Příjem Pretaxu - definice, vzorec a příklad, význam

Čistý zisk Čistý příjem Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. vydělané firmou před odečtením / účtováním daní. Výnosy společnosti Pretax však představují odpočty související s provozními náklady, odpisy a úrokovými náklady.

Příjem Pretaxu

Vzorec pro příjem Pretax

Vzorec pro výpočet příjmu před zdaněním je následující:

Příjem Pretax = hrubý výnos - provozní, odpisy a úrokové výdaje + úrokový výnos

Kde:

  • Hrubý příjem: Všechny výnosy generované podnikem
  • Provozní náklady: Zahrnuje odpočty z důvodu odpisů, amortizace Amortizace Amortizace označuje úkon splácení dluhu prostřednictvím plánovaných, předem stanovených menších plateb. Téměř ve všech oblastech, kde je termín amortizace použitelný, jsou tyto platby prováděny ve formě jistiny a úroků. Termín také úzce souvisí s konceptem amortizace. a úrokové výdaje
  • Úrokové výnosy Úrokové výnosy Úrokové výnosy jsou částky vyplácené účetní jednotce za půjčení peněz nebo za to, že její účetní jednotka mohla použít své finanční prostředky. Ve větším měřítku je úrokový příjem částka vydělaná z peněz investora, které umístí do investice nebo projektu. : Výnosy z podnikání z nesplacených půjček poskytnutých podnikem

Ilustrativní příklad

Zvažte výkon společnosti ABC v roce 2018:

  • Hrubý příjem: $8,000,000
  • Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vynaložené na výrobu jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často: $560,000
  • Mzdy a platy zaměstnanců: $86,000
  • Náklady na opravy a údržbu: $12,000
  • Obecné správní výdaje: $240,000
  • Úrokové výdaje: $57,000
  • Odpisy a amortizace: $130,000

Pomocí výše uvedeného vzorce se příjem před zdaněním společnosti ABC vypočítá jako:

Příjem Pretaxu = 8 000 000 $ - (560 000 $ + 86 000 $ + 12 000 $ + 240 000 + 130 000 $ + 57 000 $) + 0

Příjem Pretax = 6 915 000 $

Význam příjmu Pretax

1. Poskytuje vhled do finanční situace společnosti

Daně ovlivňují celkové výdělky společnosti. Zisk společnosti Pretax tedy poskytuje pohled na finanční výkonnost společnosti a její postavení před tím, než její daňové náklady ovlivní čistý zisk a způsobí jakékoli výkyvy.

2. Usnadňuje plynulé mezipodnikové a vnitropodnikové srovnání bez předpojatosti

Při provádění finanční analýzy nebo srovnání mezi společnostmi nebo v rámci společnosti je roční daňový výdaj organizace znatelně volatilní. Důvodem je, že to závisí nejen na roční úrovni jeho výdělků, ale také na daňových plánech nebo daňových sazbách, které se v jednotlivých zemích nebo dokonce v jednotlivých provinciích liší.

Posouzení příjmu před zdaněním, na rozdíl od čistého zisku po zdanění, umožňuje mnohem plynulejší a předpojatější srovnání organizace v čase, stejně jako srovnání s jinými společnostmi. Pohled na příjmy před zdaněním vylučuje veškeré nesrovnalosti nebo dopady, které by daňové výdaje mohly zanechat na výnosech organizace.

3. Pomáhá měřit fiskální zdraví společnosti v průběhu času

Dalším významem zisku před zdaněním je to, že pomáhá poskytovat konzistentnější a pevnější měřítko celkové finanční výkonnosti a fiskálního zdraví společnosti v průběhu času. Zisk společnosti Pretax eliminuje volatilní rozdíly, které vznikají při zohlednění daňových hledisek.

4. Slouží jako poměr ziskovosti

Zisk společnosti Pretax také pomáhá přesně posoudit ziskovost společnosti. Marže zisku před zdaněním je poměr zisků společnosti před zdaněním k celkovým prodejům. Čím vyšší poměr, tím výhodnější je pozice společnosti. S využitím výše uvedených informací je zisková marže pretaxu pro společnost ABC 6 915 000 $ / 8 000 000 $ (zisk Pretax / celkový prodej) = 87%.

Pozice ve výsledovce

Ve výkazu zisku a ztráty organizace se zisk před zdaněním zobrazuje těsně před výpočtem konečného čistého zisku nebo čistého zisku společnosti. Obrázek je zobrazen jako Zisk před zdaněním nebo Zisk před zdaněním Zisk před zdaněním (PBT) Zisk před zdaněním (PBT) je měřítkem ziskovosti společnosti, které se zaměřuje na zisky dosažené před zaplacením jakékoli daně. Srovnává všechny výdaje společnosti, které zahrnují provozní a úrokové náklady, s jejími výnosy, ale vylučuje platbu daně z příjmu. .

Příjem Pretax vs. zisk před úroky a zdaněním (EBIT)

Zisk před úroky a zdaněním (EBIT) Průvodce EBIT Zkratka EBIT znamená zisk před úroky a zdaněním a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým ziskem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. označuje čistý zisk společnosti před zúčtováním jakýchkoli úroků a daňových výdajů, zatímco zisk před zdaněním (EBT) označuje čistý zisk společnosti po zaúčtování všech provozních, odpisových a úrokových nákladů a úrokových výnosů, ale před zúčtováním za jakékoli daňové výdaje.

Mezi těmito dvěma pojmy často dochází ke zmatku. Hlavní rozdíl mezi nimi se týká úrokových nákladů. EBIT je před odečtením úrokových nákladů a daní, zatímco EBT je po odečtení všech úrokových nákladů a přičtení všech úrokových výnosů k provozním výnosům společnosti.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, důrazně doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • SG&A SG&A SG&A zahrnuje veškeré nevýrobní náklady vzniklé společnosti v daném období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. V některých případech může zahrnovat i náklady na odpisy

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found