Krizový management - Zjistěte, jak vytvořit plán krizového řízení

Krizový management zahrnuje řešení krizí způsobem, který minimalizuje škody a umožňuje postižené organizaci rychle se zotavit. Správné řešení krize může být zvláště důležité pro vztahy s veřejností společnosti Role vztahů s investory Investor Relations (IR) kombinuje finance, komunikaci a marketing za účelem kontroly informací mezi společností, investory a zúčastněnými stranami. Úlohou IR je umožnit společnosti dosáhnout optimální ceny akcií, která odráží základní hodnotu společnosti. Krize mají několik forem a doporučuje se, aby byla společnost předem připravena s plánem krizového řízení.

Krizový štáb

Druhy krizí

Existuje několik typů krizí, které vyžadují kritickou pozornost, s ohledem na krizové řízení:

1. Náhodné katastrofy

Náhodné katastrofy jsou ty, které se stanou neúmyslně lidskou příčinou. Požár je jedním z příkladů náhodných katastrof, které mohou ovlivnit pracovní sílu a zanechat velké škody na celé organizaci. Zejména v oblastech, jako je těžba těžebního průmyslu Primer Těžební průmysl se zabývá těžbou drahých minerálů a dalších geologických materiálů. Vytěžené materiály se přeměňují na mineralizovanou formu, která prospívá prospektorovi nebo horníkovi. Mezi typické činnosti v těžebním průmyslu patří výroba a konstrukce kovů, které zahrnují fyzickou práci a provoz velkých strojů. PP&E (nemovitosti, provozy a zařízení) PP&E (nemovitosti, provozy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv na rozvaha. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů, drastické nehody, které se mohou zaměstnancům při výkonu jejich povinností stát, mohou mít vážné následky.

2. Přírodní katastrofy

Přírodní katastrofy jsou obecně ekologické krize, které přesahují lidské schopnosti předcházet. Zemětřesení, tornáda a povodně jsou příklady přírodních katastrof.

3. Technologické katastrofy

Většina podniků v organizaci zahrnuje technologie tak či onak. V některých případech může mírné narušení technologické struktury společnosti způsobit zastavení všech operací. Některé technologické krize mohou nastat náhodně, zatímco jiné mohou být způsobeny zlomyslně. Pod technologickými katastrofami najdete příklady jako:

  • Krize mužské vole - kriminální technologický útok oponentů; nepřátelští zaměstnanci se zlými úmysly destabilizovat organizaci
  • Krize počítačové kriminality - Úmyslné krádeže krádeží podle technologií
  • Kritické virové útoky - Náhodné nebo záměrně infikované

4. Krize střetu zájmů

Krizi spojenou se střetem zájmů může být velmi obtížné zvládnout, protože zahrnuje politické faktory. Neposkytuje konkrétního průvodce krok za krokem, protože takové krize mají tendenci být v každé situaci jedinečné. To však neznamená, že neexistují žádné osvědčené postupy a strategie, které by bylo možné implementovat. Některé události, které by spadly pod krizi střetu zájmů, jsou:

  • Pověsti - Falešné zprávy týkající se organizace a jejích produktů. Příkladem je šíření pověstí, že produkty určité organizace jsou znečištěné nebo vadné. Špatné zprávy se šíří rychle a jakmile se takové fámy začnou, bude možná nutné provést intenzivní strategie public relations, aby se oheň uklidnil. Taková fáma může organizaci úplně zničit. V těchto případech tedy mohou společnosti utratit značné částky, aby si udržely čistou pověst.
  • Manipulace s produktem - Odpůrci mohou nakupovat výrobky konkurenční společnosti v objemu, manipulovat s nimi a poté je uvolnit na trh. Tento druh strategie se děje mezi obchodními rivaly, kteří jsou zlomyslní. Jedním z příkladů neoprávněné manipulace s produktem se stala společnost Pepsi Corporation v roce 1993, kdy byly v plechovkách Diet Pepsi objeveny žádosti o injekční stříkačky. Po důkladném vyšetřování a zatčení viníků musela společnost Pepsi Corporation zahájit intenzivní kampaň s cílem obnovit důvěru veřejnosti ve společnost.
  • Lov na hlavu - Mezi společnostmi, které si navzájem konkurují, může dojít k pytláctví vrcholových manažerů nebo zaměstnanců vrcholového managementu. Obchodní rivalita je hlavním důvodem tohoto druhu krize.

Mezi další typy krizí patří násilí na pracovní síle a krize konfrontace zaměstnanců, jako je bojkot, pomalý chod, demonstrace a setkání s úmyslem „přetočit“ organizaci tak, aby splňovala požadavky.

Toto je několik z mnoha nepředvídaných problémů, kterým může společnost čelit. Ve všech případech se zaměří na vyřešení problému a zavedení strukturovaných prostředků k prevenci budoucích výskytů.

Příčiny krizí

Proces používaný při řešení krize může záviset na tom, jak konkrétní nouzová situace nastane. Existují dva hlavní způsoby, jak může katastrofa vzniknout - náhlá krize nebo doutnající krize.

1. Náhlá krize

Náhlé krize jsou nekontrolovatelné. Dochází k nim a zachycují zúčastněné strany organizace Zúčastněná strana vs. akcionář V obchodním prostředí se výrazy „stakeholder“ a „shareholder“ často používají zaměnitelně. Podíváme-li se blíže na význam stakeholder vs. akcionář, existují klíčové rozdíly v použití. Akcionář je obecně akcionářem společnosti, zatímco akcionář nemusí být nutně akcionářem. nepřipravený. Nejlepším příkladem náhlých krizí jsou přírodní katastrofy, ke kterým dojde neočekávaně a bez varování.

