Poměry aktivity - přehled, kategorie a vzorce

Ukazatele aktivity jsou finanční metriky používané k měření toho, jak efektivní jsou operace společnosti. Termín může zahrnovat několik poměrů, které se mohou vztahovat na to, jak efektivně společnost využívá svůj kapitál nebo aktiva.

Poměry aktivity

Poměry aktivity jsou užitečné pro srovnání toho, jak se výkon společnosti v průběhu času mění v analýze horizontálních výkazů, nebo jak se výkon společnosti daří v porovnání s ostatními ve srovnatelné analýze společnosti Srovnatelná analýza společnosti Jak provádět srovnatelnou analýzu společnosti. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku. Jsou také známé jako poměry obratu nebo poměry provozní účinnosti.

Kategorie poměrů aktivity

Poměry aktivity jsou rozděleny do tří hlavních kategorií:

1. Provozní kapitál

Provozní kapitál, označovaný také jako provozní kapitál, je přebytek oběžných aktiv Oběžná aktiva Oběžná aktiva jsou veškerá aktiva, která lze přiměřeně převést na hotovost do jednoho roku. Obvykle se používají k měření likvidity společnosti. krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů. . Úroveň pracovního kapitálu poskytuje pohled na schopnost společnosti plnit aktuální závazky v době jejich splatnosti. Dosažení pozitivního provozního kapitálu je zásadní; pracovní kapitál by však neměl být příliš velký, aby se nespojil kapitál, který lze použít jinde.

Existují tři hlavní složky pracovního kapitálu:

  1. Pohledávky
  2. Inventář
  3. Závazky

Tyto tři účty jsou užitečné při určování cyklu konverze hotovosti Cyklus konverze hotovosti Cyklus konverze hotovosti (CCC) je metrika, která ukazuje dobu, kterou společnosti trvá, než převede své investice do inventáře na hotovost. Vzorec cyklu převodu hotovosti měří množství času, ve dnech, které společnosti trvá, než převede své zdroje na hotovost. Vzorec, důležitá metrika, která měří čas ve dnech, kdy může společnost převést svůj inventář na hotovost.

Pohledávky

Obrat pohledávek zjišťuje, jak efektivně je společnost schopna řídit své úvěrové prodeje a převádět své pohledávky z účtu na hotovost.

Obrat pohledávek = výnosy / průměrné pohledávky

Vysoký obrat pohledávek signalizuje, že společnost je schopna velmi rychle převést své pohledávky na hotovost, zatímco nízký obrat pohledávek signalizuje, že společnost není schopna převést své pohledávky tak rychle, jak by měla.

The Days of Sales Outstanding (DSO) měří počet dní potřebných k převodu prodeje kreditu na hotovost.

Dny nesplacených tržeb = počet dní v období / obrat pohledávek

Inventář

Obrat zásob měří, jak efektivně je společnost schopna spravovat své zásoby.

Obrat zásob = náklady na prodané zboží / průměrná zásoba

Nízký poměr obratu zásob je známkou toho, že se zásoby pohybují příliš pomalu a vázají kapitál. Na druhou stranu společnost s vysokým poměrem obratu zásob může přesouvat zásoby rychlým tempem; Pokud je však obrat zásob příliš vysoký, může to vést k nedostatku a ztrátě prodeje.

Days of Inventory on Hand (DOH) měří počet dní potřebných k prodeji zůstatku zásob.

Dny zásob na skladě = počet dní v období / obrat zásob

Závazky

Obrat závazků měří, jak rychle společnost splácí své účty splatné věřitelům.

Obrat závazků = náklady na prodané zboží / průměrné závazky

Nízký obrat závazků může naznačovat buď mírné úvěrové podmínky, nebo neschopnost společnosti platit věřitelům. Vysoký obrat závazků může naznačovat, že společnost vyplácí věřitelům příliš rychle, nebo je schopna využít slevy při předčasném splacení.

Dny nesplacených závazků (DPO) měří počet dní, které jsou zapotřebí k vyplacení věřitelů.

Dny nesplacených závazků = počet dní v období / obrat závazků

Cyklus konverze hotovosti

Jak již bylo uvedeno výše, cyklus převodu hotovosti je důležitou metrikou při určování toho, jak efektivně může společnost převést své zásoby na hotovost. Společnosti chtějí minimalizovat svůj cyklus konverze hotovosti, aby dostaly hotovost z prodeje zásob co nejrychleji. Metrika udává celkovou efektivitu využití pracovního kapitálu / provozních aktiv společnosti.

Cyklus konverze hotovosti = DSO + DIH - DPO

2. Dlouhodobý majetek

Stálá aktiva jsou neaktuální aktiva a jsou dlouhodobým hmotným majetkem, který není v provozu, tj. nepoužívá se při běžných činnostech společnosti. Stálá aktiva obvykle odkazují na hmotná aktiva, u nichž se očekává, že v budoucnu přinesou ekonomický přínos, například pozemky, budovy a zařízení (OOP), nábytek, stroje, vozidla, budovy a pozemky.

Obrat stálých aktiv měří, jak efektivně společnost využívá svá stálá aktiva.

Obrat fixních aktiv = výnosy / průměrná čistá fixní aktiva

Vysoký poměr znamená, že společnost možná bude muset více investovat do kapitálových výdajů (capex), a nízký poměr může znamenat, že příliš mnoho kapitálu je vázáno na fixní aktiva.

3. Celková aktiva

Celková aktiva se vztahují na všechna aktiva, která jsou vykázána v rozvaze společnosti, a to jak provozní, tak neprovozní (aktuální i dlouhodobá). Celkový obrat aktiv je měřítkem toho, jak efektivně společnost využívá svá celková aktiva.

Celkový obrat aktiv = výnosy / průměrná celková aktiva

Vysoký poměr naznačuje, že společnost využívá svá celková aktiva velmi efektivně nebo že nejprve nevlastní mnoho aktiv. Nízký poměr naznačuje, že v aktivech je vázáno příliš mnoho kapitálu a že aktiva nejsou efektivně využívána k vytváření výnosů.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Poměry úvěrové analýzy Poměry úvěrové analýzy Poměry úvěrové analýzy jsou nástroje, které napomáhají procesu úvěrové analýzy. Tyto poměry pomáhají analytikům a investorům určit, zda jsou jednotlivci nebo společnosti schopné plnit finanční závazky. Analýza úvěru zahrnuje jak kvalitativní, tak kvantitativní aspekty.
  • Finanční ukazatele Finanční ukazatele
  • Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr označuje úroveň dluhu, který vznikl obchodnímu subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel
  • Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) ve vztahu k výnosům, rozvahovým aktivům, provozním nákladům a vlastnímu kapitálu akcionářů během určitého časového období . Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found