Závislé vs nezávislé události - definice, příklady

V matematice, konkrétně statistice Základní pojmy statistiky pro finance Pro lepší porozumění financím je zásadně důležité důkladné pochopení statistik. Statistické koncepty mohou navíc pomoci investorům sledovat, události jsou často klasifikovány jako závislé nebo nezávislé. Základním pravidlem je, že existence nebo nepřítomnost události může poskytnout vodítko o dalších událostech. Čtěte dále a dozvíte se více o závislých událostech vs. nezávislých událostech.

Obecně se událost považuje za závislou, pokud poskytuje informace o jiné události. Událost je považována za nezávislou, pokud nenabízí žádné informace o dalších událostech.

Závislé události vs. nezávislé události

Souhrn:

  • V matematice - konkrétně ve statistice - i v reálném životě jsou události často kategorizovány jako závislé nebo nezávislé.
  • Závislé události ovlivňují pravděpodobnost dalších událostí - nebo jejich pravděpodobnost výskytu je ovlivněna jinými událostmi.
  • Nezávislé události se navzájem neovlivňují a nezvyšují ani nesnižují pravděpodobnost výskytu jiné události.

Co jsou to závislé události?

Aby byly události považovány za závislé, musí mít člověk vliv na to, jak pravděpodobná je další. Jinými slovy, závislá událost může nastat, pouze pokud dojde k jiné události jako první.

I když se jedná o matematicko-statistický termín, konkrétně o předmětu pravděpodobnosti, totéž platí o závislých událostech, které se vyskytují ve skutečném světě.

Řekněme například, že byste chtěli jet na dovolenou koncem příštího měsíce, ale to záleží na tom, abyste měli dost peněz na pokrytí cesty. Možná počítáte s bonusem, provize Komise se odvolává na odměny vyplácené zaměstnanci po splnění úkolu, kterým je často prodej určitého počtu produktů nebo služeb, nebo záloha na výplatě. S největší pravděpodobností také záleží na tom, zda vám bude na cestu vydán poslední týden v měsíci volna.

Primárním zaměřením při analýze závislých událostí je pravděpodobnost. Výskyt jedné události má vliv na pravděpodobnost další události. Zvažte následující příklady:

  1. Vstup do dopravní nehody závisí na řízení nebo jízdě ve vozidle.
  2. Pokud zaparkujete vozidlo nelegálně, je pravděpodobnější, že získáte parkovací lístek.
  3. Abyste měli šanci vyhrát, musíte si koupit loterii; vaše šance na výhru se zvýší, pokud si koupíte více než jeden tiket.
  4. Páchání závažného trestného činu - například vloupání do něčího domova - zvyšuje pravděpodobnost, že vás někdo chytí a uvězní.

Co jsou nezávislé události?

Událost je považována za nezávislou, pokud není spojena s jinou událostí nebo pokud je pravděpodobné, že k ní dojde, nebo naopak, že se tak nestane. To platí o událostech z hlediska pravděpodobnosti, stejně jako v reálném životě, což, jak bylo uvedeno výše, platí také pro závislé události.

Například barva vašich vlasů nemá absolutně žádný vliv na to, kde pracujete. Dvě události „mít černé vlasy“ a „pracovat v Allentownu“ jsou na sobě zcela nezávislé.

Nezávislé události se navzájem neovlivňují ani nemají žádný vliv na pravděpodobnost další události.

Mezi další příklady dvojic nezávislých událostí patří:

  1. Projeďte se Uberem a získejte zdarma jídlo ve vaší oblíbené restauraci
  2. Vítězství v karetní hře a dojití chleba
  3. Najít na ulici dolar a koupit si loterii; nalezení dolaru není diktováno nákupem loterie, ani nákup tiketu nezvyšuje vaše šance na nalezení dolaru
  4. Pěstování dokonalého rajčete a vlastnictví kočky

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Korelace Korelace Korelace je statistické měřítko vztahu mezi dvěma proměnnými. Míra se nejlépe používá v proměnných, které mezi sebou prokazují lineární vztah. Přizpůsobení dat lze vizuálně znázornit bodovým grafem.
  • Teorie her Teorie her Teorie her je matematický rámec vyvinutý k řešení problémů s konfliktními nebo spolupracujícími stranami, které jsou schopné činit racionální rozhodnutí.
  • Kvantitativní analýza Kvantitativní analýza Kvantitativní analýza je proces shromažďování a vyhodnocování měřitelných a ověřitelných údajů, jako jsou výnosy, podíl na trhu a mzdy, aby bylo možné porozumět chování a výkonnosti podniku. V éře datových technologií je kvantitativní analýza považována za preferovaný přístup k přijímání informovaných rozhodnutí.
  • Pravidlo celkové pravděpodobnosti Pravidlo celkové pravděpodobnosti Pravidlo celkové pravděpodobnosti (známé také jako zákon o celkové pravděpodobnosti) je základním pravidlem ve statistice týkající se podmíněných a mezních

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found