Netarifní bariéry - přehled, původ a typy, příklady

Necelní překážky jsou obchodní překážky, které omezují dovoz nebo vývoz zboží jinými prostředky než celními sazbami. Světová obchodní organizace (WTO) identifikuje různé necelní překážky obchodu, včetně dovozních licencí, kontrol před odesláním, pravidel původu, zpožďovacích cel a dalších mechanismů, které obchodu brání nebo omezují.

Necelní bariéry

Rozvinuté země používají necelní překážky jako ekonomickou strategii k řízení úrovně obchodu, který vedou s jinými zeměmi. Při rozhodování o necelních překážkách uplatňovaných v mezinárodním obchodu zakládají země překážky v dostupnosti zboží a služeb pro dovoz a vývoz Balance of Trade (BOT) Balance of trade (BOT), také známý jako obchodní bilance , odkazuje na rozdíl mezi peněžní hodnotou dovozu a vývozu země za dané časové období. Kladná obchodní bilance označuje obchodní přebytek, zatímco záporná obchodní bilance obchodní deficit. , jakož i stávající politické spojenectví s dalšími obchodními partnery.

Rozvinuté země se mohou rozhodnout osvobodit ostatní země od podrobení dodatečných daní z dováženého nebo vyváženého zboží a místo toho vytvořit další necelní překážky s odlišným peněžním účinkem.

souhrn

  • Necelní překážky se týkají jakýchkoli jiných opatření než celních sazeb, která regulují dovoz nebo vývoz do určité země.
  • Průmyslové země používají necelní překážky k ochraně místního průmyslu před zahraniční konkurencí.
  • Mezi běžné příklady necelních překážek patří licence, kvóty, embarga, devizová omezení a dovozní vklady.

Původ necelních překážek

Během formování národních států musely země vymyslet způsoby, jak získat peníze na financování místních projektů a platit opakované výdaje. Jedním z těchto způsobů bylo zavedení tarifů Tarif A je forma daně uvalené na dovážené zboží nebo služby. Tarify jsou běžným prvkem mezinárodního obchodování. Primárním cílem bylo zavedení, které omezovalo dovážené a vyvážené zboží a služby.

Průmyslové země však přešly od celních překážek k necelním překážkám, protože si vybudovaly jiné zdroje financování. Většina rozvojových zemí se stále spoléhá na celní bariéry jako na způsob, jak zvýšit příjmy pro financování národních projektů a zároveň regulovat mezinárodní obchod s jinými zeměmi.

Poté průmyslové země přešly z tarifních na necelní bariéry z několika důvodů. Jedním z důvodů je regulace mezinárodního obchodu, a to i při absenci celních překážek. Osvobozuje určité země od placení dalších daní ze zboží a místo toho vytváří další smysluplné nepřekážkové bariéry.

Druhým důvodem pro zavedení necelních překážek je podpora slabých průmyslových odvětví, která byla ovlivněna snížením nebo zrušením celních překážek. Posledním důvodem je to, že necelní překážky představují cestu pro zájmové skupiny, aby mohly ovlivnit regulaci obchodu při absenci obchodních cel.

Druhy necelních bariér

Necelní překážky mohou mít následující podoby:

1. Ochranné bariéry

Ochranné bariéry jsou určeny k ochraně určitých odvětví domácího průmyslu na úkor jiných zemí. Omezení ztěžují ostatním zemím příznivě konkurovat místně vyráběnému zboží a službám. Překážky mohou mít podobu licenčních požadavků, přidělování kvót, antidumpingových cel, dovozních vkladů atd.

2. Pomocné politiky

Ačkoli jsou pomocné politiky určeny k ochraně domácích společností a podniků, neomezují přímo obchod s jinými zeměmi, ale provádějí opatření, která mohou omezit volný obchod s jinými zeměmi. Mezi příklady pomocných překážek patří celní postupy, požadavky na balení a označování, technické normy a normy, hygienické normy atd.

