Metoda Just in Time - přehled, jak to funguje, klady a zápory

Just in Time (JIT) styl řízení zásob - někdy také označovaný jako Toyota Production System (TPS) - je strategie řízení zásob Inventář Inventář je aktuální účet aktiv nalezený v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončená výroba a hotové zboží, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. a / nebo výroba, která spojuje objednávání surovin s plánováním výroby. Liší se od ostatních strategií údržby zásob.

Metoda Just in Time (JIT)

Většina společností vytváří a drží zásoby v přebytku, což znamená, že vytvářejí zboží v očekávání dalších objednávek. Metoda Just in Time zahrnuje vytváření, ukládání a sledování pouze dostatečného počtu objednávek k dodání aktuální poptávka po produktech společnosti.

Souhrn:

  • Společnosti spoléhají na metodu Just in Time, aby efektivně řídily výrobu a plnily objednávky, které dostávají.
  • Společnosti považují metodu JIT za výhodnou, protože jim pomáhá snižovat množství odpadu a udržovat pozitivní peněžní tok.
  • Potenciální problém se systémem JIT nastává, pokud dojde k náhlému a neočekávanému zvýšení poptávky po produktech společnosti.

Proč společnosti používají metodu just in time?

Společnosti používají metodu Just in Time inventarizace zásob tak, aby byla přímo v souladu se zbožím, které vyrábějí. Vytvářejí zboží přímo související s prováděnými objednávkami, místo aby vytvářeli další zboží k uspokojení potřeb každého potenciál objednávky, které mohou být zadány.

Metoda JIT v konečném důsledku pomáhá společnostem omezit odpad z výroby příliš velkého množství produktů (nebo dodávek příliš velkého množství zboží). Proto nespotřebovávají suroviny, které mohou, ale nemusí vlastně být nezbytné k plnění objednávek, které mají. Na druhé straně snižuje náklady na inventář a uvolňuje peněžní toky.

Inventář / výrobní systém JIT, který vytvořil Toyota, se od té doby stal oblíbeným u dalších významných výrobních společností, jako jsou Harley-Davidson Motorcycles a Dell Computers.

Výhody a nevýhody metody Just in Time

Opět platí, že metoda Just in Time účtování zásob je pro společnosti výhodná z důvodu snížení množství odpadu, které nabízí. Pokud například společnost vyrobí šest objednávek jednoho produktu - speciálně vytvořeného pro společnost A - úspěšně splnila potřebu, kterou mají.

Pokud by šli kupředu a vytvořili deset objednávek stejného produktu, dělali by to s předpokladem, že jedna (nebo více) dalších společností zadá objednávku stejného produktu. Pokud žádná jiná společnost (nebo společnosti) nepodá objednávku na vyrobené zboží, měla by ve svém inventáři další čtyři výrobky, které jsou zbytečné. Plýtvali by surovinami na další výrobky, materiály, které by mohly být použity k tvorbě dalšího zboží.

Metoda Just in Time závisí na několika faktorech, včetně:

  1. Společnost efektivně využívající suroviny a po výrobě nezůstává málo nebo žádné suroviny;
  2. Dodavatelská síla dodavatele V Porter's Five Forces je dodavatelská síla mírou kontroly, kterou může poskytovatel zboží nebo služeb vykonávat na své kupce. Síla dodavatele souvisí se schopností dodavatelů zvyšovat ceny, snižovat kvalitu nebo omezovat počet produktů, které budou prodávat. včasné získání surovin do společnosti; a
  3. Společnosti využívající suroviny včas, aby mohly včas vyplňovat objednávky.

Potenciální nevýhodou je, že produkující společnost má zřídka po ruce nějaké další zásoby k vyplnění neočekávaných objednávek, což může způsobit dva možné problémy. První je, že pokud a zákazník potřebuje okamžitě vyplněnou objednávku, je nepravděpodobné, že by společnost byla schopna poskytnout potřebné zboží, protože neuchovává velkou obecnou zásobu zásob.

Druhý možný problém může nastat, pokud existuje náhlý, neočekávaný nárůst poptávky na trhu pro produkty společnosti. Opět platí, že protože společnost neudržuje značný skladový inventář, nemusí být schopna včas uspokojit poptávku na trhu.

Příklad metody JIT - dobré a špatné

Pokračujme výše uvedeným příkladem, kde společnost A objednala šest kusů určitého zboží. Pokud má vyrábějící společnost pouze objednávky od společnosti A, je pro ně výhodný systém Just in Time. Úspěšně objednali dostatek surovin na výrobu zboží pro společnost A, což je jediná objednávka, kterou pro toto zboží mají. Nakonec nezaplatí za výrobu velkého množství nepotřebného inventáře.

Řekněme však nyní, že společnost B a společnost C poté zadají objednávky na 15 kusů stejného produktu jako společnost A. Produkční společnost zajistila pouze dostatek surovin nebo dílů k vyplnění objednávky společnosti A. Společnosti B a C musí počkat na dodání surovin výrobci a na výrobu potřebného zboží.

Produkční společnost může čelit závažným problémům, pokud se například z nějakého důvodu opozdí dodávka surovin. Existuje také problém se zákaznickým servisem, který se snaží udržet společnost B a společnost C šťastnou, zatímco musí čekat na vyplnění své objednávky. Pokud čekání způsobí kupujícím problémy, mohou se tyto společnosti v budoucnu rozhodnout použít alternativního dodavatele, což znamená, že vyrábějící společnost přijde o své podnikání.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Audit inventarizačního auditu Inventarizační audit inventáře je proces křížové kontroly finančních záznamů s fyzickou inventurou a záznamy. Může být vyplněn auditory a dalšími
  • Logistika Logistika Logistika nebo logistické plánování označuje proces, který podnik používá ke koordinaci svých operací v dodavatelském řetězci. Zahrnuje širokou škálu
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found