého portfolia snadno přidat akcie s malou kapitalizací. Stejně jako u jiných typů investic však existují výhody a nevýhody investování do akcií s malou kapitalizací.

Výhody investování do malá čepice zásoby jsou:

1. Růstový potenciál

Ve srovnání s většími společnostmi vykazují společnosti s malou tržní kapitalizací výrazně vyšší růstový potenciál. Většina společností s malou tržní kapitalizací má ve srovnání s velkými společnostmi větší prostor pro budoucí růst, což z nich dělá atraktivní možnosti pro investory. Z obrázku 1 níže relativní výnosy indexů s malou kapitalizací, jako jsou S & P600 a Russell 2000, výrazně překonávají výnosy indexu S & P500. Pro společnosti s malou tržní kapitalizací je snazší výrazně zvýšit jejich provozní a finanční základnu, než je tomu u většiny velkých společností.

Indexy s malou kapitalizací

Výběr správné akcie s malým kapitálem se proto může stát výnosnou investicí.

2. Vysoká pravděpodobnost neúčinnosti na trhu

Informace o akcích s malou tržní kapitalizací je těžší najít ve srovnání s velkými a středními společnostmi. Analytici těmto společnostem obvykle věnují malou pozornost; existuje tedy vysoká pravděpodobnost nesprávného stanovení cen akcií s nízkým kapitálem. Tato situace vytváří obrovské příležitosti pro investory, aby využili neefektivnost cen na trhu a získali velkou návratnost svých investic.

3. Finanční instituce netlačí ceny nahoru

Finanční instituce, včetně vzájemných a zajišťovacích fondů, by měly dodržovat určitá nařízení, která jim neumožňují velké investice do akcií s malou kapitalizací. Z tohoto důvodu je nepravděpodobné, že by cena akcií byla uměle tlačena nahoru kvůli velkým investicím od velkých finančních institucí.

Investice do akcií s malou tržní kapitalizací však mají určité nevýhody:

1. Vysoké riziko

Investice do akcií s malou kapitalizací znamená vyšší riziko. Za prvé, společnosti s malou tržní kapitalizací mohou mít nespolehlivý a chybný obchodní model. V takovém případě, pokud vedení společnosti nebude schopno upravit obchodní model, bude to mít za následek špatné provozní a finanční výsledky. Kromě toho mají společnosti s malou tržní kapitalizací obvykle menší přístup k novému kapitálu a novým zdrojům financování. Z tohoto důvodu je pravděpodobnější, že společnost nebude schopna překlenout mezery ve svých peněžních tocích nebo rozšířit podnikání z důvodu neschopnosti podniknout nezbytné investice.

2. Nízká likvidita

Akcie s malým kapitálem jsou méně likvidní než jejich velké protějšky. Nízká likvidita má za následek potenciální nedostupnost akcií za dobrou cenu k nákupu nebo může být obtížné prodat akcie za příznivou cenu. Nízká likvidita také zvyšuje celkové riziko akcií.

3. Časově náročné

Investice do akcií s malým kapitálem může být časově náročná činnost. Kvůli nedostatečnému pokrytí akcií s malou kapitalizací finančními institucemi a analytiky je množství dostupného výzkumu společností s malou kapitalizací obvykle omezené. Investor, který je ochoten investovat do akcií s malou kapitalizací, by měl věnovat značné množství času výzkumu společnosti, aby zjistil, zda je investice přiměřená.

souhrn

Akcie s malým kapitálem by neměly být považovány za podvodné nebo nekvalitní investice. Naopak akciové společnosti mohou investorům poskytnout příležitost získat podstatnou návratnost svých investic. K tomuto typu investování je však třeba přistupovat opatrně, protože akcie s nízkou tržní kapitalizací jsou často riskantní a nestabilní.

Související čtení

  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Hodnota podniku vs hodnota kapitálu Hodnota podniku vs hodnota kapitálu Hodnota podniku vs hodnota kapitálu. Tato příručka vysvětluje rozdíl mezi hodnotou podniku (pevnou hodnotou) a hodnotou vlastního kapitálu podniku. Podívejte se na příklad, jak vypočítat každý a stáhnout kalkulačku. Hodnota podniku = hodnota vlastního kapitálu + dluh - hotovost. Zjistěte význam a způsob, jakým se každý používá při oceňování
  • Vážené průměrné náklady na kapitál WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují jejich smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found