Mezinárodní společnosti Nadnárodní korporace Nadnárodní korporace je společnost, která působí ve své domovské zemi i v dalších zemích po celém světě. Tvrdí, že ústřední kancelář musí splňovat požadavky, než jim bude povoleno vyvážet nebo dovážet určité zboží na trh. Vlády také pomáhají domácím společnostem poskytováním dotací a výpomocí, aby mohly být konkurenceschopné na domácím i mezinárodním trhu.

3. Protekcionistické politiky

Protekcionistické politiky nejsou navrženy tak, aby přímo omezovaly dovoz nebo vývoz zboží a služeb, ale celkové výsledky vedou k omezením volného obchodu. Tyto politiky jsou primárně určeny k ochraně zdraví a bezpečnosti lidí a zvířat při zachování integrity životního prostředí.

Mezi příklady protekcionistických politik patří licence, požadavky na balení a označování, inspekce rostlin a zvířat, zákazy dovozu konkrétních metod rybolovu nebo lovu, hygienická pravidla atd.

Příklady necelních překážek

1. Licence

Licence jsou jedním z nejběžnějších nástrojů, které většina zemí používá k regulaci dovozu zboží. Licenční systém umožňuje autorizovaným společnostem importovat konkrétní komodity, které jsou zahrnuty v seznamu licencovaného zboží.

Licence produktu mohou být buď obecná licence, nebo jednorázová licence. Obecná licence umožňuje dovoz a vývoz povoleného zboží po stanovené období. Jednorázová licence umožňuje dovozci konkrétního produktu importovat určité množství produktu a určuje náklady, zemi původu a celní místo, přes které bude dovoz proveden.

2. Kvóty

Kvóty jsou kvantitativní omezení, která jsou uvalena na dovoz a vývoz konkrétního produktu po stanovené období. Země používají kvóty jako direktivní formy správní regulace zahraničního obchodu, což omezuje rozsah zemí, kde mohou firmy obchodovat s určitými komoditami. Zahrnuje počet zboží, které lze kdykoli importovat nebo exportovat.

3. Embarga

Embarga Embargo Embargo je vládní omezení uvalené na dovoz nebo vývoz zboží, služeb, měny a dalších hodnot do jakékoli jiné země nebo státu. Jsou úplné zákazy obchodu s konkrétními komoditami a mohou být uvaleny na dovoz nebo vývoz konkrétního zboží, které je dodáváno do určitých zemí nebo z nich. Jsou považovány za právní překážky obchodu a vlády mohou zavést taková opatření k dosažení konkrétních ekonomických a politických cílů.

4. Importujte zálohu

Importní vklad je forma regulace zahraničního obchodu, která vyžaduje, aby dovozci platili centrální bance země určitou částku peněz na dobu určitou. Zaplacená částka by se měla rovnat nákladům na dovážené zboží.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Překážky vstupu Překážky vstupu Překážky vstupu jsou překážky nebo překážky, které novým společnostem ztěžují vstup na daný trh. Mezi ně mohou patřit technologické výzvy, vládní předpisy, patenty, počáteční náklady nebo požadavky na vzdělání a licence.
  • Celní unie Celní unie Celní unie je dohoda mezi dvěma nebo více sousedními zeměmi o odstranění obchodních překážek, snížení nebo zrušení cel a odstranění kvót. Takové odbory byly definovány Všeobecnou dohodou o clech a obchodu (GATT) a jsou třetí fází ekonomické integrace.
  • Zóna volného obchodu Zóna volného obchodu (FTA) označuje konkrétní region, kde skupina zemí v uvedeném regionu podepisuje dohodu, která utěsňuje jejich hospodářskou spolupráci. Hlavním cílem dohody o volném obchodu je odstranění překážek v obchodování, zejména celních a dovozních kvót, a podpora volného obchodu se zbožím.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found