Chyba sledování - definice, vzorec a praktický příklad

Sledovací chyba je míra finanční výkonnosti, která určuje rozdíl mezi fluktuacemi výnosů investičního portfolia a fluktuacemi výnosů zvolené referenční hodnoty. Fluktuace návratnosti jsou primárně měřeny standardními odchylkami Standardní odchylka Ze statistického hlediska je standardní odchylka souboru dat měřítkem velikosti odchylek mezi hodnotami obsažených pozorování.

Benchmark je obecně diverzifikovaný tržní index, který představuje část celkového trhu. Nejběžnějšími referenčními hodnotami pro akciová portfolia jsou S&P 500 a Dow Jones Industrial Average (DJIA) Dow Jones Industrial Average (DJIA) Dow Jones Industrial Average (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ Dow “, je jedním z nejpopulárnějších a nejuznávanějších indexů akciových trhů pro portfolia s velkými kapitálovými akciemi a Russell 2000 Russell 2000 Russell 2000 je index akciového trhu, který sleduje výkon 2 000 amerických akcií s malou kapitalizací od index Russell 3000. Index Russell 2000 je široce citován jako měřítko pro podílové fondy, které se skládají převážně z akcií s malou kapitalizací. pro portfolia s malou kapitalizací.

Důležitost chyby sledování

Sledovací chyba je jedním z nejdůležitějších měřítek používaných k hodnocení výkonnosti portfolia a také schopnosti správce portfolia generovat nadměrné výnosy a překonávat trh nebo měřítko. Z výše uvedených důvodů se používá jako vstup pro výpočet informačního poměru Informační poměr Informační poměr měří rizikově upravené výnosy finančního aktiva nebo portfolia ve vztahu k určité referenční hodnotě. Tento poměr si klade za cíl ukázat nadměrné výnosy ve vztahu k referenční hodnotě a také konzistenci při generování nadměrných výnosů. .

Chyba sledování je často kategorizována způsobem, jakým se počítá. Realizovaná (také známá jako „ex post“) chyba sledování se počítá pomocí historických výnosů. Chyba sledování, jejíž výpočty jsou založeny na nějakém modelu prognózy, se nazývá chyba sledování „ex ante“.

Nízké chyby naznačují, že výkonnost portfolia se blíží výkonu srovnávacího testu. Nízké chyby jsou běžné u indexových fondů a ETF, které replikují složení hlavních indexů akciových trhů.

Vysoké chyby ukazují, že výkonnost portfolia se výrazně liší od výkonu srovnávacího testu. Vysoké chyby mohou naznačovat, že portfolio podstatně překonalo benchmark, nebo signalizovat, že portfolio výrazně zaostává za benchmarkem.

Vzorec pro sledování

Efektivita sledování se počítá podle následujícího vzorce:

Chyba sledování - vzorec

Kde:

  • Var - rozptyl
  • rstr - návratnost portfolia
  • rb- návratnost referenční hodnoty

Příklad chyby sledování

Před pěti lety Sam investoval 100 000 USD do fondu A. Fond investuje především do amerických akcií s velkým kapitálem. Během pětiletého období fond vykázal pozitivní výnosy. Během období rovněž vzrostla ekonomika a vzrostly akciové trhy.

Aby mohl posoudit, jak úspěšná byla jeho investice, rozhodl se Sam porovnat výnosy fondu A s výnosy srovnávací hodnoty. V takovém případě je nejvhodnějším měřítkem S&P 500, protože sleduje výkonnost největších velkých společností.

Porovnání fondu s referenční hodnotou lze měřit pomocí chyby sledování.

Následující údaje jsou k dispozici pro roční výnosy fondu A i indexu S&P 500:

Ukázková tabulka

Tyto údaje můžeme připojit do vzorce pro výpočet chyby sledování:

Ukázkový výpočet

Ve výše uvedeném scénáři malá chyba sledování naznačuje, že fond A významně nepřevyšuje referenční hodnotu. Sam proto může zvážit výběr svých peněz z fondu a jejich vložení do jiných, slibnějších investičních příležitostí. Alternativně může být spokojen s tím, že jeho portfolio drží krok se zisky celkového trhu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Fondy obchodované na burze (ETF) Fondy obchodované na burze (ETF) Fondy obchodované na burze (ETF) jsou oblíbeným investičním prostředkem, kde mohou být portfolia flexibilnější a diverzifikovanější v celé řadě všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF.
  • Indexové fondy Indexové fondy Indexové fondy jsou podílové fondy nebo fondy obchodované na burze (ETF), které jsou určeny ke sledování výkonnosti tržního indexu. Aktuálně dostupné indexové fondy sledují různé tržní indexy, včetně indexů S&P 500, Russell 2000 a FTSE 100.
  • Nasdaq Composite NASDAQ Composite NASDAQ Composite je index více než 3 000 kmenových akcií kótovaných na akciovém trhu NASDAQ. Index je jedním z nejvíce sledovaných indexů v
  • Akcie s malou kapitalizací Akcie s malou kapitalizací jsou akcie veřejně obchodovatelné společnosti, jejíž tržní kapitalizace se pohybuje od 300 milionů do přibližně 2 miliard dolarů. Klasifikace mezi malými, středními a velkými společnostmi je subjektivní a může se lišit mezi makléřskými společnostmi a analytiky trhu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found