Dlužník vs. věřitel - přehled, charakteristiky, klíčové rozdíly

Klíčovým rozdílem mezi dlužníkem a věřitelem je, že oba pojmy označují dvě protistrany v úvěrové dohodě. Toto rozlišení také vede k rozdílu ve finančním výkaznictví. V rozvaze společnosti Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál, dlužníci společnosti se zaznamenávají jako aktiva, zatímco věřitelé společnosti se zaznamenávají jako pasiva.

Dlužník vs. věřitel

Upozorňujeme, že každý podnikatelský subjekt může být současně dlužníkem i věřitelem. Například společnost si může půjčit prostředky na rozšíření svých operací (tj. Být dlužníkem), zatímco může také prodávat své zboží zákazníkům na úvěr (tj. Být věřitelem).

Společnost musí pečlivě spravovat své dlužníky a věřitele, aby mohla sledovat zpoždění mezi příchozími a odchozími platbami. Praxe zajišťuje, že společnost přijímá platby od svých dlužníků a včas zasílá platby svým věřitelům. Likvidita společnosti se tedy nezhoršuje, zatímco pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka při splácení úvěru a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice. nezvyšuje se.

Co je dlužník?

Dlužníkem je osoba nebo organizace, která souhlasí s okamžitým přijetím peněz od jiné strany výměnou za povinnost splatit získané peníze v pravý čas. Jinými slovy, dlužník dluží peníze jiné osobě nebo organizaci. Částka, kterou dlužník splácí pravidelně s úrokem nebo bez úroku (dluh téměř vždy zahrnuje splátky úroku Úrokový náklad Úrokový náklad vyplývá ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky jsou uvedeny ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je také vypočítat prostřednictvím časový plán dluhu. Tento plán by měl nastínit všechny hlavní části dluhu, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením).

V závislosti na typu podniku lze na dluh odkazovat různými způsoby. Pokud je například dluh získán od finanční instituce (např. Banky), dlužník se obvykle označuje jako dlužník. Pokud je dluh vydán ve formě finančních cenných papírů (např. Dluhopisů), dlužník se označuje jako emitent.

Pokud není možné splnit finanční závazky, může dlužník podat návrh na konkurz, aby se domáhal ochrany před věřiteli a osvobození některých nebo všech dluhů. Jednotlivci i společnosti mohou podat návrh na bankrot. Obecně může dlužník zahájit proces bankrotu soudem. Upozorňujeme, že pouze soud může uvalit bankrot na dlužníka. Zákony a pravidla o úpadku Avšak zákon o bankrotu v USA Zákon o bankrotu v USA se také označuje jako hlava 11 zákoníku Spojených států a upravuje postup, který podniky a jednotlivci dodržují, se může v různých jurisdikcích velmi lišit.

Ve finančním výkaznictví jsou dlužníci obecně klasifikováni podle délky splácení dluhu. Krátkodobí dlužníci jsou například dlužníci, jejichž nesplacený dluh je splatný do jednoho roku. Částky od krátkodobých dlužníků se zaznamenávají jako krátkodobé pohledávky v rámci krátkodobých aktiv společnosti. Naopak dlouhodobí dlužníci dluží částky, které jsou splatné déle než jeden rok. Částky se zaznamenávají jako dlouhodobé pohledávky v rámci dlouhodobého majetku společnosti.

Co je věřitel?

Věřitel je osoba nebo organizace, která okamžitě poskytuje peníze jiné straně výměnou za to, že v určitém okamžiku v budoucnosti obdrží peníze s dodatečným úrokem nebo bez něj. Jinými slovy, věřitel poskytuje půjčku jiné osobě nebo subjektu.

Věřitelé jsou obecně klasifikováni jako zajištění nebo nezajištění. Zajištění věřitelé poskytují půjčky, pouze pokud jsou dlužníci schopni zastavit určité aktivum jako kolaterál. V případě bankrotu dlužníka může zajištěný věřitel využít zajištění. Zajištění Zajištění je aktivum nebo majetek, který fyzická nebo právnická osoba nabízí věřiteli jako záruku za půjčku. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby. od dlužníka k pokrytí ztrát z nesplaceného dluhu. Nejpozoruhodnějším příkladem zajištěného úvěru je hypotéka, při které je nemovitost použita jako zástava.

Na druhé straně nezajištění věřitelé nevyžadují od svých dlužníků žádné zajištění. V případě úpadku dlužníka mohou nezajištění věřitelé vznést obecný nárok na majetek dlužníka, ale běžně jsou schopni zabavit jen malou část aktiv. Z tohoto důvodu jsou nezajištěné půjčky považovány za rizikovější než zajištěné půjčky.

V účetním výkaznictví lze věřitele kategorizovat jako současné a dlouhodobé věřitele. Dluhy současných věřitelů jsou splatné do jednoho roku. Dluhy jsou vykázány v rámci krátkodobých závazků rozvahy. Dluhy dlouhodobých věřitelů jsou splatné více než jeden rok poté a jsou vykazovány v rámci dlouhodobých závazků.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Krátkodobá aktiva Krátkodobá aktiva Krátkodobá aktiva jsou veškerá aktiva, která lze přiměřeně převést na hotovost do jednoho roku. Obvykle se používají k měření likvidity společnosti.
  • Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel označuje instituci, která jedná jako prostředník mezi dvěma stranami za účelem usnadnění finanční transakce. Mezi instituce, které se běžně označují jako finanční zprostředkovatelé, patří komerční banky, investiční banky, podílové fondy a penzijní fondy.
  • Nejlepší banky v USA Nejlepší banky v USA Podle americké Federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA k únoru 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou v zemi je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o Federálních rezervách v roce 1913
  • Kdo hodnotí bankovní půjčky? Kdo hodnotí bankovní půjčky? Proces zapůjčení zahrnuje řadu činností, které vedou ke schválení nebo zamítnutí žádosti o bankovní úvěr. Úvěrové oddělení banky zaměstnává

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found