Veblen Good - přehled, zákon poptávky a účinek snobů

Veblen good je druh luxusního zboží pojmenovaný podle amerického ekonoma Thorsteina Veblena. Ukazuje pozitivní vztah mezi cenou a poptávkou, a tedy vzestupnou křivku poptávky.

Poptávka po zboží Veblen stoupá (klesá), když se jeho cena zvyšuje (snižuje). Zboží Veblen je obecně považováno za vysoce kvalitní produkt a symbol stavu. Když se cena zvýší, díky jejímu symbolu stavu je Veblen dobrý pro spotřebitele s vysokým sociálním a ekonomickým postavením. Mezi běžné příklady zboží Veblen patří luxusní automobily, vína a jemné šperky.

souhrn

  • Veblen zboží je luxusní zboží a přitažlivost jako symbol vysoké kvality a statusu.
  • Veblenské zboží přebírá vzestupnou křivku poptávky, u které množství poptávky roste (klesá), jak se zvyšuje (snižuje) cena.
  • Zboží Veblen má status hodnoty snob, což je prémie, kterou jsou spotřebitelé ochotni platit za exkluzivní produkty, které se liší od těch, které se běžně preferují.

Veblen Good a zákon poptávky

Veblen good je vyloučení ze zákona poptávky, což je pojem mikroekonomie. Uvádí, že cena a množství poptávky po zboží vykazují v důsledku substitučního účinku inverzní vztah.

Když se cena zboží zvyšuje, množství poptávky klesá a když cena klesá, množství poptávky se zvyšuje. Díky svým specifickým vlastnostem jako luxus však zboží Veblen uvidí vyšší poptávku, když se jeho cena zvýší. Níže uvedené diagramy ukazují dva druhy poptávkových a cenových vztahů pro normální zboží (které se řídí zákonem poptávky Zákon poptávky Zákon poptávky stanoví, že množství poptávané po zboží ukazuje inverzní vztah s cenou zboží, když jiné faktory jsou udržovány konstantní (cetris peribus). To znamená, že s rostoucí cenou klesá poptávka.) a zboží Veblen (které porušuje zákon poptávky).

Veblen Dobré

Veblen Good - poptávka vs cena

Kromě zboží Veblen je zboží Giffen dalším druhem neobvyklého zboží, které je v rozporu se zákonem poptávky. Na rozdíl od zboží Veblen, zboží Giffen je zboží s nízkým příjmem, které není luxusním produktem, s několika blízkými náhradami.

Je obtížnější identifikovat zboží Giffen než zboží Veblen. Giffenovo zboží rovněž předpokládá vzestupnou křivku poptávky, ale na jeho poptávku mají vliv tlaky na příjmy (důchodový efekt Příjmový efekt Příjmový efekt označuje změnu poptávky po zboží v důsledku změny příjmu spotřebitele. je důležité si uvědomit, že se zabýváme pouze relativním příjmem, tj. příjmem ve smyslu tržních cen.) a nedostatkem blízkých substitutů (substituční efekt Substituční efekt Substituční efekt se vztahuje ke změně poptávky po zboží v důsledku změna relativní ceny zboží ve srovnání s cenou jiného náhradního zboží. Například když cena zboží stoupá, spotřebitelé přecházejí od zboží k jeho levnějším náhradám.). Některé příklady zboží Giffen zahrnují rýži, pšenici a chléb, které jsou obecně základním zbožím.

Veblen Good - efekt Snob

Abnormální poptávka po zboží Veblen je ovlivněna efektem snob, což je situace, kterou spotřebitelé upřednostňují před vlastními exkluzivními výrobky, které se liší od běžně preferovaných. Když se zvýší jeho cena, vede to k vyšší poptávce po produktu.

Snižuje-li se cena produktu, snižuje se jeho snobská přitažlivost, což je pro bohaté spotřebitele méně žádoucí. Obecně platí, že čím méně položek je na trhu k dispozici, tím vyšší jsou jejich hodnoty snobů. Veblen zboží je typickým druhem produktu se statusem snobské hodnoty.

Hodnotu snob produktu lze identifikovat pomocí jeho křivky poptávky Křivka poptávky Křivka poptávky je řádek, který ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu. . Někdy může zboží Veblen nabrat klesající křivku poptávky a ukázat vlastnosti normálního zboží za nižší ceny. Když je cena nad určitou úrovní, začne snobový efekt hrát roli při otáčení křivky poptávky nahoru. Produkt se změní na zboží Veblen a začne nabývat snobské hodnoty.

V níže uvedeném diagramu, je-li cena nižší než P1, je produkt jen běžným statkem, za který jsou zákazníci ochotnější nakupovat, když se cena sníží. Když je cena dostatečně vysoká (nad úrovní P1), produkt se stává dobrem Veblen a zákazníci jsou ochotnější platit vyšší ceny za svou exkluzivní povahu a symbol stavu. Cena, kterou jsou zákazníci ochotni zaplatit nad cenovou hladinu běžného zboží (P1), je snobní hodnota tohoto produktu.

Veblen Good - efekt Snob

Například smartphony jsou obecně běžným zbožím. Spotřebitelé jsou citliví na cenu a ochotnější kupovat ty za nižší ceny. Když je cena smartphonu, jako je Lamborghini nebo Vertu, nad určitou úrovní, telefon se stane dobrem Veblen a poptávka je poháněna efektem snobů.

Dobrá a nápadná spotřeba

Další důležitou koncepcí zboží Veblen je nápadná spotřeba. Představuje nákup zboží a služeb za účelem zobrazení ekonomické síly a sociálního postavení člověka motivovaného touhou po prestiži.

Koncept nápadné konzumace identifikuje také Thorstein Veblen ve své knize Theory of the Leisure Class (1899). V praktikách nápadné spotřeby je díky vyšší ceně produkt žádanější pro svůj statusový symbol, který vysvětluje vlastnosti zboží Veblen ze sociologického hlediska.

Koncept nápadné spotřeby se původně používal výhradně na vyšší (volnočasovou) třídu. Se zlepšením životní úrovně ve dvacátém století lze takové socioekonomické chování pozorovat také u střední třídy, která má diskreční příjem. Některé výzkumy také zjistily nápadnou spotřebu společnou pro nižší třídu, např. Nákup nadměrných šperků jednotlivci s nižšími příjmy.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Ekonomika výroby Ekonomika výroby se vztahuje k počtu jednotek, které firma vyprodukuje za dané časové období. Z mikroekonomického hlediska je to firma, která funguje efektivně
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.
  • Nápadná spotřeba Nápadná spotřeba Nápadná spotřeba je projevem honosného bohatství za účelem získání statusu a reputace ve společnosti. Teorie byla poprvé diskutována americkým ekonomem a sociologem Thorsteinem Veblenem ve své knize „Theory of the Leisure Class“ v roce 1899.
  • Síťový efekt Síťový efekt Síťový efekt je jev, kdy současní uživatelé produktu nebo služby nějakým způsobem prospívají, když si produkt nebo službu osvojí další uživatelé. Tento efekt vytváří mnoho uživatelů, když je přidána hodnota k jejich používání produktu. Největším a nejznámějším příkladem síťového efektu je internet.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found