Současné závazky - závazky z rozvahy splatné do 1 roku

Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů. Klíčovým operátorem v této definici je slovo „očekávání“, protože závazek nemusí nutně vždy skončit výsledkem odlivu hodnoty, ale lze jej rozumně očekávat při uznání závazku.

Zatímco současný závazek je definován jako závazek splatný do jednoho roku, širší definice tohoto pojmu může zahrnovat závazky, které jsou splatné v rámci jednoho hospodářského cyklu provozní společnosti. Jinými slovy, pokud společnost provozuje obchodní cyklus, který přesahuje dobu jednoho roku, je současný závazek pro tuto společnost definován jako jakýkoli závazek splatný v delším z těchto dvou období.

Krátkodobé závazky

Při vytváření finančního modelu jsou pro modelování pracovního kapitálu rozhodující aktuální závazky. Přechodně je obtížné předpovídat rozvahu a provozní část výkazu peněžních toků, pokud chybí historické informace o aktuálních závazcích společnosti.

Není překvapením, že se současný závazek objeví na straně závazků v rozvaze. Jelikož je rozvaha často uspořádána ve vzestupném pořadí podle likvidity, aktuální pasivní část se téměř nevyhnutelně objeví na samém vrcholu pasivní strany.

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Jak jsou generovány aktuální závazky?

Společnosti vznikají nevyhnutelné výdaje na provoz jejích obchodních operací a někdy kapitálové a provozní zdroje k úhradě účtů nestačí na jejich pokrytí. Výsledkem je, že úvěrové podmínky a půjčky poskytované dodavateli a věřiteli jsou často řešením tohoto nedostatku. Společnost také získá daň splatnou v každém provozním roce, kdy dosáhne zisku, a tedy dluží část tohoto zisku vládě.

Existují různé kategorie krátkodobých závazků. Nejběžnější jsou závazky, které vznikají z nákupu, který ještě nebyl zcela splacen, nebo kde má společnost opakující se úvěrové podmínky se svými dodavateli. Mezi další kategorie patří výdaje příštích období, splatné krátkodobé směnky, aktuální část dlouhodobých splatných směnek a splatná daň z příjmu.

To vše jsou důležité faktory pro prognózování a oceňování.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce aktuálními závazky v rozvaze. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, důrazně doporučujeme tyto další finanční zdroje:

  • Hmotná aktiva Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva ve fyzické podobě, která mají hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou formu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví
  • Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu je část dlouhodobého dluhu, která je splatná do jednoho roku. Dlouhodobý dluh má splatnost delší než jeden rok. Současná část dlouhodobého dluhu se liší od současného dluhu, což je dluh, který má být zcela splacen do jednoho roku.
  • Prognóza rozvahy Promítnutí řádkových položek rozvahy Promítnutí řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found