2. Doutnající krize

Stejně jako doutnající oheň, doutnající krize začínají pomalu a tiše s několika nebo vůbec žádnými signály. Pohybují se ve fázích a každá fáze musí být zvládnuta a vyřešena včas, než se z ní vyvine větší krize a nakonec se z ní vyvine velká katastrofa. Ilustrací takových krizí je příklad toxického pracovního chování, které nakonec povede k proměně celé firemní kultury.

Plán krizového řízení

Aby bylo možné čelit hrozící krizi, je třeba použít účinný proces a plán pro účinné řešení krizí. Plán krizového řízení je zdokumentovaný nástin procesu, který je třeba dodržet, aby organizace mohla účinně reagovat na krizi.

Plánování krizového řízení se zaměří hlavně na budování infrastruktur, které společnosti pomohou eliminovat možná rizika a jak reagovat na případné krize. Zahrnuje také pracovní sílu organizace a tým pro řešení krizí při testování metod a pravidelném interním školení o procesech.

Pro vypracování dobrých plánů krizového řízení se doporučují následující pokyny:

  • Určete osobu ze své pracovní síly, která převezme roli krizového managementu jako manažer. Nebo můžete zaměstnat profesionálního krizového manažera, který vám pomůže při plánování procesů krizového řízení.
  • Zahajte časté školení a udržovací kurzy zvládání krizí. Musí se často konat cvičení a cvičné operace, aby se zúčastněné strany udržely osvěžující informace o krizových reakcích.
  • Vytvořte krizový tým, který bude pracovat pod vedením krizového manažera. Když dojde ke krizi, je to tým, který by měl být schopen rychle reagovat. Očekává se, že je veteránem několika školení a cvičení pro takové události, a bude v první linii při směrování dalších zúčastněných stran o tom, co mají dělat a kde se shromáždit, aby nedošlo k dalšímu poškození.
  • Důrazně se doporučuje plánování reakcí a procesů krizového řízení pro různé potenciální krize. Řešení různých krizí vyžaduje několik přístupů a procesů.
  • Iniciovat systémy, které dokážou účinně monitorovat nebo detekovat předvídatelné krizové signály dostatečně včas, aby řešily situaci, než se jí vymkne z rukou. Příkladem takových systémů jsou detektory kouře, které dokážou detekovat potenciální oheň dlouho předtím, než se mu vymkne z rukou.
  • Uveďte seznam klíčových osob v případě krize a jejich kontaktní údaje. Kontaktní informace musí být zobrazeny tak, aby je mohl kdokoli vidět a snadno k nim získat přístup.
  • Určete pozemní osobu, která má být okamžitě upozorněna, když dojde ke krizi. Kromě krizového manažera musí být mezi zaměstnanci koordinující osoba, která má zprávy o hrozící krizi z první ruky. Měl by to být člověk, kterému mohou jeho kolegové důvěřovat důležitými informacemi během jakékoli podezření na krizi.
  • Určete centrální bod, kde se mohou zaměstnanci shromažďovat, a výstupní body, které se použijí v případě krize. Nouzové východové dveře se snadným otevíráním musí být dobře označeny a nouzové centrální sběrné místo označeno a také řádně označeno.
  • Pravidelné testování procesu krizového řízení a havarijního vybavení a jejich aktualizace často nebo podle potřeby.

Cyklus krizového řízení

Konečné jídlo

V jakékoli organizaci, ať už je malá nebo velká, se mohou vyskytnout problémy nebo nebezpečí, které mohou narušit plynulý provoz nebo jej negativně ovlivnit. Organizační rizika, která mohou nastat neočekávaně a drasticky, jsou schopna způsobit obrovskou škodu jejím pracovníkům nebo zúčastněným stranám. Takové události lze definovat jako krize a je nezbytné je zvládnout efektivně a taktně.

Dodatečné zdroje

Finance je globálním poskytovatelem kurzů finančního modelování a certifikace finančních analytiků Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a Ferrari. Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně, budou užitečné tyto další finanční zdroje:

  • Událost Black Swan Událost Black Swan Událost Black Swan, fráze běžně používaná ve světě financí, je extrémně negativní událost nebo událost, kterou je nemožné předvídat. Jinými slovy, události černé labutě jsou události, které jsou neočekávané a nepoznatelné. Termín popularizoval bývalý obchodník z Wall Street Nassim Nicholas Taleb
  • Vlastnosti vedení Vlastnosti vedení Vedoucí vlastnosti se vztahují k osobním kvalitám, které definují efektivní vůdce. Vedení označuje schopnost jednotlivce nebo organizace vést jednotlivce, týmy nebo organizace k plnění cílů a záměrů. Vedení hraje v řízení důležitou funkci
  • SMART cíl SMART cíl SMART cíl se používá jako pomůcka při stanovování cílů. SMART je zkratka, která znamená Konkrétní, Měřitelné, Dosažitelné, Realistické a Včasné. Cíle jsou součástí
  • Time Management Time Management Time management je proces plánování a kontroly, kolik času je třeba věnovat konkrétním činnostem. Kvalitní řízení času umožňuje jednotlivci dokončit více za kratší dobu, snižuje stres a vede ke kariérnímu úspěchu. Tato příručka poskytuje seznam nejlepších tipů pro dobrou správu času

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found