Normální zisk - přehled, jak vypočítat, srovnání

Normální zisk je ekonomický termín, který označuje situaci, kdy se celkové výnosy společnosti rovnají celkovým nákladům na dokonale konkurenčním trhu. To znamená, že společnost dosahuje dostatečných výnosů k pokrytí celkových výrobních nákladů. Výrobní náklady Výrobní náklady se vztahují k celkovým nákladům vzniklým podniku při výrobě konkrétního množství produktu nebo nabídce služby. To může zahrnovat věci, jako je práce, suroviny nebo spotřební materiál. V ekonomii jsou výrobní náklady definovány jako vynaložené výdaje a zůstávají konkurenceschopné v příslušném odvětví. Když společnost vykazuje normální zisk, znamená to, že její ekonomický zisk Ekonomický zisk Ekonomický zisk (nebo ztráta) se vztahuje k rozdílu mezi celkovým výnosem a příležitostnými náklady spojenými s generovaným výnosem. Náklady příležitosti jsou náklady na promarněnou příležitost, tj. Vzdané za účelem hledání jiné. se rovná nule, což je minimální částka, která ospravedlňuje, proč je podnik stále v provozu.

Normální zisk

Při měření běžného zisku společnosti bereme v úvahu náklady příležitosti využít zdroje jinde. Pokud společnost vykáže normální zisk, znamená to, že kompenzace, kterou dostává za to, že zůstala v podnikání, je vyšší než náklady příležitosti, které ztratí použitím zdrojů k výrobě zboží. Říká se však, že společnost utrpí ztráty, pokud je její kompenzace nižší než náklady příležitosti. Náklady příležitosti Náklady příležitosti jsou jedním z klíčových konceptů při studiu ekonomie a převládají v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé. ztracen k výrobě dobra.

souhrn

  • Normální zisk je minimální kompenzace, která ospravedlňuje společnost, a nastává, když se celkové výnosy rovnají celkovým nákladům.
  • Zahrnuje jak implicitní náklady, tak explicitní náklady, jakož i náklady na příležitost předcházející další nejlepší alternativě.
  • Normální zisk nastane, když se ekonomický zisk podniku rovná nule.

Normální zisk vs. ekonomický zisk

Při výpočtu normálního zisku bereme v úvahu celkové výnosy Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost přijala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. a celkové náklady, pokud tyto zahrnují implicitní a explicitní náklady. Implicitní náklady se vztahují na náklady příležitosti výrobních faktorů, které společnost již vlastní, a které se musí vzdát, aby mohla využívat své zdroje.

Na druhou stranu, explicitní náklady se vztahují ke skutečným výdajům, které společnosti vzniknou v oblasti mzdových nákladů, nájemného vlastníka půdy, nákladů na suroviny a dalších výdajů. Explicitní náklady lze snadno vyčíslit, zatímco implicitní náklady nelze snadno vyčíslit.

Normální zisk nastane, když je ekonomický zisk nulový, nebo když se celkový výnos společnosti rovná součtu implicitních nákladů a explicitních nákladů. Jedná se o bod, kdy podnik efektivně využívá všechny dostupné zdroje a kompenzace je vyšší než náklady příležitosti ztracené při výrobě produktu.

Pokud implicitní náklady zabírají většinu celkových nákladů, bude běžný zisk minimální hranicí výdělků, které musí společnost vydělat, aby mohla zůstat v podnikání. I když se normální zisk rovná nule, neznamená to, že společnost dosahuje nulových zisků. Spíše porovnává, jak dobře společnost využívá své zdroje k vytváření výnosů.

Ekonomický zisk je rozdíl mezi celkovými výnosy a celkovými náklady podniku, kde celkové náklady zahrnují explicitní i implicitní náklady. Ekonomický zisk může být buď kladná, nulová nebo záporná hodnota.

Ekonomický zisk je pozitivní, když je vydělaná kompenzace větší než běžný zisk, a vytváří pobídku pro další společnosti, aby vstoupily na trh. Pokud je ekonomický zisk nulový, znamená to, že vydělaná kompenzace se rovná běžnému zisku, a společnost vydělává stejnou částku, jakou by získala, pokud by byly zdroje použity v nejlepší alternativě, a jiným podnikům chybí motivace vstoupit nebo opustit trh.

A konečně, pokud je ekonomický zisk záporný, znamená to, že kompenzace vydělaná společností je nižší než běžný zisk. Společnosti působící na trhu mají motivaci k opuštění trhu, protože jejich zdroje mohou být na jiných trzích ziskovější. Vzorec pro ekonomický zisk je následující:

Ekonomický zisk = Celkové výnosy - (implicitní náklady + explicitní náklady)

Výše ekonomického zisku, který podnik získá, závisí na úrovni tržní kompenzace a uvažované době trvání. Například na konkurenčním trhu může být ekonomický zisk z krátkodobého hlediska pozitivní a z dlouhodobého hlediska nulový, protože ostatní společnosti budou chtít na trh proniknout.

Jakmile na trh vstoupí nové společnosti, dojde ke zvýšení nabídky komodit. Způsobí to výrazný pokles cen výrobků a z dlouhodobého hlediska bude ekonomický zisk nulový.

Na druhé straně na nekonkurenceschopných trzích získávají společnosti pozitivní ekonomické zisky díky tržní síle dominantních podniků, nedostatku konkurence a stávajícím překážkám vstupu. Společnosti se mohou dohodnout, že omezí dodávky komodit a uměle udrží ceny na vysoké úrovni.

Normální zisk vs. účetní zisk

Účetní zisk je rozdíl mezi celkovým výnosem a celkovými náklady podniku v jednom období, například ve fiskálním roce. Vypočítává se pomocí Obecně přijímaných účetních zásad (GAAP). GAAP GAAP nebo Obecně přijímané účetní zásady jsou běžně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a účetní jednotkou a přebírají položky z debetní a kreditní stránky rozvahy.

Hlavní rozdíl mezi účetním ziskem a běžným ziskem spočívá v tom, že první z nich bere v úvahu pouze explicitní náklady, jako jsou výrobní mzdy, náklady na suroviny a renta vlastníka půdy. Normální zisk bere v úvahu jak implicitní náklady, tak explicitní náklady podniku.

Účetním ziskem je tedy částka zbývající po všech nákladech spojených s výrobou statku, odpisy, amortizací a po zaplacení daní.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Účetní zisk vs ekonomický zisk Účetní zisk vs ekonomický zisk Tato příručka vám pomůže důkladně pochopit účetní zisk vs ekonomický zisk, a i když mohou znít podobně, ve skutečnosti jsou zcela odlišné. Účetní zisk je čistý zisk společnosti ve výkazu zisku a ztráty, zatímco ekonomický zisk je hodnota peněžního toku generovaného nad všemi ostatními náklady příležitosti.
  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.
  • Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví vysvětluje „proč“ stojící za účetnictvím - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby. Tato příručka vám pomůže pochopit hlavní principy, které stojí za teorií finančního účetnictví

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found