Zisk před zdaněním (EBT) - co tento účetní údaj skutečně znamená

Zisk před zdaněním nebo příjem před zdaněním je poslední mezisoučet nalezený ve výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. před předposledním čistým výnosem Čistý zisk Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. řádková položka. Tato finanční metrika se nachází poté, co byly provedeny všechny odpočty - s výjimkou daní - z výnosů z prodeje. Výnosy z prodeje Výnosy z prodeje jsou příjmy, které společnost získala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. . Tyto odpočty zahrnují COGS, SG&A SG&A SG&A zahrnuje všechny nevýrobní náklady vzniklé společnosti v daném období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. Příležitostně může zahrnovat i náklady na odpisy, odpisy a amortizaci a úrokové náklady. Úrokové výdaje Úrokové výdaje vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Rozvrh by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením

Jak název napovídá, poslední položkou odečtenou z EBT jsou daně.

Příklad zisku před zdaněním (EBT)

Zdroj: Kurzy finančního finančního modelování.

Vzorec před zdaněním

Existují tři vzorce, které lze použít k výpočtu zisku před zdaněním (EBT):

EBT = Tržby z prodeje - COGS - SG&A - Odpisy a amortizace

EBT = EBIT - úrokové náklady

a EBT = čistý příjem + daně

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Vztah k daním

Příjem před zdaněním je jmenovatel zapojený do pokusu o nalezení efektivní daňové sazby, kterou společnost v daném období platí. Efektivní sazba daně se zjistí dělením daní zaplacených příjmem před zdaněním. Poté se používá ve spojení s prognózovaným EBT k vyhledání prognózovaných daní v projektovaných výkazech zisku a ztráty.

EBT vs EBIT vs EBITDA

Ve světě finanční analýzy jsou časté odkazy na EBT, EBIT a EBITDA. Je důležité znát rozdíl mezi těmito třemi metrikami a také to, kdy a proč byste se měli podívat na každou z nich.

Zisk před zdaněním slouží k analýze ziskovosti společnosti bez dopadu jejího daňového režimu. Díky tomu jsou společnosti v různých státech nebo zemích více srovnatelné, protože daňové sazby se mohou přes hranice výrazně lišit. Analytici často upřednostňují přidání daní, aby mohli porovnávat výdělečnou sílu mezi jablky v různých společnostech.

Zisk před úroky a daněmi (Průvodce EBIT EBIT EBIT znamená Zisk před úroky a daněmi a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým příjmem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (produkce a nevýrobní náklady) z výnosů z prodeje.) je také populární u analytiků, protože přidává jednu další úroveň srovnatelnosti, což je také přidání zpět úrokových nákladů. Zatímco EBT se normalizuje pro daně, EBIT se normalizuje jak pro daně, tak pro úrokové náklady. To znamená, že kapitálová struktura společnosti nemá vliv na hodnocení její ziskovosti.

Zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy, amortizací jsou zisky společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože se dívá na ziskovost podniku z hlavních operací před dopadem kapitálová struktura. Vzorec, příklady) má nejvíce doplňků, a je proto nejdále od čistého příjmu ze tří metrik. EBITDA přidává zpět odpisy a amortizaci, protože se jedná o nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje se objevují ve výkazu zisku a ztráty, protože účetní zásady vyžadují, aby byly zaúčtovány, přestože za ně ve skutečnosti nejsou plateny v hotovosti. které proto nemají vliv na peněžní tok společnosti. Chcete-li se dozvědět více o EBITDA a peněžních tocích, přečtěte si průvodce Ultimate Cash Flow Guide Valuation Bezplatní průvodci oceňováním, abyste se naučili nejdůležitější koncepty svým vlastním tempem. Tyto články vás naučí osvědčené postupy v oblasti oceňování podniků a způsob oceňování společnosti pomocí srovnatelné analýzy společností, modelování diskontovaných peněžních toků (DCF) a precedentních transakcí, jak se používají v investičním bankovnictví, průzkumu akcií atd.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku Zisk před zdaněním (EBT). Posláním Finance je pomoci vám stát se světovým finančním analytikem Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být světovým finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem The Analyst Trifecta® se skládá z analytiky, prezentace a měkkých dovedností. S ohledem na tento cíl vám tyto další finanční zdroje pomohou zlepšit vaši kariéru:

  • Šablona výkazu příjmů
  • Co je finanční modelování? Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model.
  • Přehled rozvahy Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found